Vyučená predavačka na pozíciu kuchárky

Jedálne.sk napísal/a 26 feb 2025

Dobrý deň

Mám otázku ohľadne pracovnej pozície kuchárky.

Hlavná kuchárka odchádza do dôchodku na miesto hlavnej kuchárky už máme silu zabezpečenú.

No budem mať 1 voľné miesto na kuchárku.

Moja otázka znie: môžem spraviť s pomocnej sily, ktorá pracuje v kuchyni našej kuchyni od roku 2013 a predtým tiež pracovala v kuchyni a pomocná sila. Je vyučená predavačka a nemá urobený žiadny kuchársky kurz. Ďakujem za odpoveď

Elogová

Jedálne.sk napísal/a 26 feb 2025

Kuchári a pomocní kuchári, t.j. zamestnanci vykonávajúci pracovné činnosti v oblasti stravovania s prevahou fyzickej práce sa zaraďujú do platových tried podľa zložitosti a náročnosti vykonávanej pracovnej činnosti a podľa dosiahnutého stupňa vzdelania podľa časti 01. Spoločné pracovné činnosti Katalógu pracovných činností remeselných, manuálnych alebo manipulačných s prevahou fyzickej práce pri výkone prace vo verejnom záujme, ktorý tvorí prílohu č. 2 nariadenia vlády SR č. 341/2004 Z. z., ktorým sa ustanovujú katalógy pracovných činností pri výkone práce vo verejnom záujme.

Prevádzkový zamestnanec

1.PLATOVÁ TRIEDA

Vzdelanie nie je ustanovené

Pracovné činnosti:

01 Pomocná práca pri výrobe jedál, zber a umývanie kuchynského riadu, čistenie a obsluha jednoúčelových kuchynských strojov a pod.

02 Výdaj jedál s prípadnou obsluhou stravníkov.

03 Obstarávanie desiat, nápojov vrátane vyúčtovania zverených súm.

04 Výroba jednoduchých druhov teplých jedál, polievok, cukrárskych výrobkov alebo jedál studenej kuchyne, dohotovovanie a výdaj jedál alebo rôznych príloh k hlavným jedlám.

Kuchár

02. PLATOVÁ TRIEDA

Stredné vzdelanie ( výučný list bez špecifikácie odboru)

Pracovná činnosť:

01 Obsluha viacúčelového veľkokapacitného kuchynského stroja alebo viac jednoúčelových veľkokapacitných kuchynských strojov na výrobu pokrmov.

02 Obsluha veľkokapacitných chladiacich alebo mraziacich zariadení.

03 Výroba a výdaj bežných druhov teplých jedál alebo zložitých jedál studenej kuchyne a výroba polotovarov z predspracovaných surovín na prípravu hlavných jedál.

04 Výroba a výdaj bežných druhov múčnikov a cukrárskych výrobkov (napr. koláče, bábovky, vianočky), výroba teplých múčnikov (napr. šišky, ovocné nákypy), hromadná výroba cukrárskych výrobkov a múčnikov v závodnom, školskom alebo obdobnom stravovacom zariadení.

05 Samostatné preberanie objednávok, stolovanie a obsluha zákazníkov.

06 Samostatné vedenie príručného skladu v zariadení vrátane hmotnej zodpovednosti, sprostredkúvanie služieb alebo obsluha minibaru vrátane odovzdávania podkladov na vyúčtovanie.

Osobitný kvalifikačný predpoklad vzdelania pre výkon pracovnej činnosti kuchár v zariadení školského stravovania nie je všeobecne záväzným právnym predpisom ustanovený.

Podmienkou pre výkon činností je zdravotná a odborná spôsobilosť.

Podľa uvedeného, zamestnankyňa s praxou (má ZS a OS) s požadovanou kvalifikáciou stredné vzdelanie - výučný list v odbore predavač bude vykonávať činnosti podľa 02. PT , môže byť zaradená na pozíciu kuchár resp. hlavný kuchár.

VIS Slonensko

Pridať komentár k diskusii

Nechcete prísť o žiadnu užitočnú informáciu? Zaregistrujte sa k odberu noviniek

Odosláním súhlasím so Zásadami ochrany osobných údajov.

Naši partneri
Savencia
KRR
VIS
Kema
AG Foods
Robot Coupe
Ailos
Liebherr
Irinox
Kobra kefy
HACCP Bakošová
Zdravýživka
Pán Zemiak
Ryba Handlová
Bidfood
Pomôžeme vám nájsť článok