Vyučená predavačka na pozíciu kuchárky
Jedálne.sk napísal/a 26 feb 2025
Dobrý deň
Mám otázku ohľadne pracovnej pozície kuchárky.
Hlavná kuchárka odchádza do dôchodku na miesto hlavnej kuchárky už máme silu zabezpečenú.
No budem mať 1 voľné miesto na kuchárku.
Moja otázka znie: môžem spraviť s pomocnej sily, ktorá pracuje v kuchyni našej kuchyni od roku 2013 a predtým tiež pracovala v kuchyni a pomocná sila. Je vyučená predavačka a nemá urobený žiadny kuchársky kurz. Ďakujem za odpoveď
Elogová
Jedálne.sk napísal/a 26 feb 2025
Kuchári a pomocní kuchári, t.j. zamestnanci vykonávajúci pracovné činnosti v oblasti stravovania s prevahou fyzickej práce sa zaraďujú do platových tried podľa zložitosti a náročnosti vykonávanej pracovnej činnosti a podľa dosiahnutého stupňa vzdelania podľa časti 01. Spoločné pracovné činnosti Katalógu pracovných činností remeselných, manuálnych alebo manipulačných s prevahou fyzickej práce pri výkone prace vo verejnom záujme, ktorý tvorí prílohu č. 2 nariadenia vlády SR č. 341/2004 Z. z., ktorým sa ustanovujú katalógy pracovných činností pri výkone práce vo verejnom záujme.
Prevádzkový zamestnanec
1.PLATOVÁ TRIEDA
Vzdelanie nie je ustanovené
Pracovné činnosti:
01 Pomocná práca pri výrobe jedál, zber a umývanie kuchynského riadu, čistenie a obsluha jednoúčelových kuchynských strojov a pod.
02 Výdaj jedál s prípadnou obsluhou stravníkov.
03 Obstarávanie desiat, nápojov vrátane vyúčtovania zverených súm.
04 Výroba jednoduchých druhov teplých jedál, polievok, cukrárskych výrobkov alebo jedál studenej kuchyne, dohotovovanie a výdaj jedál alebo rôznych príloh k hlavným jedlám.
Kuchár
02. PLATOVÁ TRIEDA
Stredné vzdelanie ( výučný list bez špecifikácie odboru)
Pracovná činnosť:
01 Obsluha viacúčelového veľkokapacitného kuchynského stroja alebo viac jednoúčelových veľkokapacitných kuchynských strojov na výrobu pokrmov.
02 Obsluha veľkokapacitných chladiacich alebo mraziacich zariadení.
03 Výroba a výdaj bežných druhov teplých jedál alebo zložitých jedál studenej kuchyne a výroba polotovarov z predspracovaných surovín na prípravu hlavných jedál.
04 Výroba a výdaj bežných druhov múčnikov a cukrárskych výrobkov (napr. koláče, bábovky, vianočky), výroba teplých múčnikov (napr. šišky, ovocné nákypy), hromadná výroba cukrárskych výrobkov a múčnikov v závodnom, školskom alebo obdobnom stravovacom zariadení.
05 Samostatné preberanie objednávok, stolovanie a obsluha zákazníkov.
06 Samostatné vedenie príručného skladu v zariadení vrátane hmotnej zodpovednosti, sprostredkúvanie služieb alebo obsluha minibaru vrátane odovzdávania podkladov na vyúčtovanie.
Osobitný kvalifikačný predpoklad vzdelania pre výkon pracovnej činnosti kuchár v zariadení školského stravovania nie je všeobecne záväzným právnym predpisom ustanovený.
Podmienkou pre výkon činností je zdravotná a odborná spôsobilosť.
Podľa uvedeného, zamestnankyňa s praxou (má ZS a OS) s požadovanou kvalifikáciou stredné vzdelanie - výučný list v odbore predavač bude vykonávať činnosti podľa 02. PT , môže byť zaradená na pozíciu kuchár resp. hlavný kuchár.