VÝKAZ O ZARIADENÍ ŠKOLSKÉHO STRAVOVANIA

VÝKAZ O ZARIADENÍ ŠKOLSKÉHO STRAVOVANIA
Aktualizované 29.11.2024
Nový rok so sebou ako obvykle prinesie staro-nové povinnosti, ktoré začínajú spracovaním štatistického výkazu O ZARIADENÍ ŠKOLSKÉHO STRAVOVANIA.
Pripravte sa vopred a uľahčte si povianočný návrat do reality pracovných dní.
Kto je povinný vyplniť výkaz Škol (MŠVVŠ SR) 17-01
Všetky zariadenia školského stravovania, ktoré a zabezpečujú stravovanie detí MŠ, žiakov ZŠ a SŠ, zamestnancov škôl a školských zariadení a iných stravníkov. Školská jedáleň (ŠJ), výdajná školská jedáleň (VŠJ) zaradené v sieti škôl a školských zariadení SR.
Kde nájdem výkaz
Vykazujúce jednotky - zariadenia školského stravovania - vyplnia údaje za sledovaný rok 2024 (od 1.1. do 31.12.) prostredníctvom WEB aplikácie: https://www.cvtisr.sk/cvti-sr-vedecka-kniznica/informacie-o-skolstve/zber-udajov/vykazy-typu-skol-msvvs-sr/skolmsvvs-sr-17-01.html?page_id=10004
Údaje sa vykazujú za tú časť roka, počas ktorej bolo zariadenie v prevádzke. V prípade, že došlo od 1.9. 2024 k zmene v sieti škôl, napr. zlúčeniu ZŠ s MŠ, spracovateľ vyplní údaje za ŠJ pri MŠ do 31.8.2024 a od 1.9.2024 za ŠJ pri ZŠ s MŠ.
POZOR!
Otvorenie výkazu je podmienené zadaním mena a hesla, ktoré boli zaslané mailovou poštou zriaďovateľom školských zariadení.
V prípade, že spracovateľ výkazu nemá meno a heslo k otvoreniu výkazu, vyžiada si ich od príslušného regionálneho úradu školskej správy.
Ako vyplniť výkaz za zariadenie školského stravovania
Vypĺňanie identifikačnej časti je popísané vo Všeobecných pokynoch, vrátane číselníkov - pre územie, druh a prevádzkara zariadenia. Po výbere svojho zariadenia sa identifikačné údaje dotiahnu automaticky z registra škôl a školských zariadení.
- Typ zariadenia školského stravovania
0 Výdajná školská jedáleň (bez kuchyne)
1 Školská jedáleň ( s kuchyňou)
- Ekonomický prenájom
A = áno, ak je zariadenie prenajaté a stravovacie služby poskytuje nájomca.
N = nie, ak stravovacie služby poskytuje vlastný zriaďovateľ zariadenia.
Stanovené finančné pásmo – vyplní sa číselný kód od 1 do 5. Číselné kódy 1 až 5 určujú finančné pásma v súlade s § 140 ods. 13 a § 141 ods. 9 zákona č. 245/2008 Z. z. o výchove a vzdelávaní (školský zákon) a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov.
V zariadení školského stravovania pri základnej škole s materskou školou alebo pri spojenej škole môže byť určené finančné pásmo pre deti materskej školy o jeden stupeň vyššie ako pre žiakov základnej školy. Spracovateľ uvedie číslo finančného pásma s vyšším počtom stravníkov.
- Oddiel I. Počet stravníkov
Priemerný počet stravníkov, ktorí sa skutočne stravovali v ZŠS v roku 2024.
stĺpec 2 priemerný počet stravníkov spolu
stĺpec 3 z toho v špeciálnych školách resp. v špeciálnych triedach pri bežných školách.
Výpočet : súčet stravníkov za jednotlivé mesiace, vydeliť počtom mesiacov.
Príklad: január 50 detí, február 45 detí, marec 55 detí
50 + 45 + 55 = 150
150 : 3 mesiace = 50 to je priemerný počet detí v riadku 0103 stĺpec 2
riadok 0101 - počet dospelých osôb spolu, vrátane vysokoškolákov
riadok 0112 - počet dospelých osôb - iných stravníkov - sú to stravníci, ktorí nie sú zamestnancami v školstve.
- Oddiel II. Výkony a kapacita
riadok 0201 - plánovaná kapacita ŠJ s kuchyňou, vychádza z projektovaného denného počtu výroby obedov (resp. počtu schválenému regionálnym hygienikom); výdajná ŠJ bez kuchyne a jedlo sa dováža - riadok 0201 = 0.
riadok 0202 - celkový počet miest pri stoloch.
Údaj nevypĺňajú ŠJ pri MŠ (pre deti predškolského veku), ak nemajú stravníkov zo ZŠ alebo SŠ.
riadok 0203 - celkový počet vydaných obedov za rok v kusoch vrátane „suchých balených obedov“ a diétneho stravovania.
riadok 0204 - počet vydaných suchých obedov (suché obedy balené), ktoré boli podávané vo výnimočných prípadoch v čase havarijných situácií, počas školských výletov, súťaží a pod.
riadok 0205 - počet vydaných obedov v diétnom stravovaní za rok v kusoch SPOLU vrátane donesej diétnej stravy do ZŠS. Je to strava poskytovaná deťom na základe odporúčania odborného lekára zo zdravotných dôvodov.
riadok 0206, riadok 0211, riadok 0212 – počet jedál podľa diéty - bezlepková, šetriaca, diabetická
riadok 0213 – počet individuálne donesených diétnych jedál do ZŠS, ktoré vo svojich priestoroch iba vydá.
riadok 0207 – súčet vydaných doplnkových jedál (desiaty, olovranty, druhá večera a pod.) v kusoch.
Riadok musí byť vyplnený vždy v jedálňach, ktoré stravujú deti materských škôl.
POZOR - v tomto riadku sa neuvádzajú podané porcie v rámci celospoločenského programu podpory zdravia - „Školský mliečny program“ a „Ovocie a zelenina do škôl“, ale len klasické desiaty, olovranty a pod.
riadok 0208 a 0209 - „Áno/Nie“ ak ZŠS poskytuje/ neposkytuje celospoločenské programy podpory zdravia - „Školský mliečny program“ a „Ovocie a zelenina do škôl“. Súčasťou programu je aj mliečna desiata pozostávajúca len z mliečneho nápoja (napr. 2 dcl mlieka). Rovnako sa uvádza aj poskytovanie mlieka resp. ovocia a zeleniny z automatu.
riadok 0210 - počet vydaných večerí za rok v kusoch.
- Oddiel III. Dopĺňajúce ukazovatele
riadok 0301 - počet bufetov v škole a školskom zariadení bez ohľadu na prevádzkovateľa bufetu
riadok 0302 - celkové príjmy v eurách (na 2 desatinné miesta - centy) za stravné detí a žiakov
riadok 0303 - príjmy v eurách (na 2 desatinné miesta - centy) za stravné detí a žiakov, ktoré zaplatí zákonný zástupca dieťaťa, žiaka vrátane režijných nákladov, ak tak určil zriaďovateľ alebo riaditeľ školy
riadok 0304 - čerpanie dotácie zo ŠR v eurách (na 2 desatinné miesta – centy) za deti materskej školy podľa osobitného predpisu (zákona č. 544/2010 Z. z.) – deti v poslednom ročníku MŠ alebo deti žijúce v domácnostiach, ktorým sa poskytuje pomoc v hmotnej núdzi
riadok 0305 - čerpanie dotácie zo ŠR v eurách (na 2 desatinné miesta – centy) za žiakov základnej školy podľa osobitného predpisu (zákona č. 544/2010 Z. z.)
riadok 0306 - iné príjmy za stravné (napr. od obce, VÚC, občianskeho združenia, športového klubu a pod.), ktoré platia stravné za deti a žiakov, napr. v rámci tzv. sociálnej výpomoci nad rámec osobitného predpisu alebo v rámci sponzorských darov
riadok 0307 - príjmy v eurách (na 2 desatinné miesta - centy) od dospelých stravníkov (zamestnanci, dôchodcovia, iní stravníci a pod.)- úhrada za potraviny a režijné náklady t.j. celkové náklady na jedno jedlo
riadok 0308 - príjmy v eurách (na 2 desatinné miesta - centy) za stravné cudzích stravníkov
riadok 0309 – priemerný počet stravníkov za rok, ktorí sú evidovaní ako deti/žiaci v hmotnej núdzi.
Neuvádzajte všetkých stravníkov, ktorí čerpajú dotáciu zo ŠR.
- Oddiel IV. Evidenčný počet zamestnancov
stĺpec 2 - počet fyzických osôb
stĺpec 3 - prepočítaný počet úväzkov
Príklad:
Vedúci ŠJ pracuje na polovičný úväzok
- počet vedúcich vo fyzických osobách = 1
- prepočítaný počet = 0.5
Prvý kuchár pracuje na celý úväzok, druhý kuchár pracuje na polovičný úväzok, tretí kuchár pracuje na trojštvrtinový úväzok
- počet kuchárov vo fyzických osobách = 3
- prepočítaný počet = 1 + 0.5 + 0.75 = 2.25.
Po vyplnení výkazu, spracovateľ v aplikácii potvrdí uloženie a odoslanie výkazu. Po schválení výkazu, je potrebné vytlačený protokol doručiť 1-x príslušnému RÚŠS v termíne do 20.01.2025.
Zdroj obrázku: <a href="https://www.freepik.com/free-photo/classmates-working-together_863223.htm#from_view=detail_author">Image by pressfoto</a> on Freepik