Nadnormovanie
Jedálne.sk napísal/a 07 nov 2023
Dobrý deň, prosím Vás kde nájdem informáciu, že sa nesmú potraviny nadnormovávať? Vraj by táto info mala byť v HACCP, neviem to nikde nájsť? Ďakujem Magda
Jedálne.sk napísal/a 07 nov 2023
Príprava pokrmov v zariadeniach školského stravovania sa uskutočňuje podľa receptúr v MSN pre školské stravovanie. Súčasťou MSN je aj metodická príručka
Aplikácia princípov k Materiálno – spotrebným normám a receptúram pre školské stravovanie - revízia 2021
3 PRINCÍPY APLIKÁCIE
3.1 Všeobecné princípy
1. Pri príprave jedál a nápojov dodržiavať skladbu potravín a technologické postupy podľa receptúr MSN. Jednotlivé potraviny normovať presne a pri výdaji vynormovaných potravín je možné zohľadniť v preukázateľných prípadoch toleranciu zaokrúhľovania + 10%; okrem mäsa, tukov, soli a cukru.
Príručka HACCP je systém správnej výrobnej praxe, ktorý stanovuje postupy pre zabezpečenie kontroly hygieny potravín, opatrenia na spôsob výroby z hľadiska minimalizácie nebezpečenstiev, predchádzanie kritickým rizikám pri výrobe, dosahovanie hygienickej bezchybnosti a zdravotnej bezpečnosti pri výrobe, manipulácii a uvádzaní potravín do obehu.