Stravovanie zamestnancov kuchyne
Ivana napísal/a 13 okt 2025
Admin napísal/a 23 okt 2025
Dobrý deň,
- V zariadeniach spoločného stravovania platia prísne hygienické požiadavky na priestorové usporiadanie, ktoré má zabrániť krížovej kontaminácii medzi pracovnými operáciami s potravinami, zariadeniami a pohybom zamestnancov. Preto nie je bežné a z hygienického hľadiska ani vhodné (ak nie priamo zakázané) zriaďovať jedálenský kút pre kuchárky priamo vo výrobnej časti kuchyne, kde sa manipuluje s potravinami.
 - Šatne a hygienické zariadenia: Zariadenia spoločného stravovania musia mať primeraný počet šatní pre zamestnancov, oddelených od prevádzkových miestností a skladov. Šatne a súvisiace hygienické zariadenia (záchody, sprchy, umývadlá) sú určené na osobnú hygienu zamestnancov a uloženie odevu. Šatňa obvykle neslúži ako miesto na stravovanie, hoci je priamo pre zamestnancov.
 - Na konzumáciu obeda majú mať zamestnanci zariadenia školského stravovania tak, ako ostatní zamestnanci školy, zriadenú jedáleň.
 
Gabriela Ďurinová napísal/a 20 sep 2025
Admin napísal/a 01 okt 2025
Dobrý deň,
Podľa zákonníka práce je zamestnávateľ povinný zabezpečiť za splnenia stanovených podmienok zamestnancom teplé hlavné jedlo s nápojom, neustanovuje, že zamestnanec jedlo odobrať musí.
Pozícia zamestnancov v zariadení školského stravovania je špecifická a odoberanie obedov zamestnancov školských jedální (vrátane hlavnej kuchárky) je často upravené internými predpismi školy alebo zriaďovateľa- pracovným poriadkom pre pedagogických a nepedagogických zamestnancov, prípadne pracovnou zmluvou.
- Vnútorným predpisom je možné určiť pravidlá stravovania zamestnancov, vrátane toho, či je stravovanie povinné pre všetkých zamestnancov, alebo len pre zamestnancov, ak je stravovanie považované za súčasť ich pracovných podmienok .
 - Špecifická pozícia (Hlavná kuchárka): Pre pozíciu hlavnej kuchárky, existuje špecifická podmienka vyplývajúca z jej funkcie – napr. kontrola kvality pripravovaného jedla a kontrola chuti pred výdajom jedla. Hoci toto samo o sebe nemusí znamenať povinnosť jedlo zjesť, môže to znamenať povinnosť jedlo ochutnať a prijať ho na vyúčtovanie (odobrať si ho). Overte si, či Vaša pracovná náplň alebo interný predpis neobsahuje takúto požiadavku.
 - Odporúčanie:V prípade, že zamestnanci školskej jedálne odmietajú odoberať jedno jedlo denne ( nie zo zdravotných dôvodov), odporúčame zamestnávateľom túto podmienku zapracovať do pracovného poriadku, alebo nastaviť kontrolný mechanizmus v školskej jedálni tak, aby bolo preukázateľné, že zamestnanci nekonzumujú na pracovisku nielen školské jedlá, ale aj školské potraviny.
 
Jedálne.sk napísal/a 19 apr 2023
Dobrý deň prajem, chcela by som sa opýtať či kuchárka ktorá teraz nastúpila či sa musí stravovať
Jedálne.sk napísal/a 19 apr 2023
Žiadny legislatívny predpis neustanovuje, že zamestnanec MUSÍ odobrať obed. Podmienky stravovania zamestnancov školských jedální upravuje interným predpisom zriaďovateľ (obec) alebo zamestnávateľ ( škola) v Pracovnom poriadku pre zamestnancov. Pravidlom je, že zamestnanci, ktorí sa podieľajú na výrobe jedál a manipulujú s potravinami, odoberú v rámci pracovnej zmeny jedno hlavné jedlo. Tu je potrebné poukázať aj na etické hľadisko voči ostatným zamestnancom školy. Počas práce v kuchyni zamestnanci nič neskonzumujú?










