Kontrola jedál

Jedálne.sk napísal/a 24 feb 2025

Dobrý deň...Prosím o radu, ohľadom kontroly vydaných jedál v MŠ. Som kuchárka v Školskej jedálni..Jedlo vyvážame aj do MŠ,kde sú 3 triedy,v dvoch budovách.... Vydala som jedlo,v prvej budove,potom v druhej,a keď som vydávala jedlo v tretej skupinke,pomedzi to,kontrolovali váhu jedál,pani Riaditeľka,a pán Starosta.... Samozrejme som o Tom nevedela,až na druhý deň,Starosta doniesol fotky,kde váha jedál nesedela...Som si istá,že z jedla bolo ubrane...Nechápem prečo si ma nezavolali k váženiu,urobili to za mojim chrbtom .... Prosím Vás,bol ich postup správny,kto môže kontrolovať váhu jedál??Nemala by byť váha kalibrovana atď...??? Ďakujem za Vašu odpoveď...

Jedálne.sk napísal/a 24 feb 2025

Obec vo veciach výchovy a vzdelávania v školách a školských zariadeniach, ktorých je zriaďovateľom, v zmysle § 6 ods. 8 písm. b) zákona č. 596/2003 Z. z. o štátnej správe v školstve a školskej samospráve a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov

kontroluje kvalitu podávaných jedál v školských jedálňach vo svojej zriaďovateľskej pôsobnosti.

Základné pravidlá, ciele vnútornej kontroly a tiež postavenie, úlohy a výkon vnútornej kontroly vykonávanej jednotlivými zložkami kontroly v podmienkach obce upravuje VŠEOBECNE ZÁVÄZNÉ NARIADENIE OBCE, smernica a iný interný predpis pre výkon kontrolnej činnosti.

Kontrola kvality podávaných jedál a nápojov v zariadeniach školského stravovania sa zameriava na zmyslové hodnotenie jedla jeho charakteristickú chuť, farbu, vôňu, správne dochutenie, úpravu na tanieri – servírovanie, teplotu jedla pri jeho podávaní a na hodnotenie jeho prípravy podľa Materiálno-spotrebných noriem pre školské stravovanie

Kontrola hmotnosti porcií hotových jedál - postup prevažovania hmotnosti hotových porcií jedál je spracovaný v Aplikácii princípov k Materiálno-spotrebným normám a receptúram pre školské stravovanie. Pri kontrole odvážená hmotnosť hotovej porcie v g zodpovedá uvedenej hmotnosti vo vybranej receptúre MSN. Tolerancia rozdielu hmotnosti pri jednej porcii ± 10%, pri 10 porciách ± 6%.

Osoby, ktoré pri výkone kontroly manipulujú s pokrmom alebo potravinami musia byť zdravotne a odborne spôsobilé. Pri výkone kontroly sa vyžaduje súčinnosť vedúceho zamestnanca zariadenia školského stravovania alebo zamestnanca, ktorý je za výdaj a hmotnosť pokrmu zodpovedný- kuchár.

V prípade zistení nedodržiavania kvality jedál je osoba poverená vykonaním kontroly povinná oboznámiť vedúceho kontrolovaného subjektu o výsledku zistení kontroly a v primeranej lehote vyžiadať od neho písomné vyjadrenia ku všetkým kontrolným zisteniam.

Vedúci/ zodpovedný zamestnanec kontrolovaného subjektu je oprávnený počas výkonu kontroly písomne sa vyjadrovať ku kontrolným zisteniam. Po oboznámemí sa s písomným výsledkom z kontroly, do termínu určeného pracovníkmi kontroly, je oprávnený podať ku kontrolným zisteniam písomne námietky.

Napr.:

• kontrola nebola vykonaná za prítomnosti zodpovedného zamestnanca,
  • pri kontrole bolo použité neoverené pracovné meradlo,
  • s pokrmami manipulovali osoby bez zdravotnej a odbornej spôsobilosti,
  • nebol stanovený termín pre písomné vyjadrenie sa k zisteniam,
  • kontrolným zistením nebola zohľadnená tolerancia rozdielu u jednej porcie,
  • nebola dodržaná metodika prevažovania hmotnosti pokrmu,

- ‎neboli dodržané hygienické požiadavky pre zabezpečenie zdravotnej bezpečnosti jedál- rukavice , ochranný pracovný odev, a pod...

Odporúčame Vám podať písomné vyjadrenie a námietku k priebehu a výsledkom kontroly.

VIS Slonensko

Pridať komentár k diskusii

Nechcete prísť o žiadnu užitočnú informáciu? Zaregistrujte sa k odberu noviniek

Odosláním súhlasím so Zásadami ochrany osobných údajov.

Naši partneri
Savencia
KRR
VIS
Kema
AG Foods
Robot Coupe
Ailos
Liebherr
Irinox
Kobra kefy
HACCP Bakošová