Kultúra stravovania

Jedálne.sk napísal/a 03 okt 2023

Prosím, existuje nejaký predpis, ktorý určuje "kultúru" stravovania v školských jedálňach, napr. ci mozu byt pohare s pitnou vodou na stole s jedlom, aby sa deti mohli kedykolvek napit alebo ci musia byt polozene mimo jedalnskeho stola a dieta sa napije az po jedle a pod. podrobnejsie usmernenia. Dakujem za rady.

Jedálne.sk napísal/a 03 okt 2023

Kultúra stolovania neodmysliteľne patrí k servírovaniu pokrmov. Jedlo totiž vnímame nielen podľa chuti a vône, ale aj toho, akým spôsobom je podávané.

Hlavne v zariadeniach stravujúcich deti a mládež , kde sa deti učia stravovacím návykom, by mala byť dodržaná v rámci možností istá kultúra stolovania. Prečo v rámci možností?

Každá školská jedáleň má odlišné priestorové a materiálno-technické zabezpečenie, stravuje rozdielne vekové kategórie stravníkov, má rozdielne počty stravovaných osôb a predovšetkým nedostatok personálu. Dôležité je rozlišovať, aké majú Vaši stravníci samoobslužné zručnosti, dieťaťu v materskej škole sa jedlo a nápoj prestiera na stôl, žiaci základnej , či strednej školy si jedlo a nápoj odoberajú sami.

Je na zvážení vedúceho zamestnanca školskej jedálne ako zabezpečí v najlepšej možnej miere „kultúru „ stravovania vo svojej školskej jedálni.

 

KULTÚRA STOLOVANIA

Prestieranie, kam s príborom, taniermi, pohármi?

Jednoduchý návod

  • V prvom rade treba vedieť skladbu jedál a nápojov, až potom sa dá stôl správne prestrieť. Rozmyslite si, či budete podávať predjedlo (teplé/studené), polievku, chlieb/pečivo, či a aký bude dezert. Aké nápoje budete podávať.
  • Začnite tanierom. Umiestnite ho približne 2cm od okraja stola.
  • V jednej línii následne ukladajte príbory.
  • Najbližšie k tanieru sú príbory určené pre hlavné jedlo. Pokiaľ je hlavné jedlo špecifické napr. ryba, steak, prispôsobte tomu príbor. Tento príbor je uložený najbližšie k tanieru, lebo sa používa ako posledný.
  • Príbor, ktorý sa používa ako prvý je najďalej od taniera. Pokiaľ je prvé jedlo polievka, najďalej od taniera bude polievková lyžica. Pokiaľ je prvé jedlo studené predjedlo, najďalej od taniera bude malý nôž.
  • Na pravú stranu ukladajte nôž a lyžicu, na ľavú stranu vidličku, a to bez ohľadu na to, či prestierate pre praváka alebo ľaváka.
  • Nad tanier ukladajte príbor, ktorý je určený na dezert. Pokiaľ na konzumáciu múčnika stačí vidlička, nastierajte len vidličku čo najbližšie k tanieru, pričom rukoväť smeruje k pravej ruke. Pokiaľ je múčnik s prelivom a je k nemu potrebná lyžica, nad vidličku (rukoväť v tomto prípade smeruje doľava) umiestnite lyžicu na múčnik, pričom rukoväť smeruje doprava. Pokiaľ je dezertom zmrzlina, nad tanier umiestnite iba lyžicu na zmrzlinu, pričom rukoväť smeruje doprava.
  • Naľavo od taniera nad úroveň vidličky patrí tanier na pečivo. V prípade, že podávate šalát, ten ide tiež na ľavú stranu.
  • Na pravú stranu nad úroveň príborov ukladajte poháre. Poháre kladieme nad špičku príborového noža a to tak že začíname základným pohárom na vodu a pokračujeme podľa predpokladanej konzumácie nápojov smerom doprava. Ak je jednotný prípitok, môžete založiť poháre na prípitok. Pokiaľ hosťom dávate nápoj na výber, nemusíte pohár zakladať v úvode. Na stole však nechajte priestor pre neskoršie založenie správneho pohára.
  • Pohár na vodu na stôl dávajte vždy, bez ohľadu na skladbu ostatných nápojov.

Príjemné stolovanie

VIS Slonensko

Pridať komentár k diskusii

Nechcete prísť o žiadnu užitočnú informáciu? Zaregistrujte sa k odberu noviniek

Odosláním súhlasím so Zásadami ochrany osobných údajov.

Naši partneri
Savencia
KRR
VIS
Kema
AG Foods
Robot Coupe
Ailos
Liebherr
Irinox
Kobra kefy
HACCP Bakošová
Zdravýživka
Pán Zemiak
Ryba Handlová
Bidfood
Pomôžeme vám nájsť článok