povinný stravník v kuchyni
Jedálne.sk napísal/a 05 mar 2025
Dobrý deň potrebujem vedieť, či stále platí, že zamestnanec kuchyne je povinný stravník. Ďakujem pekne.
Jedálne.sk napísal/a 05 mar 2025
Pracovný poriadok
Podľa Zákonníka práce (zákon č. 311/2001 Z. z.) je zamestnávateľ povinný zabezpečovať zamestnancom vo všetkých zmenách stravovanie zodpovedajúce zásadám správnej výživy, a to priamo na pracoviskách alebo v ich blízkosti. Nárok na poskytnutie stravy má zamestnanec, ktorý v rámci pracovnej zmeny vykonáva prácu viac ako štyri hodiny. Zamestnávateľ prispieva na stravovanie v sume najmenej 55% ceny jedla, najviac však na každé jedlo do sumy 55% stravného poskytovaného pri pracovnej ceste v trvaní 5 až 12 hodín. Okrem toho zamestnávateľ poskytuje príspevok zo sociálneho fondu.
Na základe uvedeného zamestnanec má nárok na poskytnutie stravy, nehovorí o tom, že zamestnanec musí túto stravu aj odobrať.
Zriaďovateľ, škola alebo školské zariadenie, ktorý je zamestnávateľom pedagogických zamestnancov, odborných zamestnancov a ostatných zamestnancov škôl, vypracúva Pracovný poriadok škôl a školských zariadení, ktorý je základnou pracovnoprávnou vnútroorganizačnou normou zamestnancov v školách a školských zariadeniach, kde v súlade s právnymi predpismi zamestnávateľ bližšie konkretizuje ich práva a povinnosti.
Pracovné činnosti zamestnancov - kuchárov v školskej jedálni sa pri príprave pokrmov a nápojov neodlúčiteľne spájajú s ochutnávkou, konzumáciou a zodpovednosťou za senzorické, nutričné a zdravotné vlastnosti pripravovaného a podávaného jedla.
Povinnosť zamestnanca odobrať jedno hlavné jedlo denne počas výkonu práce v školskej jedálni na plný pracovný úväzok zamestnávateľ určí v pracovnom poriadku, s výnimkou zamestnancov, ktorí majú potvrdenie od lekára so špecializáciou v príslušnom odbore a vyžadujú osobitné stravovanie.
prípade, ak zamestnanci školskej jedálne neodoberajú jedlo z dôvodov iných, ako je dôvod zdravotný, je potrebné zaviesť na tomto pracovisku kontrolný mechanizmus, aby sa zabránilo neoprávnenej konzumácii potravín, jedál a nápojov.
Štefánia napísal/a 06 mar 2025
Jedálne.sk napísal/a 12 mar 2025
Dobrý deň,
Zákon č. 152/1994 Z. z. o sociálnom fonde stanovuje podmienky tvorby sociálneho fondu v § 3 až § 6 a v § 7 stanovuje účel použitia sociálneho fondu.Príspevky zo sociálneho fondu môže zamestnávateľ poskytnúť zamestnancom v rámci realizácie svojej sociálnej politiky výlučne len na:
stravovanie zamestnancov nad rozsah ustanovený osobitnými predpismi. Pokiaľ sa zamestnanec nestravuje v stravovacom zariadení určenom zamestnávateľom, nemá nárok na poskytnutie príspevku zo sociálneho fondu. Zamestnancovi, ktorý na základe potvrdenia lekára- špecialistu vyžaduje osobitné stravovanie, zamestnávateľ vyplatí finančný príspevok na stravovanie.