Ovocie z domu
Jedálne.sk napísal/a 06 okt 2023
Dobrý deň,
prosím Vás chcela by som sa informovať o možnosti konzumácie ovocia a zeleniny prinesených z domu v materskej škole.
čítala som, že to nie je povolené, podľa § 8 ods. 3 vyhlášky MZ SR č. 527/2007 Z. z. ale tiež mi vyhodilo, že tento zákon platil do marca 2023. Chcela by som sa spýtať, ak v materskej škole nie je povolená konzumácia ovocia a zeleniny, ktorá sa priniesla z domu, o akú vyhlášku, resp. zákon sa mám oprieť?
Viete mi prosím v tomto poradiť?
Jedálne.sk napísal/a 06 okt 2023
Podľa § 7 (Režim stravovania a pitný režim) vyhlášky č. 75/2023 Z. z. o podrobnostiach o požiadavkách na zariadenia pre deti a mládež
Ods. 3
V zariadení pre deti do šesť rokov veku sa doplnkové stravovanie môže zabezpečiť len prostredníctvom zariadení spoločného stravovania. V zariadení pre deti a mládež, v ktorom prebieha výchova a vzdelávanie detí a žiakov do 18 rokov veku, sa doplnkové stravovanie poskytuje tak, aby
písm. b) sa do zariadenia pre deti do šesť rokov veku a zariadenia školského stravovania, v ktorom sa stravujú deti a žiaci do 18 rokov veku, deťom a žiakom individuálne nedonášala strava.
Konzumácia ovocia a zeleniny prinesených z domu v zariadení pre deti a mládež nie je povolená, suroviny konzumované v týchto zariadeniach musia mať doklad o vysledovateľnosti pôvodu ( faktúru, dodací list, pokladničný doklad).
Uvedené ustanovenie sa týka nielen zariadenia školského stravovania, ale celkovo zariadení pre deti a mládež, čím je materská škola.