Prax v odbore

Katarína napísal/a 18 jan 2024

Dobrý deň, chcela by som sa opýtať kuchárka môže byť zaradená do platovej triedy 2 keď má maturitu ale nie v odbore kuchár a má odbornú spôsobilosť a zdravotný preukaz? Ďakujem pekne.

Jedálne.sk napísal/a 23 jan 2024

Kuchári a pomocní kuchári, t.j. zamestnanci vykonávajúci pracovné činnosti v oblasti stravovania s prevahou fyzickej práce sa zaraďujú do platových tried podľa zložitosti a náročnosti vykonávanej pracovnej činnosti a podľa dosiahnutého stupňa vzdelania podľa časti 01. Spoločné pracovné činnosti katalógu pracovných činností remeselných, manuálnych alebo manipulačných s prevahou fyzickej práce pri výkone prace vo verejnom záujme, ktorý tvorí prílohu č. 2 nariadenia vlády SR č. 341/2004 Z. z., ktorým sa ustanovujú katalógy pracovných činností pri výkone práce vo verejnom záujme.

Podľa vzdelania – úplné stredné ( bez špecifikácie odboru) môže byť zamestnanec zaradený aj do 3. platovej triedy, ak vykonáva pracovné činnosti 3. PT uvedené v katalógu pracovných činností.

Ak vykonáva najnáročnejšiu činnosť z 2. PT, aj pri dosiahnutí vyššieho stupňa vzdelania zaradí sa do 2. platovej triedy.

Jedálne.sk napísal/a 10 dec 2023

Dobrý večer,chcem sa opýtať keďže momentálne pracujem na expedícii pekáreň 7rokov,to znamená že som v odbore potravinárstva ,a od roku 2024,idem pracovať ako pomocná sila do školskej jedálne ,a zaujíma ma tiež plat keďže mi povedali minimálna mzda,lebo nikto nechce povedať aký tam je plat,samozrejme že som z východu ,keďže pozerám plat pomocnej ,západné Slovensko je iný,a a taktiež aj musím mať odbornú spôsobilosť,prečo je tam 1 stupeň zo zákonná ??chcela som vlastne vedieť či sa počítajú len roky v kuchyni.

Jedálne.sk napísal/a 10 dec 2023

Napriek tomu, že toho času pracujete v „potravinárstve“ pri nástupe do zamestnania ako prevádzkový zamestnanec v zariadení školského stravovania musíte preukázať svoju zdravotnú sa odbornú spôsobilosť .

Podmienkou pre vykonávanie epidemiologicky závažných činností zamestnancov v zariadení školského stravovania podľa zákona č. 355/2007 Z. z. o ochrane, podpore a rozvoji verejného zdravia a o zmene a doplnení niektorých zákonov je požadovaná zdravotná a odborná spôsobilosť (§22).

Zdravotnú spôsobilosť preukazuje osoba potvrdením o zdravotnej spôsobilosti, ktoré jej na základe lekárskej prehliadky vydá lekár.

Odbornú spôsobilosť preukazuje podľa charakteru epidemiologicky závažných činností:

1. diplomom, vysvedčením vzdelávacích inštitúcií, uvedené v zozname v prílohe č. 6 vyhlášky č. 585/2008 Z. z. alebo

2. osvedčením o odbornej spôsobilosti na vykonávanie epidemiologicky závažnej činnosti, ktoré vydáva príslušný regionálny úrad verejného zdravotníctva po absolvovaní skúšky.

Zoznam vzdelávacích inštitúcií, ktorých diplom alebo vysvedčenie preukazuje odbornú spôsobilosť na vykonávanie epidemiologicky závažných činností

  1. lekárska fakulta
  2. farmaceutická fakulta
  3. fakulta verejného zdravotníctva, fakulta ošetrovateľstva a sociálnej práce
  4. prírodovedecká fakulta v odbore biológia a chémia
  5. veterinárna fakulta
  6. fakulta chemickej a potravinárskej technológie
  7. stavebná fakulta v odbore vodné hospodárstvo a vodné stavby
  8. fakulta so zameraním na prácu v potravinárstve
  9. stredná zdravotnícka škola
  10. stredná hotelová škola
  11. stredná škola alebo odborné učilište zamerané na prácu v potravinárstve
  12. stredná priemyselná škola stavebná v študijnom odbore vodohospodárske stavby
  13. stredné odborné učilište vodohospodárske
  14. stredná škola alebo odborné učilište v odboroch starostlivosti o ľudské telo
  15. vzdelávacie zariadenie uskutočňujúce rekvalifikačný akreditovaný kurz v odbore kuchár, čašník a v odboroch starostlivosti o ľudské telo, ktorému akreditáciu vydalo Ministerstvo školstva Slovenskej republiky
  16. stredná veterinárna škola.

Zaradenie do platovej triedy

Na odmeňovanie tejto skupiny zamestnancov sa vzťahuje zákon č. 553/2003 Z. z. o odmeňovaní niektorých zamestnancov pri výkone práce vo verejnom záujme a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov. Podľa § 5 ods. 1 uvedeného zákona č. 553/2003 Z. z. zamestnávateľ zaradí zamestnanca do platovej triedy podľa najnáročnejšej pracovnej činnosti z hľadiska jej zložitosti, fyzickej záťaže a psychickej záťaže, ktorú má vykonávať podľa druhu práce dohodnutej v pracovnej zmluve, a podľa splnenia kvalifikačných predpokladov, ktoré sú potrebné na jej vykonávanie.

Prevádzkový zamestnanec sa zaradí do 1. platovej triedy podľa zložitosti a náročnosti vykonávanej pracovnej činnosti a podľa dosiahnutého stupňa vzdelania.

Tabuľka platov

Dopredaj normy

Pridať komentár k diskusii

Nechcete prísť o žiadnu užitočnú informáciu? Zaregistrujte sa k odberu noviniek

Odosláním súhlasím so Zásadami ochrany osobných údajov.

Naši partneri
Savencia
KRR
VIS
Kema
AG Foods
Robot Coupe
Ailos
Liebherr
Irinox
Kobra kefy
HACCP Bakošová
Zdravýživka
Pán Zemiak
Ryba Handlová
Bidfood
Pomôžeme vám nájsť článok