VÝKAZ O ZARIADENÍ ŠKOLSKÉHO STRAVOVANIA

classmates-working-together

VÝKAZ O ZARIADENÍ ŠKOLSKÉHO STRAVOVANIA

6945 10 jan 2024

Aktualizované 29.11.2024

Nový rok so sebou ako obvykle prinesie staro-nové povinnosti, ktoré začínajú spracovaním štatistického výkazu O ZARIADENÍ ŠKOLSKÉHO STRAVOVANIA.

Pripravte sa vopred a uľahčte si povianočný návrat do reality pracovných dní.

Kto je povinný vyplniť výkaz Škol (MŠVVŠ SR) 17-01

Všetky zariadenia školského stravovania, ktoré a zabezpečujú stravovanie detí MŠ, žiakov ZŠ a SŠ, zamestnancov škôl a školských zariadení a iných stravníkov. Školská jedáleň (ŠJ), výdajná školská jedáleň (VŠJ) zaradené v sieti škôl a školských zariadení SR.

 

Kde nájdem výkaz

Vykazujúce jednotky - zariadenia školského stravovania - vyplnia údaje za sledovaný rok 2024 (od 1.1. do 31.12.) prostredníctvom WEB aplikácie: https://www.cvtisr.sk/cvti-sr-vedecka-kniznica/informacie-o-skolstve/zber-udajov/vykazy-typu-skol-msvvs-sr/skolmsvvs-sr-17-01.html?page_id=10004

Údaje sa vykazujú za tú časť roka, počas ktorej bolo zariadenie v prevádzke. V prípade, že došlo od 1.9. 2024 k zmene v sieti škôl, napr. zlúčeniu ZŠ s MŠ, spracovateľ vyplní údaje za ŠJ pri MŠ do 31.8.2024 a od 1.9.2024 za ŠJ pri ZŠ s MŠ.

 

POZOR!

Otvorenie výkazu je podmienené zadaním mena a hesla, ktoré boli zaslané mailovou poštou zriaďovateľom školských zariadení.

V prípade, že spracovateľ výkazu nemá meno a heslo k otvoreniu výkazu, vyžiada si ich od príslušného regionálneho úradu školskej správy.

 

Ako vyplniť výkaz za zariadenie školského stravovania

Vypĺňanie identifikačnej časti je popísané vo Všeobecných pokynoch, vrátane číselníkov - pre územie, druh a prevádzkara zariadenia. Po výbere svojho zariadenia sa identifikačné údaje dotiahnu automaticky z registra škôl a školských zariadení.

 

  • Typ zariadenia školského stravovania

0 Výdajná školská jedáleň (bez kuchyne)

1 Školská jedáleň ( s kuchyňou)

  • Ekonomický prenájom

A = áno, ak je zariadenie prenajaté a stravovacie služby poskytuje nájomca.

N = nie, ak stravovacie služby poskytuje vlastný zriaďovateľ zariadenia.

 

Stanovené finančné pásmo – vyplní sa číselný kód od 1 do 5. Číselné kódy 1 až 5 určujú finančné pásma v súlade s § 140 ods. 13 a § 141 ods. 9 zákona č. 245/2008 Z. z. o výchove a vzdelávaní (školský zákon) a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov.

V zariadení školského stravovania pri základnej škole s materskou školou alebo pri spojenej škole môže byť určené finančné pásmo pre deti materskej školy o jeden stupeň vyššie ako pre žiakov základnej školy. Spracovateľ uvedie číslo finančného pásma s vyšším počtom stravníkov.

 

  • Oddiel I. Počet stravníkov

Priemerný počet stravníkov, ktorí sa skutočne stravovali v ZŠS v roku 2024.

stĺpec 2 priemerný počet stravníkov spolu

stĺpec 3 z toho v špeciálnych školách resp. v špeciálnych triedach pri bežných školách.

Výpočet : súčet stravníkov za jednotlivé mesiace, vydeliť počtom mesiacov.

Príklad: január 50 detí, február 45 detí, marec 55 detí

50 + 45 + 55 = 150

150 : 3 mesiace = 50 to je priemerný počet detí v riadku 0103 stĺpec 2

riadok 0101 - počet dospelých osôb spolu, vrátane vysokoškolákov

riadok 0112 - počet dospelých osôb - iných stravníkov - sú to stravníci, ktorí nie sú zamestnancami v školstve.

 

  • Oddiel II. Výkony a kapacita

riadok 0201 - plánovaná kapacita ŠJ s kuchyňou, vychádza z projektovaného denného počtu výroby obedov (resp. počtu schválenému regionálnym hygienikom); výdajná ŠJ bez kuchyne a jedlo sa dováža - riadok 0201 = 0.

riadok 0202 - celkový počet miest pri stoloch.

Údaj nevypĺňajú ŠJ pri MŠ (pre deti predškolského veku), ak nemajú stravníkov zo ZŠ alebo SŠ.

riadok 0203 - celkový počet vydaných obedov za rok v kusoch vrátane „suchých balených obedov“ a diétneho stravovania.

riadok 0204 - počet vydaných suchých obedov (suché obedy balené), ktoré boli podávané vo výnimočných prípadoch v čase havarijných situácií, počas školských výletov, súťaží a pod.

riadok 0205 - počet vydaných obedov v diétnom stravovaní za rok v kusoch SPOLU vrátane donesej diétnej stravy do ZŠS. Je to strava poskytovaná deťom na základe odporúčania odborného lekára zo zdravotných dôvodov.

riadok 0206, riadok 0211, riadok 0212 – počet jedál podľa diéty - bezlepková, šetriaca, diabetická

riadok 0213 – počet individuálne donesených diétnych jedál do ZŠS, ktoré vo svojich priestoroch iba vydá.

riadok 0207 – súčet vydaných doplnkových jedál (desiaty, olovranty, druhá večera a pod.) v kusoch.

Riadok musí byť vyplnený vždy v jedálňach, ktoré stravujú deti materských škôl.

POZOR - v tomto riadku sa neuvádzajú podané porcie v rámci celospoločenského programu podpory zdravia - „Školský mliečny program“ a „Ovocie a zelenina do škôl“, ale len klasické desiaty, olovranty a pod.

riadok 0208 a 0209 - „Áno/Nie“ ak ZŠS poskytuje/ neposkytuje celospoločenské programy podpory zdravia - „Školský mliečny program“ a „Ovocie a zelenina do škôl“. Súčasťou programu je aj mliečna desiata pozostávajúca len z mliečneho nápoja (napr. 2 dcl mlieka). Rovnako sa uvádza aj poskytovanie mlieka resp. ovocia a zeleniny z automatu.

riadok 0210 - počet vydaných večerí za rok v kusoch.

 

  • Oddiel III. Dopĺňajúce ukazovatele

riadok 0301 - počet bufetov v škole a školskom zariadení bez ohľadu na prevádzkovateľa bufetu

riadok 0302 - celkové príjmy v eurách (na 2 desatinné miesta - centy) za stravné detí a žiakov

riadok 0303 - príjmy v eurách (na 2 desatinné miesta - centy) za stravné detí a žiakov, ktoré zaplatí zákonný zástupca dieťaťa, žiaka vrátane režijných nákladov, ak tak určil zriaďovateľ alebo riaditeľ školy

riadok 0304 - čerpanie dotácie zo ŠR v eurách (na 2 desatinné miesta – centy) za deti materskej školy podľa osobitného predpisu (zákona č. 544/2010 Z. z.) – deti v poslednom ročníku MŠ alebo deti žijúce v domácnostiach, ktorým sa poskytuje pomoc v hmotnej núdzi

riadok 0305 - čerpanie dotácie zo ŠR v eurách (na 2 desatinné miesta – centy) za žiakov základnej školy podľa osobitného predpisu (zákona č. 544/2010 Z. z.)

riadok 0306 - iné príjmy za stravné (napr. od obce, VÚC, občianskeho združenia, športového klubu a pod.), ktoré platia stravné za deti a žiakov, napr. v rámci tzv. sociálnej výpomoci nad rámec osobitného predpisu alebo v rámci sponzorských darov

riadok 0307 - príjmy v eurách (na 2 desatinné miesta - centy) od dospelých stravníkov (zamestnanci, dôchodcovia, iní stravníci a pod.)- úhrada za potraviny a režijné náklady t.j. celkové náklady na jedno jedlo

riadok 0308 - príjmy v eurách (na 2 desatinné miesta - centy) za stravné cudzích stravníkov

riadok 0309 – priemerný počet stravníkov za rok, ktorí sú evidovaní ako deti/žiaci v hmotnej núdzi.

Neuvádzajte všetkých stravníkov, ktorí čerpajú dotáciu zo ŠR.

 

  • Oddiel IV. Evidenčný počet zamestnancov

stĺpec 2 - počet fyzických osôb

stĺpec 3 - prepočítaný počet úväzkov

Príklad:

Vedúci ŠJ pracuje na polovičný úväzok

- počet vedúcich vo fyzických osobách = 1

- prepočítaný počet = 0.5

Prvý kuchár pracuje na celý úväzok, druhý kuchár pracuje na polovičný úväzok, tretí kuchár pracuje na trojštvrtinový úväzok

- počet kuchárov vo fyzických osobách = 3

- prepočítaný počet = 1 + 0.5 + 0.75 = 2.25.

 

Po vyplnení výkazu, spracovateľ v aplikácii potvrdí uloženie a odoslanie výkazu. Po schválení výkazu, je potrebné vytlačený protokol doručiť 1-x príslušnému RÚŠS v termíne do 20.01.2025.

Vzor výkazu TU.

 

Zdroj obrázku: <a href="https://www.freepik.com/free-photo/classmates-working-together_863223.htm#from_view=detail_author">Image by pressfoto</a> on Freepik

Nechcete prísť o žiadnu užitočnú informáciu? Zaregistrujte sa k odberu noviniek

Odosláním súhlasím so Zásadami ochrany osobných údajov.

Naši partneri
Savencia
KRR
VIS
Kema
AG Foods
Robot Coupe
Ailos
Liebherr
Irinox
Kobra kefy
HACCP Bakošová
Zdravýživka
Pán Zemiak
Ryba Handlová
Bidfood
Pomôžeme vám nájsť článok