Osobitný spôsob stravovania v MŠ.
Ľubica napísal/a 22 apr 2025
Jedálne.sk napísal/a 24 apr 2025
Dobrý deň,
stravovanie ( prípravu diétnych pokrmov) zabezpečuje zariadenie školského stravovania, ak tak rozhodne zriaďovateľ a odsúhlasí príslušný regionálny úrad verejného zdravia. V tomto prípade prijatím VZN zriaďovateľ určí výšku finančného pásma pre diétne stravovanie a najnižší počet pripravovaných diétnych jedál. Zariadenie školského stravovania, ktoré pripravuje diétne stravovanie musí spĺňať hygienické požiadavky na priestorové usporiadanie zariadenia, materiálové vybavenie, oddelené skladovanie a personálne obsadenie.
Ak zariadenie nie je zriaďovateľom určené na prípravu diétnych pokrmov, zákonný zástupca dieťaťa, ktorého zdravotný stav vyžaduje osobitné stravovanie, zabezpečí stravovanie dieťaťu individuálnou donáškou diétnych pokrmov do zariadenia školského stravovania.
Jedálne.sk napísal/a 09 apr 2025
Dobrý deň. Dieťa má povolený osobitný spôsob stravovania( je cieliatik), rodič prináša do MŠ stravu. Jednotlivé jedlá má dieťa v prepravných nádobách, v ktorých mu kuchárka jedlo zohreje a aj podáva. Rodič má predstavu, že bude jedlo preložené z nádob na školský riad. Ako sa má správne postupovať? Môže zodpovedná kuchárka manipulovať s jedlom a prekladať ho na školský riad? Ďakujem za odpoveď. S pozdravom. V. Prochásková
Jedálne.sk napísal/a 09 apr 2025
V zariadení školského stravovania sa na výdaj pokrmov používa stolový riad zhotovený zo zdravotne bezpečného materiálu a so súvislým a s nepoškodeným povrchom. „Predstava“ rodiča je správna! Zodpovedná kuchárka, mimochodom ktorej hlavnou činnosťou je manipulácia s pokrmami, donesený pokrm po správnom uskladnení regeneruje v zmysle HACCP- kontrolný bod CP4 na 70 °C a servíruje ho na taniere pri teplote podľa CCP 3. Je ťažké si predstaviť, ako dieťa príborom konzumuje donesený obed z obedára.
Po prevzatí pokrmu, zariadenie školského stravovania preberá zodpovednosť za úkony spojené s jeho manipuláciou. V súvislosti s uvedeným je potrebné posúdiť, či obedár alebo prepravné nádoby sú z materiálu, ktorý je vhodný a zdravotne bezpečný na priamy ohrev pokrmu v mikrovlnnej rúre.
Z hygienického hľadiska na prepravnú nádobu donesenú do zariadenia školského stravovania je potrebné nazerať ako na zdroj vonkajšej kontaminácie a na skladovanie „obedára“ vyhradiť chladiace zariadenie alebo priestor v chladiacom zariadení, vylúčiť kontamináciu mikrovlnnej rúry, ak sa používa na ohrev iných obedov, a v neposlednom rade obedár nepatrí na stôl, kde sa jedlo konzumuje.
Pripomienka: Nechávame na zváženie vedúceho zamestnanca, či je mikrovlnná rúra vhodná na každodenný ohrev pokrmov dieťaťa.