Už ste ich vyskúšali? Podeľte sa s nami o vaše poznatky a skúsenosti pri príprave nových receptúr vo vašej jedálni.
Už ste ich vyskúšali? Podeľte sa s nami o vaše poznatky a skúsenosti pri príprave nových receptúr vo vašej jedálni.
Nové MSN a receptúry pre školské stravovanie 2021, ktoré po revízii vydalo ministerstvo školstva, sú v platnosti jeden pol mesiaca. Aj keď majú školské zariadenia prechodné obdobie na inštaláciu a zavedenie nových MSN do praxe, niektoré jedálne už s novými normami pracujú.
Celá koncepcia revízie MSN a receptúr bola postavená na ozdravení školského stravovania, kde sa kladie dôraz na najvyššiu kvalitu vstupných surovín, na zvýšenie konzumácie ovocia, zeleniny a cereálnych výrobkov bez toho, aby boli upravené finančné pásma, ktoré stanovujú výšku nákladov na nákup potravín.
Nedostatočné finančné pásma na nákup potravín určené ministerstvom školstva nezodpovedajú súčasným stúpajúcim cenovým reláciám potravinových komodít na slovenskom trhu.
Oceňujeme vyradenie instantných nápojov, sušených polotovarov na prípravu múčnikov a instantných prípravkov z hlavných pokrmov. Dobrým krokom k vytváraniu zdravších stravovacích návykov u detí je obmedzenie používania údenárskych mäsových výrobkov, vyprážaných pokrmov a hlbokozmrazených hotových jedál.
Zaráža nás však negatívna medializácia doterajšieho stavu školského stravovania na Slovensku a kritika práce zamestnancov školských jedální, vrátane uvádzania nepravdivých údajov o 50%* zastravovanosti detí v zariadeniach školského stravovania na Slovensku, ktorá sa objavuje v médiách po tlačovej konferencii rezortu školstva k revitalizácii školského stravovania 2021.
*Poznámka: Podľa štatistických údajov sa v zariadeniach školského stravovania stravuje v priemere 70% detí a žiakov.
Najväčším nedostatkom v stravovacích návykoch našich detí a mládeže je výchova v rodine. Zamestnaní rodičia z časových dôvodov uprednostňujú čo najrýchlejší a najjednoduchší spôsob zabezpečovania stravy. Deti odmietajú dôsledne a premyslene pripravené jedlo v školských jedálňach, nie sú naučené konzumovať teplé, varené jedlá. Uprednostňujú stravovanie mimo domu alebo školskej jedálne, konzumáciou „rýchlych“ jedál alebo pochúťok s vysokým obsahom cukru, soli a tuku, s neznámou energetickou a nutričnou hodnotou.
Nesmieme zabudnúť, že okrem úprav receptúr, vyraďovania a obmedzovania pribudli aj nové receptúry zo zdravších surovín predložené odborníkmi na výživu z Občianskeho združenia Skutočne zdravá škola. Po odskúšaní a schválení nových receptúr boli zaradené do registra receptúr pre školské stravovanie. Všetky nové receptúry sú energeticky a nutrične vyvážené a schválené hlavnou odborníčkou hlavného hygienika SR pre odbor hygieny detí a mládeže, ktorá ich odporúča uplatniť v praxi.
Tu Vám predstavujeme zoznam nových „vysokozdravých“ receptúr zaradených do registra MSN:
2.005 Nátierka tvarohová so zeleninou
2.036 Nátierka sardinková s dijonskou horčicou
2.037 Nátierka mkvovo-cuketová
2.060 Nátierka hrášková
3.018 Základný chlieb
5.020 Batátový krém
5.054 Polievka mrkvovo-zázvorová s kokosovým mliekom
5.056 Cviklový krém
5.060 Polievka cuketová krém s tekvicou a zemiakmi
5.072 Polievka fazuľová s koreňovou zeleninou
5.087 Polievka papriková s pečeným cesnakom
5.141 Polievka vajíčková so zeleninou
5.150 Tekvicový krém s feniklom a kôprom
5.161 Paprikový krém
6.028 Hovädzie mäso s ružičkovým kelom a mrkvou
9.010 Morčací paprikáš
13.011 Špagety s bolonskou omáčkou
15.070 Pečené špaldové šišky
17.078 Zemiakové pyré s karfiolom
17.079 Zemiakové pyré so zelerom
26.001 Ragú z daniela s brusnicovou omáčkou
26.002 Daniel v šípkovej omáčke
Tiež sa vám to zdá málo? Pri celkovom množstve cca 200 vyradených receptúr sme očakávali , že tieto budú nahradené ich zdravšou verziou.
Už ste ich vyskúšali?
Zaujímajú nás Vaše poznatky, či pripomienky z praxe k prezentovaným receptúram.
Napíšte nám, ako boli prijaté vašimi stravníkmi!
Zdroj obrázku: <a href='https://www.freepik.com/photos/food'>Food photo created by freepik - www.freepik.com</a>
Diskusia (4x)
vedúca Marianna napísal/a 22 okt 2021
Ľubica napísal/a 15 okt 2021
vedúca Marta napísal/a 15 okt 2021
Martina napísal/a 19 okt 2021
Pridať komentár k článku