Vedúca školskej jedálne -kvalifikácia

Jedálne.sk napísal/a 15 apr 2025

Dobrý deň, chcem sa opýtať, začala som pracovať ako vedúca školskej jedálne na jednej strednej škole. Mám skončenú Dievčenskú odbornú školu - odbor obchod a podnikanie s maturitou. Dosť ma prekvapilo, keď mi povedali , že si mám dorobiť výučný list kuchár. Moja otázka je , či je to potrebné k tejto funkcii. Nestačí len hygienické minimum? Ďakujem

Jedálne.sk napísal/a 15 apr 2025

Riaditeľ zariadenia školského stravovania (pri neprávnom subjekte), vedúci zariadenia školského stravovania (pri škole s právnou subjektivitou)

- musí spĺňať predpoklady pre výkon riadiacej činnosti podľa zákona č. 552/2003 Z.z. o výkone práce vo verejnom záujme § 3 ods.1:

(1) Zamestnancom podľa tohto zákona sa môže stať fyzická osoba, ktorá

a) má spôsobilosť na právne úkony v plnom rozsahu,

b) je bezúhonná,

c) spĺňa kvalifikačné predpoklady a osobitné kvalifikačné predpoklady, ak to vyžaduje osobitný predpis (zákon č. 585/2008 Z.z.;§22),

d) má zdravotnú spôsobilosť na prácu, ktorú má vykonávať, ak to vyžaduje osobitný predpis (zákon č. 585/2008 Z.z.;§22),

e) bola zvolená alebo vymenovaná, ak tento zákon alebo osobitný predpis voľbu alebo vymenovanie ustanovuje ako predpoklad vykonávania práce vo verejnom záujme,

f) je oprávnená na oboznamovanie sa s utajovanými skutočnosťami podľa osobitného predpisu, ak sa takéto oprávnenie na dohodnutú prácu vyžaduje,

g) má poverenie podľa vnútorných predpisov príslušnej cirkvi alebo náboženskej spoločnosti, ak vyučuje náboženstvo.

(2) Predpoklady uvedené v odseku 1 musí zamestnanec spĺňať po celý čas výkonu práce vo verejnom záujme.

(3) Za bezúhonného na účely tohto zákona sa nepovažuje ten, kto bol právoplatne odsúdený za úmyselný trestný čin.

4) Bezúhonnosť sa preukazuje výpisom z registra trestov nie starším ako tri mesiace.

5) Vymenovanie je predpokladom výkonu funkcie štatutárneho orgánu právnickej osoby zriadenej štátnym orgánom.

Kvalifikačné predpoklady podľa písm. c)

v zmysle § 2 ods. 3 písm. c) zákona č. 553/2003 Z. z. o odmeňovaní zamestnancov:

Úplné stredné všeobecné vzdelanie alebo úplné stredné odborné vzdelanie t.z.:

• úplné stredné odborné vzdelanie - so zameraním v oblasti stravovania, alebo
  • úplné stredné všeobecné vzdelanie – doplnené Osvedčením o odbornej spôsobilosti na vykonávanie epidemiologicky závažných činností.

Odporúčané zameranie vzdelania v odbore z okruhu stravovania:

• Stredná hotelová škola
  • Stredná škola spoločného stravovania
  • Stredná škola alebo OU zamerané na prácu v potravinárstve
  • Stredná zdravotnícka škola - diétna sestra

Osobitné kvalifikačné predpoklady podľa písm. c)

Odborná spôsobilosť na vykonávanie epidemiologicky závažných činností podľa §22 zákona č. 585/2008 Z. z.

Epidemiologicky závažná činnosť je taká činnosť, ktorá je spojená s rizikom vzniku a šírenia prenosných ochorení a môžu ju vykonávať len osoby zdravotne a odborne spôsobilé.

Podľa charakteru epidemiologicky závažných činností sa odborná spôsobilosť preukazuje:

1. Dokladom o získaní vzdelania na (príloha č.6 k zákonu č. 585/2008Z.z.) :

• lekárskej fakulte
  • farmaceutickej fakulte
  • fakulte zdravotníctva a sociálnej práce
  • veterinárnej fakulte
  • chemicko-technologickej fakulte
  • stavebnej fakulte- odbor vodné hospodárstvo a vodné stavby
  • fakulte so zameraním na prácu v potravinárstve
  • strednej zdravotníckej škole
  • hotelovej škole
  • SŠ alebo OU zameranom na prácu v potravinárstve, farmaceutickej výrobe
  • SPŠ - stavebnej odbor vodohospodárske stavby
  • SOU vodohospodárskom
  • SŠ alebo OU – študijný odbor kozmetička, kaderník

2. alebo Osvedčením o odbornej spôsobilosti na vykonanie epidemiologicky závažných činností vydaným príslušným orgánom na ochranu zdravia (skúška na RÚVZ).

Zdravotná spôsobilosť na prácu podľa písm. d)

Zdravotnú spôsobilosť preukazuje osoba zdravotným preukazom, ktorý jej na základe vstupnej lekárskej prehliadky vydá ošetrujúci lekár - §22 zákona č. 585/2008 Z. z.

Dopredaj normy

Pridať komentár k diskusii

Nechcete prísť o žiadnu užitočnú informáciu? Zaregistrujte sa k odberu noviniek

Odosláním súhlasím so Zásadami ochrany osobných údajov.

Naši partneri
Savencia
KRR
VIS
Kema
AG Foods
Robot Coupe
Ailos
Liebherr
Irinox
Kobra kefy
HACCP Bakošová