Vedùca jedalne

Jedálne.sk napísal/a 17 júl 2024

Pekný deň! Chcela by som sa opýtať na jednu taku vec: ak pracujem v malej škôlke ako kuchárka a varím pre 20 detí plus dve učiteľky, môžem viesť kuchyňu aj ako vedùca jedalne? Pokiaľ viem potrebujem mať ùplnè strednè vzdelanie,ale ja màm iba akreditovaný kurz kuchárky a nemàm maturitu ale predošlà vedùca ma vie zaškolit.

Jedálne.sk napísal/a 17 júl 2024

Napriek tomu, že budete vykonávať činnosti vedúceho zamestnanca zariadenia školského stravovania, zamestnávateľ Vás môže zaradiť do platovej triedy podľa dosiahnutého vzdelania a to do 2.PT alebo do 3.PT.

Je naozaj zložité obsadiť pracovné miesta v školskej jedálni s takým malým počtom stravníkov. Vytvárajú sa tzv. kumulované funkcie, kde kuchárky za plat " kuchárky" zabezpečujú činnosti vedúceho zamestnanca , ktorý je podľa katalógu pracovných činností zaradený do činností s prevahou duševnej práce do 5.PT. Stráca sa vzájomná kontrola, hmotná zodpovednosť za potraviny a zverené predmety, zodpovednosť za finančné prostriedky a kontrola správnej výrobnej praxe pri príprave pokrmov.

Marta napísal/a 17 júl 2024

Tak ja sa chcem opytat ze ci mi viete poradit alebo odpovedat na nasledujucu otazku na pracovnej zmluve mam uvedene ze som ved.skolskej jedalne a splnam aj kvalifikacne predpoklady mam uplne stredne vzdelanie s maturitov hotelova skola a platia ma uz 8 rokov ako technicko hospodarskeho zamestnanca PT4 a po spravnosti som mal byt PT5 od zaciatku ked som to oznamil uctovnicke na obecnom urade uz hra 3 tyzdne mrtveho chrobaka ze oni to takto maju nastavene odjakziva./samozrejme si myslim ze vedia co robia/cize porusuju zakonnik prace a mzdove ohodnotenie zamestnanca mozem pozadovat doplatok rozdielu za celu dobu za 8rokov alebo sa mam obratit na inspektorat prace pripadne na sud ak to nebudu chciet riesit?dakujem za odpoved

Jedálne.sk napísal/a 13 aug 2024

Podľa zákona č. 311/2001 Z. z. Zákonník práce

§ 42

(1) Pracovný pomer sa zakladá písomnou pracovnou zmluvou medzi zamestnávateľom a zamestnancom, ak tento zákon neustanovuje inak. Jedno písomné vyhotovenie pracovnej zmluvy je zamestnávateľ povinný vydať zamestnancovi.

§ 43

Podstatné náležitosti pracovnej zmluvy

(1) Pracovná zmluva obsahuje identifikačné údaje zamestnávateľa a zamestnanca. V pracovnej zmluve je zamestnávateľ povinný so zamestnancom dohodnúť podstatné náležitosti, ktorými sú:

a) druh práce a jeho stručná charakteristika,

b) miesto výkonu práce (obec, časť obce alebo inak určené miesto) alebo miesta výkonu práce, ak ich je viac, alebo pravidlo, že miesto výkonu práce určuje zamestnanec,

c) deň nástupu do práce,

d) mzdové podmienky.

Zaradenie zamestnanca do platovej triedy je v kompetencii zamestnávateľa. Len zamestnávateľ vie a môže posúdiť náročnosť a zložitosť pracovnej činnosti vykonávanej zamestnancom a rozhodnúť o jeho zaradení. Preto je zamestnávateľ plne zodpovedný za správne uplatňovanie zákona.

V prípade, že skutočnosti uvedené v otázke sú pravdivé, možno konštatovať, že zamestnávateľ pri uplatňovaní zákona nepostupoval v súlade s jeho ustanoveniami. Najzávažnejším rozporom je porušenie ustanovenia § 5 zákona č. 553/ 2003 Z. z.

Zákon o odmeňovaní niektorých zamestnancov pri výkone práce vo verejnom záujme a o zmene a doplnení niektorých zákonov, t. j. zásady zaradenia do platovej triedy podľa najnáročnejšej vykonávanej pracovnej činnosti.

Pri zistení zamestnanec upozorní zamestnávateľa na jeho nesprávny postup pri uplatňovaní zákona a požiada ho o nápravu. V prípade, že zamestnávateľ mal zamestnanca v závislosti od náročnosti vykonávaných pracovných činností zaradiť do vyššej platovej triedy, môže požiadať o spätné doplatenie rozdielu tarifného platu. Podľa § 101 Občianskeho zákonníka nárok možno uplatniť do troch rokov. Lehota plynie odo dňa, keď sa právo mohlo vykonať po prvý raz.

Ak zamestnávateľ nevyhovie oprávnenej požiadavke, v súlade s § 14 Zákonníka práce sa zamestnanec môže obrátiť na súd, ktorý rozhodne o nárokoch z pracovnoprávneho vzťahu.

Poznámka:

Vedúci zamestnanec stravovacieho zariadenia sa podľa zložitosti a náročnosti vykonávanej pracovnej činnosti a podľa dosiahnutého stupňa vzdelania zaraďuje do platovej triedy podľa časti 01. Spoločné pracovné činnosti katalógu pracovných činností s prevahou duševnej práce pri výkone práce vo verejnom záujme, ktorý tvorí prílohu č. 1 nariadenia vlády SR č. 341/2004 Z. z.

Pracovné činnosti vykonávané vedúcim zamestnancom zariadenia školského stravovania s požadovaným kvalifikačným predpokladom vzdelania:

05. PLATOVÁ TRIEDA Úplné stredné vzdelanie (bez špecifikácie odboru)

01 „Koordinovanie a organizovanie stravovacej jednotky s plnou hmotnou zodpovednosťou, starostlivosť o zamestnancov v stravovacej jednotke a starostlivosť o technickú úroveň zariadení“.

Marta napísal/a 17 júl 2024

Este pisem znova o jednu radu a to je ze ci je to normalne aby ved.skolskej jedalne rozvazal stravu po obci dôchodcom robil som to 3roky zhruba na pol hodinu denne 11mesiacov asi v priemere 10 obedarov denne ale kazdy na inom konci dediny takze preto pol hodina.Uvedenu pracu nemam ani v pracovnej zmluve a ani som zato nic nedostaval na vyplatu.a to nehovorim o tom ze obec ma zamestnanych dvoch obecnych zamestnancov z toho jeden nafukal a zobrali mu vodicak na 6 rokov a druhy je jeho poskok a poslucha jeho nazory nehovoriac ze je to este aj starostov konik ten opilec.A teraz este ako ceresnicka od septembra mi chcu hodit dalsich zhruba 30 obedov to su akoze dalsi dôchodcovia z nasej obce ktory maju na vyber zo susednej obce asi 5km vzdialenej z 5 druhov jedal/my varime jedno jedlo/ takze dalsie objednavanie a uctovanie sa s nimi na ulici takze tipujem ze z toho bude aj 1,5hod denne po dobu 11 mesiacov kym by som to rozvozil a na kuchyni ostava jedna kucharka kedze sme dvaja na 60obedov. Cele odvôvodnenie zo strany obce (2 pankov z obce/je take ze to sa vraj nasi dôchodcovia a tym padom aj nase obedy takto im to starosta toleruje. Takze moje rozhodnutie je to odmietnut a kucharka s tym tiez nesuhlasi ze ona nebude lietat na kuchyni sama tym padom ocakavame vyhrazky.jedine co mozeme asi urobit ze pockame na vypovede ako budu zformulovane tipujem ze odmietnutie prace a tym padom porusenie prac.discipliny a aby nemuseli dat odstupne.

Jedálne.sk napísal/a 13 aug 2024

Podľa zákona č. 311/2001 Z. z. Zákonník práce:

• Pracovný pomer sa zakladá písomnou pracovnou zmluvou medzi zamestnávateľom a zamestnancom, ak tento zákon neustanovuje inak. Jedno písomné vyhotovenie pracovnej zmluvy je zamestnávateľ povinný vydať zamestnancovi.
  • Zamestnávateľ je povinný prideľovať zamestnancovi prácu podľa pracovnej zmluvy, platiť mu za vykonanú prácu mzdu, utvárať podmienky na plnenie pracovných úloh a dodržiavať ostatné pracovné podmienky ustanovené právnymi predpismi, kolektívnou zmluvou a pracovnou zmluvou.
  • Zamestnávateľ je povinný poskytnúť zamestnancovi písomnú informáciu o jeho pracovných podmienkach a podmienkach zamestnávania najmenej v rozsahu týchto údajov, ak ich neobsahuje pracovná zmluva:

a) spôsob určovania miesta výkonu práce alebo určenie hlavného miesta výkonu práce, ak sú v pracovnej zmluve dohodnuté viaceré miesta výkonu práce,

b) ustanovený týždenný pracovný čas, údaj o spôsobe a pravidlách rozvrhnutia pracovného času vrátane predpokladaných pracovných dní a vyrovnávacieho obdobia podľa § 86, § 87 a 87a, rozsah a čas poskytnutia prestávky v práci, nepretržitého denného odpočinku a nepretržitého odpočinku v týždni, pravidlá práce nadčas vrátane mzdového zvýhodnenia za prácu nadčas,

c) výmera dovolenky alebo spôsob jej určenia,

d) splatnosť mzdy a výplata mzdy vrátane výplatných termínov,

e) pravidlá skončenia pracovného pomeru, dĺžka výpovednej doby alebo spôsob jej určenia, ak v čase poskytnutia informácie nie je známa, lehota na podanie žaloby o určenie neplatnosti skončenia pracovného pomeru,

f) právo na odbornú prípravu poskytovanú zamestnávateľom, ak sa poskytuje, a jej rozsah.

• Dohodnutý obsah pracovnej zmluvy možno zmeniť len vtedy, ak sa zamestnávateľ a zamestnanec dohodnú na jeho zmene. Zamestnávateľ je povinný zmenu pracovnej zmluvy vyhotoviť písomne a jedno vyhotovenie zmeny pracovnej zmluvy vydať zamestnancovi.
VIS Slonensko

Pridať komentár k diskusii

Nechcete prísť o žiadnu užitočnú informáciu? Zaregistrujte sa k odberu noviniek

Odosláním súhlasím so Zásadami ochrany osobných údajov.

Naši partneri
Savencia
KRR
VIS
Kema
AG Foods
Robot Coupe
Ailos
Liebherr
Irinox
Kobra kefy
HACCP Bakošová