Už ste ich vyskúšali? Podeľte sa s nami o vaše poznatky a skúsenosti pri príprave nových receptúr vo vašej jedálni.

top-view-green-cream-soups

Už ste ich vyskúšali? Podeľte sa s nami o vaše poznatky a skúsenosti pri príprave nových receptúr vo vašej jedálni.

1246
14 okt 2021

Nové MSN a receptúry pre školské stravovanie 2021, ktoré po revízii vydalo ministerstvo školstva, sú v platnosti jeden pol mesiaca. Aj keď majú školské zariadenia prechodné obdobie na inštaláciu a zavedenie nových MSN do praxe, niektoré jedálne už s novými normami pracujú.

Celá koncepcia revízie MSN a receptúr bola postavená na ozdravení školského stravovania, kde sa kladie dôraz na najvyššiu kvalitu vstupných surovín, na zvýšenie konzumácie ovocia, zeleniny a cereálnych výrobkov bez toho, aby boli upravené finančné pásma, ktoré stanovujú výšku nákladov na nákup potravín.

Nedostatočné finančné pásma na nákup potravín určené ministerstvom školstva nezodpovedajú súčasným stúpajúcim cenovým reláciám potravinových komodít na slovenskom trhu.

Oceňujeme vyradenie instantných nápojov, sušených polotovarov na prípravu múčnikov a instantných prípravkov z hlavných pokrmov. Dobrým krokom k vytváraniu zdravších stravovacích návykov u detí je obmedzenie používania údenárskych mäsových výrobkov, vyprážaných pokrmov a hlbokozmrazených hotových jedál.

Zaráža nás však negatívna medializácia doterajšieho stavu školského stravovania na Slovensku a kritika práce zamestnancov školských jedální, vrátane uvádzania nepravdivých údajov o 50%* zastravovanosti detí v zariadeniach školského stravovania na Slovensku, ktorá sa objavuje v médiách po tlačovej konferencii rezortu školstva k revitalizácii školského stravovania 2021.
*Poznámka: Podľa štatistických údajov sa v zariadeniach školského stravovania stravuje v priemere 70% detí a žiakov.

Najväčším nedostatkom v stravovacích návykoch našich detí a mládeže je výchova v rodine. Zamestnaní rodičia z časových dôvodov uprednostňujú čo najrýchlejší a najjednoduchší spôsob zabezpečovania stravy. Deti odmietajú dôsledne a premyslene pripravené jedlo v školských jedálňach, nie sú naučené konzumovať teplé, varené jedlá. Uprednostňujú stravovanie mimo domu alebo školskej jedálne, konzumáciou „rýchlych“ jedál alebo pochúťok s vysokým obsahom cukru, soli a tuku, s neznámou energetickou a nutričnou hodnotou.

Nesmieme zabudnúť, že okrem úprav receptúr, vyraďovania a obmedzovania pribudli aj nové receptúry zo zdravších surovín predložené odborníkmi na výživu z Občianskeho združenia Skutočne zdravá škola. Po odskúšaní a schválení nových receptúr boli zaradené do registra receptúr pre školské stravovanie. Všetky nové receptúry sú energeticky a nutrične vyvážené a schválené hlavnou odborníčkou hlavného hygienika SR pre odbor hygieny detí a mládeže, ktorá ich odporúča uplatniť v praxi.

Tu Vám predstavujeme zoznam nových „vysokozdravých“ receptúr zaradených do registra MSN:

2.005 Nátierka tvarohová so zeleninou
2.036 Nátierka sardinková s dijonskou horčicou
2.037 Nátierka mkvovo-cuketová
2.060 Nátierka hrášková
3.018 Základný chlieb
5.020 Batátový krém
5.054 Polievka mrkvovo-zázvorová s kokosovým mliekom
5.056 Cviklový krém
5.060 Polievka cuketová krém s tekvicou a zemiakmi
5.072 Polievka fazuľová s koreňovou zeleninou
5.087 Polievka papriková s pečeným cesnakom
5.141 Polievka vajíčková so zeleninou
5.150 Tekvicový krém s feniklom a kôprom
5.161 Paprikový krém
6.028 Hovädzie mäso s ružičkovým kelom a mrkvou
9.010 Morčací paprikáš
13.011 Špagety s bolonskou omáčkou
15.070 Pečené špaldové šišky
17.078 Zemiakové pyré s karfiolom
17.079 Zemiakové pyré so zelerom
26.001 Ragú z daniela s brusnicovou omáčkou
26.002 Daniel v šípkovej omáčke

Tiež sa vám to zdá málo?  Pri celkovom množstve cca 200 vyradených receptúr sme očakávali , že tieto budú nahradené ich zdravšou verziou.

Už ste ich vyskúšali?

Zaujímajú nás Vaše poznatky, či pripomienky z praxe k prezentovaným receptúram.

Napíšte nám, ako boli prijaté vašimi stravníkmi!

Zdroj obrázku: <a href='https://www.freepik.com/photos/food'>Food photo created by freepik - www.freepik.com</a>

Diskusia (4x)

vedúca Marianna napísal/a 22 okt 2021

Pani vedúca Marta vo všetkom s Vami súhlasím poniektoré recepty mohli kľudne ostať a nahradiť sa mohli len niektoré suroviny, iné recepty ktoré tam boli nahradené sú v jedálňach nereálne napríklad zo skúseností vieme že už nátierky hlavne u rómskej 100% návštevnosti sú problém pretože ich deti nechcú

Ľubica napísal/a 15 okt 2021

Žiadne terno, nič čo by stravníkov ohúrilo a potešilo a tešili sa na obed. Vyradili 200 receptúr, hlavné jedlá zo sóje a tofu. Tiež nič, čo by nám teraz chýbalo. Ale zhadzovať školské jedálne, to išlo veľmi dobre, riešiť fazuľovy šalát s kečupom, čo bolo studené jedlo- len pre stredoškolákov!!!! Ale hlavne že tam nechali fazuľovy šalát so sterilizovanymi uhorkami... Ale platy, ktoré sú zasa pod minimálnou mzdou v polovici tabuľky, tie zabudli poriešiť. Fakt terno, zmysluplná práca.

vedúca Marta napísal/a 15 okt 2021

Zatiaľ sme nemali možnosť vyskúšať nové receptúry, nakoľko nie sú až také zaujímavé, skôr ma zaskočilo to minimálne množstvo nových receptúr. Z každej kategórie ako je hov. mäso, nátierky, koľko stiahli receptúr toľko mali nahradiť. To je podstatné. Ďalej ma zaskočili receptúry, ktoré úplne zrušili a bolo potrebné len nahradiť jednu surovinu inou a receptúra mohla zostať... Čo tak Francúzke zemiaky, stačilo nahradiť párky či klobásu za kvalitnú šunku a je toho oveľa viac. Veľmi ma prekvapili receptúry s obmedzením**** určite ani jedna vedúca to ani do teraz nepreháňala s takýmito receptami. Čo tak strúhanka na cestoviny, deti neobľubujú veľmi mak.... Zaznel webinár, ktorý ma až tak neupútal až na p. vedúcu z Košarísk, to bolo chválenia a podľa nej chcú z ministerstva si brať z tejto jedálne príklad. Každá jedáleň viac či menej pripravuje rôzne besiedky, ochutnávky a pod, len to nevoláme workshopy. Dopriala by som p. vedúcej ,aby prišla pracovať do jedální, kde je 500 a viac stravníkov a bude rada keď bude mať za sebou náročný týždeň, možno ešte bez jednej pracovnej sily, potom môže kváskovať chlieb a mať políčka. Áno dajte návrh školám, p. pedgógom v škole, aby sa znova vrátili do škôl pozemkové práce. Vôbec nás tento webinár tak neoslovil, ako sme očakávali. P. metodička z KC obhajovala ako sa len dalo , ale nie vo všetkom mala pravdu. Prečo zastavili krajové receptúry, keď máme jedálne na zmiešanom území, alebo deti rómskeho etnika, pre nich tieto receptúry sú nevyhovujúce a potom sa vyhlásia z obedov. Ja si musím vážiť zákazníka, aj keď sú to deti. Pri niektorých vyjadreniach odborníkov som žasla, kde nabrali tieto skúsenosti a prax. Určite sa nebránime určitým upraveným zásadám, ako sú polotovary, či instantné nápoje a po. Čo sa týka slaniny- br. masti je to otázne. Z pomedzi 50 krajín sveta Slovensko obhájilo v kvalite a zložení slaninu a získalo 8 miesto z cca 50. To o niečom svedčí. Určite kvalitnejšia , ako palmové oleje, či umelé- rastlinné maslá. myslím si, že väčšina vedúcich zamestnancov včetne kuchárok pristupujú k svojej práci zodpovedne a aj to patrične prezentujú napr: na fecbooku aj s fotkami. Skôr by sa bolo zamyslieť, či vôbec sú za tú namáhavú a zodpovednú prácu patrične ohodnotené. Držím všetkým zúčastneným prsty a želám veľa energie, kreativity v práci s novými MSN.

Martina napísal/a 19 okt 2021

súhlasím s vami

Pridať komentár k článku

Nechcete prísť o žiadnu užitočnú informáciu? Zaregistrujte sa k odberu noviniek

Odosláním súhlasím so Zásadami ochrany osobných údajov.

Naši partneri
KRR
Rational
VIS
Kema
AG Foods
Robot Coupe
Ailos
Granuldisk
LogIQ
Liebherr
Irinox
Scanbox
Metos
Espik
Kobra kefy
HACCP Bakošová
Zdravýživka
AŠKOS
Pán Zemiak
Ryba Handlová
Pomôžeme vám nájsť článok