Kuchárky
Chcem sa spytat ci ma narok na nahradne volno hl. kucharka ak jej vypadla pomocna kucharka cc na 3 tyzdne a pracuje iba s pomocnou silou kuchyne ? K tomu ma povedane od riaditela skoly ze je tam veduca sk, jedalne na pomoc ale veduca tam neni 8 hodin v tej kuchyni , dakujem za odpoved
Odpoveď Jedálne.sk
Podľa Zákonníka práce práca nadčas je práca vykonávaná zamestnancom na príkaz zamestnávateľa alebo s jeho súhlasom nad určený týždenný pracovný čas vyplývajúci z vopred určeného rozvrhnutia pracovného času a vykonávaná mimo rámca rozvrhu pracovných zmien.
Ak zamestnanec odpracuje na príkaz riaditeľa alebo so súhlasom riaditeľa prácu nadčas, tak v súlade s 19 zákona č. 553/2003 Z. z. má nárok na preplatenie odpracovaných nadčasových hodín alebo mu zamestnávateľ poskytne náhradné voľno. To znamená, že náhradné voľno za prácu nadčas je možné čerpať iba na základe (obojstrannej) dohody medzi zamestnancom a zamestnávateľom. Ak nedôjde k takej dohode, zamestnancovi sa za prácu nadčas poskytne príplatok (tzv. "zvýšenie funkčného platu").
V prípade zastupovania pri práci v kuchyni si zamestnanec vykazuje za prácu nadčas, ide o prácu, ktorú vykonáva nad základný úväzok. Práca nadčas nesmie presiahnuť u zamestnanca v priemere osem hodín týždenne v období najviac štyroch mesiacov po sebe nasledujúcich.
Podľa § 19 zákona č. 553/2003 Z. z. o odmeňovaní niektorých zamestnancov pri výkone práce vo verejnom záujme a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov za hodinu práce nadčas patrí zamestnancovi hodinová sadzba jeho funkčného platu zvýšená o 30%.Ak sa zamestnávateľ so zamestnancom dohodli na čerpaní náhradného voľna za prácu nadčas, patrí mu príslušná časť funkčného platu a za každú hodinu práce nadčas hodina náhradného voľna; zvýšenie podľa prvej vety zamestnancovi nepatrí. Ak zamestnávateľ neposkytne zamestnancovi náhradné voľno počas troch kalendárnych mesiacov alebo v inom dohodnutom čase po vykonaní práce nadčas, patrí zamestnancovi zvýšenie podľa prvej vety tohto odstavca.
Dobrý deň, zaujíma ma, či pomocná sila môže zastúpiť hl. kuchárku ak hl. kuchárka chýba - či je to možné keď sa to týka 1 až 2 dní. ďakujem
Odpoveď Jedálne.sk
Podľa KATALÓGU PRACOVNÝCH ČINNOSTÍ REMESELNÝCH, MANUÁLNYCH ALEBO MANIPULAČNÝCH S PREVAHOU FYZICKEJ PRÁCE PRI VÝKONE PRÁCE VO VEREJNOM ZÁUJME príloha č. 2 k nariadeniu vlády č. 341/2004 Z. z. je zamestnanec zaradený do 1.platovej triedy ak vykonáva:
01 Pomocná práca pri výrobe jedál, zber a umývanie kuchynského riadu, čistenie a obsluha jednoúčelových kuchynských strojov a pod.
02 Výdaj jedál s prípadnou obsluhou stravníkov.
03 Obstarávanie desiat, nápojov vrátane vyúčtovania zverených súm.
04 Výroba jednoduchých druhov teplých jedál, polievok, cukrárskych výrobkov alebo jedál studenej kuchyne, dohotovovanie a výdaj jedál alebo rôznych príloh k hlavným jedlám.
Podľa zaradenia v 04 môže zabezpečovať výrobu jednoduchých druhov jedál, polievok atď.... Vzájomné zastupovanie zamestnancov v školskej jedálni by malo byť ošetrené v pracovnej náplni.
Dobrý deň, pracujem ako hl. kuchárka v ms, chcem sa opýtať - musím mať biele oblečenie keď v dnešnej dobe sú na trhu aj farebné oblečenia pre kuchárov? ďakujem |
Odpoveď Jedálne.sk
Zamestnanci na pracovisko vstupujú len v čistom a vo vhodnom pracovnom odeve...§12 vyhláška č.533/2007 Z.z., neurčuje farbu odevu.
Zoznam ochranných pracovných odevov, ktoré zabezpečuje zamestnávateľ, je uvedený v prílohe č.7, vyhlášky č. 330/2007 Z.z., neurčuje bližší popis oblečenia- farbu, materiál a pod..
Dobrý deň, moja otázka: môže vám zamestnávateľ určiť koľko krát za pracovný čas si môžete ísť zapáliť, príklad 2 ,3 krát...ďakujem
Odpoveď Jedálne.sk
V zmysle zákona o ochrane nefajčiarov je v objekte školy (budova a dvor) fajčenie zakázané. Podľa § 91 Zákonníka práce je zamestnávateľ povinný poskytnúť zamestnancovi, ktorého pracovná zmena je dlhšia ako šesť hodín, prestávku na odpočinok a jedenie v trvaní 30 minút, táto prestávka musí byť presne stanovená v rozpise pracovnej doby. V rámci tejto prestávky môže zamestnanec školskej jedálne opustiť pracovisko, nie v pracovnom odeve, a túto prestávku môže zamestnanec fajčiar využiť aj na fajčenie. Opustenie pracoviska je potrebné zaznamenať v evidencii dochádzky.
Dobrý deň, pracujem ako hlavná kuchárka v zš+mš na prevádzke sme dve, poprosím odpoveď na otázky. 1.môže samostatne prevadzková sila bez praxe v kuchyni a zatiaľ bez spôsobilosti vykonávať práce, podľa jej zaradenia pl.tr.01 a stup.15 (asi 10r. prax) ja mám 38 rokov prax v ŠJ som 2tr.st.13. ? Je toto zaradenie správne? Ďakujem
Odpoveď Jedálne.sk
Podmienky odmeňovania niektorých zamestnancov pri výkone práce vo verejnom záujme upravuje zákon č. 553/2003 Z. z.. Tento zákon vymedzuje záväzné kvalifikačné predpoklady, plat zamestnanca a jeho zložky (tarifný plat a jednotlivé príplatky vrátane ich výpočtu), platové triedy a platové stupne, zaraďovanie zamestnancov do platových tried. Základná stupnica platových taríf zamestnancov pri výkone práce vo verejnom záujme je uvedená v prílohe č. 3 k zákonu č. 553/2003 Z. z.
Kvalifikačné predpoklady a popis pracovných činností je uvedený v katalógoch pracovných činností. Tieto katalógy sú ustanovené nariadením vlády SR č. 341/2004 Z. z., ktorým sa ustanovujú katalógy pracovných činností pri výkone práce vo verejnom záujme a o ich zmenách a dopĺňaní v znení neskorších predpisov.
Zamestnanci zariadení školského stravovania sa zaraďujú podľa náročnosti vykonávanej činnosti a kvalifikácie do platových tried – prevádzkový zamestnanec - PT 01, kuchár – PT 02, hlavný kuchár –PT 03. Platový stupeň zamestnanca určuje počet rokov praxe. Najvyšší platový stupeň je 14 pri dosiahnutí 40 rokov praxe, v tomto prípade nemôže byť zaradená do platového stupňa 15 .
Dôležité je tu podotknúť, že žiadny zamestnanec nemôže byť prijatý do zariadenia školského stravovania BEZ ODBORNEJ SPOSOBILOSTI.
Je mozne aby pomocna kucharka robila robotu hlavnej kucharky za pritomnosti hlavnej kucharky aj ked ona ma v pracovnej zmluve ze je zodpovedna za jedlo ktore sa navari v jedalni? Ak sa nieco stane kto bude zodpovedny za nasledky a koho budu postihovat ci pomocnu kucharku alebo hlavnu kucharku, podotykam takto bolo rozhodnute veducou skolskej jedalne. Velmi pekne dakujem za odpoved.
Odpoveď Jedálne.sk
V zmysle nariadenia vlády č. 341/2004 Z. z., ktorým sa ustanovujú katalógy pracovných činností pri výkone práce vo verejnom záujme, prevádzkový zamestnanec zaradený do 1.platovej triedy vykonáva činnosti ustanovené v prílohe č. 2 v časti 01. SPOLOČNÉ PRACOVNÉ ČINNOSTI,
Pracovné činnosti v oblasti stravovania:
01 Pomocná práca pri výrobe jedál, zber a umývanie kuchynského riadu, čistenie a obsluha jednoúčelových kuchynských strojov a pod.
02 Výdaj jedál s prípadnou obsluhou stravníkov.
03 Obstarávanie desiat, nápojov vrátane vyúčtovania zverených súm.
04 Výroba jednoduchých druhov teplých jedál, polievok, cukrárskych výrobkov alebo jedál studenej kuchyne, dohotovovanie a výdaj jedál alebo rôznych príloh k hlavným jedlám.
Za koordinovanie a organizovanie odborných prác v stravovacej prevádzke v plnej miere zodpovedá vedúci zamestnanec zariadenia školského stravovania. Zabezpečuje výrobu jedál a nápojov v zmysle všeobecne záväzných právnych predpisov platných pre zariadenia školského stravovania.
Odpoveď Jedalne.sk
Počty zamestnancov sú ustanovené v prílohe č. 2 k vyhláške č. 330/2009 Z.z. o zariadení školského stravovania. Podľa vami uvedeného počtu prijatých všetkých stravníkov (vrátane dospelých) vyhláška odporúča 5 zamestnancov na prípravu pokrmov a 1 vedúci zamestnanec zariadenia.
Dobrý deň, prosím Vás vie mi niekto povedať, aký plat by mala mať pomocná kuchárka v šk jedálni?Zamestnali ma cez úrad práce ako projekt obedy zadarmo. Nástupný plat som mala 637 eur od 1.9.2019 v hrubom, trieda 2 a potom mi zdvihli od 1.1.2020 na 701 eur. Odmeny žiadne. A prosím Vás kolko kucháriek má pracovať pre 380 detí? Ďakujem pekne ak mi niekto odpovie |
Zamestnanci, ktorí boli prijatí cez projekt "Pracuj v školskej jedáni", sú zamestnancami príslušného úradu práce sociálnych vecí a rodiny a podmienky zamestnávania a platobné podmienky stanovuje samotný projekt.
Odporúčané počty zamestnancov v školskej jedálni podľa počtu stravníkov ustanovuje príloha č. 1 k vyhláške č. 330/2009 Z.z. o zariadení školského stravovania.
Povinné stravovanie zamestnancov zariadení školského stravovania neustanovuje žiadny legislatívny predpis (zákon, vyhláška).
Je však potrebné si uvedomiť, že konzumácia jedla je neoddeliteľnou súčasťou výkonu práce pri príprave pokrmov, preto túto povinnosť stanovuje zamestanávateľ v Pracovnom poriadku pre pedagogických zamestnancov a ostatných zamestnancov škôl a školských zariadení.
"Zamestnanec je povinný počas výkonu práce v zariadení školského stravovania na plný pracovný úväzok odobrať jedno hlavné jedlo denne s výnimkou zamestnancov, ktorí na základe lekárskeho potvrdenia od špecializovaného lekára zo zdravotných dôvodov nemôžu využiť žiadny zo spôsobov stravovania zamestnancov zabezpečených zamestnávateľom."
O materiálno-technickom vybavení zariadenia školského stravovania rozhoduje jeho zriaďovateľ. V zariadení školského stravovania, kde nie je možné zabezpečiť samostatné drezy na oddelené umývanie kuchynského riadu od umývania stolového riadu, je vhodné zabezpečiť umývanie stolového riadu umývacím zariadením.
Legislatívne ustanovené je materiálne vybavenie zariadenia školského stravovania v prílohe č.5 k Vyhláške č. 330/2009 Z.z. o zariadení školského stravovania.
1. Zariadenie školského stravovania určuje počet prevádzkových zamestnancov podľa počtu prijatých stravníkov na odber hlavných jedál alebo doplnkových jedál pri jednozmennej prevádzke zariadenia školského stravovania alebo celodennej prevádzke zariadenia školského stravovania.
Odporúčaný počet zamestnancov v školskej jedálni je uvedený v prílohe č. 2 a 3 a odporúčaný počet zamestnancov pre výdajnú školskú jedáleň je uvedený v prílohe č. 4 k vyhláške č. 330/2009 Z.z o zariadení školského stravovania.
2. Na výkon epidemiologicky závažných činností pri výrobe, manipulácii a uvádzaní do obehu potravín a pokrmov musia zamestnanci spĺňať odbornú a zdravotnú spôsobilosť.
Epidemiologicky závažná činnosť podľa § 22 vyhlášky č.585/2008 Z.z. ktorou sa ustanovujú podrobnosti o prevencii a kontrole prenosných ochorení
(1) Epidemiologicky závažnú činnosť môže vykonávať len osoba odborne spôsobilá a osoba zdravotne spôsobilá.
(2) Zdravotnú spôsobilosť preukazuje osoba potvrdením o zdravotnej spôsobilosti, ktoré jej na základe lekárskej prehliadky vydá lekár. Potvrdenie o zdravotnej spôsobilosti obsahuje meno a priezvisko osoby, dátum narodenia, trvalé bydlisko, dátum vydania a povinnosti osoby. Lekár súčasne osobu poučí o jej právach a povinnostiach a o tom, že ho pri ochorení musí vyhľadať.
(3) Pri každom lekárskom ošetrení je osoba, ktorá vykonáva epidemiologicky závažnú činnosť, povinná upozorniť lekára na druh vykonávanej epidemiologicky závažnej činnosti. Tieto skutočnosti zaznačí lekár do jej zdravotnej dokumentácie.
(4) Odborná spôsobilosť sa preukazuje podľa charakteru epidemiologicky závažných činností diplomom, vysvedčením vzdelávacích inštitúcií, ktoré sú uvedené v prílohe č.1, alebo osvedčením o odbornej spôsobilosti vykonávať epidemiologicky závažnú činnosť.
Osobitnou podmienkou na vykonávanie epidemiologicky závažných činností (zamestnanci v kuchyni) v zmysle zákona č. 355/2007 Z. z. o ochrane, podpore a rozvoji verejného zdravia a o zmene a doplnení niektorých zákonov je požadovaná Odborná spôsobilosť(§15-§16).
Odborná spôsobilosť sa preukazuje podľa charakteru epidemiologicky závažných činností:
1. diplomom, vysvedčením vzdelávacích inštitúcií, uvedené v prílohe č. 6 vyhlášky č. 585/2008 Z.z.
2. osvedčením o odbornej spôsobilosti na vykonávanie epidemiologicky závažnej činnosti, ktoré vydáva príslušný Regionálny úrad verejného zdravotníctva po absolvovaní skúšky.
Zoznam vzdelávacích inštitúcií, ktorých diplom alebo vysvedčenie preukazuje odbornú spôsobilosť na vykonávanie epidemiologicky závažných činností
- lekárska fakulta
- farmaceutická fakulta
- fakulta verejného zdravotníctva, fakulta ošetrovateľstva a sociálnej práce
- prírodovedecká fakulta v odbore biológia a chémia
- veterinárna fakulta
- fakulta chemickej a potravinárskej technológie
- stavebná fakulta v odbore vodné hospodárstvo a vodné stavby
- fakulta so zameraním na prácu v potravinárstve
- stredná zdravotnícka škola
10. stredná hotelová škola
11. stredná škola alebo odborné učilište zamerané na prácu v potravinárstve
12. stredná priemyselná škola stavebná v študijnom odbore vodohospodárske stavby
13. stredné odborné učilište vodohospodárske
14. stredná škola alebo odborné učilište v odboroch starostlivosti o ľudské telo
15. vzdelávacie zariadenie uskutočňujúce rekvalifikačný akreditovaný kurz v odbore kuchár, čašník a v odboroch starostlivosti o ľudské telo, ktorému akreditáciu vydalo Ministerstvo školstva Slovenskej republiky
16. stredná veterinárna škola.
Podľa vyhlášky o materskej škole, sú materské školy zriadené podľa organizácie výchovy a vzdelávania – tj. materská škola s poldennou výchovou, materská škola s celodennou výchovou, s týždennou výchovou a nepretržitou výchovou.
Podľa školského zákona Školská jedáleň s jednozmennou prevádzkou poskytuje stravovanie v škole s poldennou a celodennou výchovou – v dopoludňajších aj odpoludňajších hodinách v rozsahu piatich pracovných dní v týždni v jednej zmene – môže poskytovať desiatu, obed, olovrant alebo len desiatu, len obed alebo ich kombináciu.
Školská jedáleň s celodennou prevádzkou, poskytuje stravovanie v škole s celodennou výchovou a ubytovaním v rozsahu piatich pracovných dní v týždni v dvoch zmenách – poskytuje raňajky, desiatu, obed, olovrant a večeru, prípadne aj druhú večeru.
Školská jedáleň s nepretržitou prevádzkou, poskytuje stravovanie v škole s celodennou výchovou a ubytovaním v rozsahu siedmych pracovných dní v týždni v dvoch zmenách nepretržite – poskytuje raňajky, desiatu, obed, olovrant a večeru, prípadne aj druhú večeru.
Pre účely stanovenia počtu zamestnancov v školskej jedálni pri materskej škole sa použije odporúčaný počet v jednozmennej prevádzke.