Kontrola jedál

Jedálne.sk napísal/a 24 feb 2025

Dobrý deň...Prosím o radu, ohľadom kontroly vydaných jedál v MŠ. Som kuchárka v Školskej jedálni..Jedlo vyvážame aj do MŠ,kde sú 3 triedy,v dvoch budovách.... Vydala som jedlo,v prvej budove,potom v druhej,a keď som vydávala jedlo v tretej skupinke,pomedzi to,kontrolovali váhu jedál,pani Riaditeľka,a pán Starosta.... Samozrejme som o Tom nevedela,až na druhý deň,Starosta doniesol fotky,kde váha jedál nesedela...Som si istá,že z jedla bolo ubrane...Nechápem prečo si ma nezavolali k váženiu,urobili to za mojim chrbtom .... Prosím Vás,bol ich postup správny,kto môže kontrolovať váhu jedál??Nemala by byť váha kalibrovana atď...??? Ďakujem za Vašu odpoveď...

Jedálne.sk napísal/a 24 feb 2025

Obec vo veciach výchovy a vzdelávania v školách a školských zariadeniach, ktorých je zriaďovateľom, v zmysle § 6 ods. 8 písm. b) zákona č. 596/2003 Z. z. o štátnej správe v školstve a školskej samospráve a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov

kontroluje kvalitu podávaných jedál v školských jedálňach vo svojej zriaďovateľskej pôsobnosti.

Základné pravidlá, ciele vnútornej kontroly a tiež postavenie, úlohy a výkon vnútornej kontroly vykonávanej jednotlivými zložkami kontroly v podmienkach obce upravuje VŠEOBECNE ZÁVÄZNÉ NARIADENIE OBCE, smernica a iný interný predpis pre výkon kontrolnej činnosti.

Kontrola kvality podávaných jedál a nápojov v zariadeniach školského stravovania sa zameriava na zmyslové hodnotenie jedla jeho charakteristickú chuť, farbu, vôňu, správne dochutenie, úpravu na tanieri – servírovanie, teplotu jedla pri jeho podávaní a na hodnotenie jeho prípravy podľa Materiálno-spotrebných noriem pre školské stravovanie

Kontrola hmotnosti porcií hotových jedál - postup prevažovania hmotnosti hotových porcií jedál je spracovaný v Aplikácii princípov k Materiálno-spotrebným normám a receptúram pre školské stravovanie. Pri kontrole odvážená hmotnosť hotovej porcie v g zodpovedá uvedenej hmotnosti vo vybranej receptúre MSN. Tolerancia rozdielu hmotnosti pri jednej porcii ± 10%, pri 10 porciách ± 6%.

Osoby, ktoré pri výkone kontroly manipulujú s pokrmom alebo potravinami musia byť zdravotne a odborne spôsobilé. Pri výkone kontroly sa vyžaduje súčinnosť vedúceho zamestnanca zariadenia školského stravovania alebo zamestnanca, ktorý je za výdaj a hmotnosť pokrmu zodpovedný- kuchár.

V prípade zistení nedodržiavania kvality jedál je osoba poverená vykonaním kontroly povinná oboznámiť vedúceho kontrolovaného subjektu o výsledku zistení kontroly a v primeranej lehote vyžiadať od neho písomné vyjadrenia ku všetkým kontrolným zisteniam.

Vedúci/ zodpovedný zamestnanec kontrolovaného subjektu je oprávnený počas výkonu kontroly písomne sa vyjadrovať ku kontrolným zisteniam. Po oboznámemí sa s písomným výsledkom z kontroly, do termínu určeného pracovníkmi kontroly, je oprávnený podať ku kontrolným zisteniam písomne námietky.

Napr.:

  • kontrola nebola vykonaná za prítomnosti zodpovedného zamestnanca,
  • pri kontrole bolo použité neoverené pracovné meradlo,
  • s pokrmami manipulovali osoby bez zdravotnej a odbornej spôsobilosti,
  • nebol stanovený termín pre písomné vyjadrenie sa k zisteniam,
  • kontrolným zistením nebola zohľadnená tolerancia rozdielu u jednej porcie,
  • nebola dodržaná metodika prevažovania hmotnosti pokrmu,

- ‎neboli dodržané hygienické požiadavky pre zabezpečenie zdravotnej bezpečnosti jedál- rukavice , ochranný pracovný odev, a pod...

Odporúčame Vám podať písomné vyjadrenie a námietku k priebehu a výsledkom kontroly.

VIS Slonensko

Pridať komentár k diskusii

Nechcete prísť o žiadnu užitočnú informáciu? Zaregistrujte sa k odberu noviniek

Odosláním súhlasím so Zásadami ochrany osobných údajov.

Naši partneri
Savencia
KRR
VIS
Kema
AG Foods
Robot Coupe
Ailos
Liebherr
Irinox
Kobra kefy
HACCP Bakošová
Zdravýživka
Pán Zemiak
Ryba Handlová
Bidfood
Pomôžeme vám nájsť článok