Z kuchyne výdajňa
Jedálne.sk napísal/a 11 jún 2025
Dobrý deň. Varíme zhruba 40 obedov, od budúceho šk. roka sme mali variť okolo 80. Spojili sa školy. Z našej kuchyne chcú ale spraviť iba výdajňu s tým, že obedy sa budú voziť z tej druhej kuchyne. Tam budú, okrem našich, variť ďaľších sto obedov. Aké sú, prosím, podmienky na to, aby to bolo v súlade so všetkými predpismi? Napr. či môže byť čas vydávania obeda od 11,30 do 14,00; ako musí byť na prevoz zabezpečné auto, nádoby,... Ďakujem za odpoveď.
Jedálne.sk napísal/a 25 jún 2025
Dobrý deň,
Po legislatívnej úprave v sieti škôl a školských zariadení SR ( vyradenie šj a zaradenie výdajnej šj), zriaďovateľ aktualizuje zriaďovaciu listinu pre školskú jedáleň s prepravou pokrmov a výdajnú školskú jedáleň.
Výdajná školská jedáleň ( VŠJ) vypracuje Prevádzkový poriadok VŠJ, kde uvedie čas predpokladaného výdaja pokrmov. Tento výdaj nemôže presiahnuť rozpätie 4 hodín od tepelnej úpravy pokrmu, po tomto čase sa pokrm stáva odpadom. Organizácia výdaja jedál vo VŠJ vrátane prepravy pokrmov sa ďalej riadi platným systémom HACCP podľa príručky pre zariadenia školského stravovania v časti "Popis kontrolných bodov" - kontrolný bod CP6 Preprava pokrmov. Na prevoz pokrmov sa využíva účelovo určený dopravný prostriedok určený výhradne na prepravu pokrmov. Pokrmy sa balia do teplotne izolačných prepravných nádob. V súvislosti s prepravou a výdajom pokrmov vo VŠJ sa vedie evidencia podľa príručky HACCP- F1.B Preprava pokrmov, F7.A Výdaj teplých pokrmov , F14 Záznam o odkladaní vzoriek, F3.B Evidencia teplôt v chladničke a celá evidencia spojená s čistením a dezinfekciou priestorov VŠJ.