Zariadenie skolskej jedalne - varenie pre verejnost
Jedálne.sk napísal/a 19 jún 2023
Dobrý den, podla Vyhlasky a zakona, je ucel zariadenia školskej jedálne "najmä" zabezpečiť stravovanie pre ziakov, zamestnacov, byvalých zamestnacov etc. Podla sk. zakona § 140 sa tam po súhlase hygieny mozu stravovat "aj iné fyzické osoby". Môže zariadenie školskej jedálne (priestor kuchyne a skladu) slúžiť okrem prípravy a výdaja jedla pre žiakov (výdajné okno a stoly na jednej strane kuchyne) zároven aj na prípravu jedál pre verejnosť (a la carte reštaurácia, stoly a priestor reštaurácie samostatne oddelene na druhej strane kuchyne). Cize sukromny prevádzkovatel zariadenia skolskej jedalne, je zaroven prevádzkovatelom restauracie, Stravu pripravuje v jednej kuchyni. Dakujem za nazor. Lucia
Jedálne.sk napísal/a 19 jún 2023
Podľa §7 ods. 4 vyhlášky č. 75/2023 Z. z. o podrobnostiach o požiadavkách na zariadenia pre deti a mládež sa poskytovanie stravovacích služieb verejnosti v jedálni od stravovania žiakov a detí musí časovo alebo priestorovo oddeliť. Rozsah stravovacích služieb sa určí v súlade s priestorovou kapacitou a s vybavením jedálne tak, aby neohrozoval zdravotnú neškodnosť podávaných pokrmov a dodržiavanie zásad prevádzkovej a osobnej hygieny. Pri akejkoľvek zmene činnosti prevádzky a usporiadania jej priestorov je potrebné požiadať príslušný regionálny úrad verejného zdravotníctva o uvedenie priestorov do prevádzky (§13 zákon č. 355/2007 Z.z.).
Samozrejmosťou je oddelená príprava jedál pre deti a mládež, samostatné vedenie skladového hospodárstva školskej jedálne, evidencia školskej jedálne podľa vyhlášky 21/2022 Z.z. a pod..