Bio odpad v školstve a pravidlá uchovávania

Jedálne.sk napísal/a 14 mar 2025

Dobrý deň chcela by som sa opýtať na podmienky a pravidlá uchovávania odpadu kuchynského ,mal by byť v chladiacej miestnosti ,je odvážaný 2x do týždňa,a bolo nám na školení ineho" povedané, že bio odpad má byť v chladenej miestnosti mimo priestorov kuchyne a nie na dvore v kontajneroch, voľne dostupných ,poprosím aké to má pravidlá a povinnosti ohľadom stupňov,poprípade iných pravidiel. ďakujem

Jedálne.sk napísal/a 14 mar 2025

V zmysle §7 vyhlášky MZ č.533/2007 Z .z. o podrobnostiach o požiadavkách na zariadenia spoločného stravovania:

"Sklad organického odpadu musí byť riešený tak, aby bol do neho prístup zvonku, aby bol krytý, vetrateľný, ľahko čistiteľný a uzavierateľný. Sklad organického odpadu musí byť vybavený tečúcou teplou vodou s teplotou najmenej 45 oC z verejného vodovodu alebo vlastného zdroja a kanalizačnou výpusťou, musí byť chránený pred prístupom škodcov a nesmie byť zdrojom kontaminácie potravín a pokrmov, pitnej vody, zariadení a priestorov zariadenia spoločného stravovania. Sklad organického odpadu musí byť chladený, ak odpad nie je denne odvážaný. Sklad organického odpadu možno podľa kapacity zariadenia spoločného stravovania nahradiť iným vhodným zariadením na uskladnenie organického odpadu, ktoré musí byť umiestnené mimo priestorov, kde sa manipuluje s potravinami a pokrmami."

Podľa uvedeného sklad biologického kuchynského odpadu, pokiaľ nie je odvážaný denne, musí byť chladený. Sklad možno nahradiť aj chladničkou umiestnenou mimo skladovacích priestorov a kuchyne.

VIS Slonensko

Pridať komentár k diskusii

Nechcete prísť o žiadnu užitočnú informáciu? Zaregistrujte sa k odberu noviniek

Odosláním súhlasím so Zásadami ochrany osobných údajov.

Naši partneri
Savencia
KRR
VIS
Kema
AG Foods
Robot Coupe
Ailos
Liebherr
Irinox
Kobra kefy
HACCP Bakošová
Zdravýživka
Pán Zemiak
Ryba Handlová
Bidfood
Pomôžeme vám nájsť článok