Trápia vás ovocné a jogurtové guľovačky pred školou?

apples-table

Trápia vás ovocné a jogurtové guľovačky pred školou?

1186
07 jún 2022

Ako vyriešiť problém s nechceným prídavkom k obedu?

Každá jedáleň sa, v rámci svojich možností, snaží deťom zabezpečiť čo najpestrejšiu a najzdravšiu stravu. Vďaka takémuto prístupu k príprave jedla je dnes bežnou súčasťou obeda aj ovocie, alebo jogurt, ktoré si stravníci môžu vychutnať po výdatnom obede.

Žiaľ, nie je zriedkavosťou, že sa po takomto obedovom prídavku pred školou po zemi kotúľajú jablká, pomaranče, alebo, že sa žiaci začnú guľovať jogurtovým snehom. Takéto správanie sa k jedlu často zamrzí a preto by bolo vhodné minimalizovať kroky vedúce deti týmto smerom. Ako však vyriešiť problém s nechceným prídavkom k obedu?

Pozbierali sme u vás niekoľko tipov z praxe:

  • Pri dverách jedálne je možné umiestniť veľký zberný kôš (prútený alebo plastový), kam by deti mohli odložiť ovocie, jogurt, alebo prídavok k obedu, o ktorý nemajú záujem. Naopak, deti, ktoré majú chuť dať si ešte, si môžu z koša danú potravinu vybrať.
  • Kuchárky vydávajúce obedy sa môžu priamo žiaka opýtať, či má o ponúkanú potravinu záujem a podľa rozhodnutia žiaka ju k obedu pridať, alebo nie.
  • Potraviny, ktoré boli priložené k obedu predošlý deň a žiaci ich neskonzumovali, im môžu byť ponúkané ďalší deň ráno pri príchode do školy, opäť formou uloženého ovocia v koši. Takto si majú možnosť deti, ktoré si napríklad zabudli desiatu, dať cez prestávku niečo pod zub.
  • Deti skôr skonzumujú ponúkané ovocie, keď je priamo narezané v malej miske a pôsobí ako priama súčasť obeda v jedálni.
  • Možnosť vlastnej záhrady (tento bod sa týka najskôr malých škôl), kde by žiaci mali možnosť byť priamou súčasťou sadenia, starostlivosti o ovocie, až po ich zber a konzumáciu.
  • Neustále zvyšovanie povedomia žiakov o zdravom stravovaní, vytváranie pozitívneho vzťahu k jedlu a zaobchádzaniu s potravinami skrz zaujímavé prednášky a projekty.

Trápia aj vás zbytočne zničené potraviny, alebo ste si s daným problémom už poradili, prípadne sa tak chystáte urobiť?

Napíšte nám aj váš pohľad na danú problematiku.

Júlia Szekely

Diskusia (3x)

Slávka napísal/a 07 jún 2022

Kto je Júlia Szekely? Ako to je s prípadnou kontrolou, ktorá bez ohlásenia príde k žiakom a príde na to, že nemajú na táske to, čo tam malo byť? Uverí kontrola, že žiak si to neprial? Je možné pri pandemických opatreniach a aj hygienických na druhý deň vydávať ovocie, prípadne jogurt, ktorý bol niekde "odložený"?

napísal/a 10 jún 2022

Odpoveď Jedálne.sk

Ľudmila Očenášová, metodik BB

Podľa môjho názoru, je mnoho možností ako predísť plytvaniu potravinami v školských jedálňach. Najvhodnejším prídavkom za obedom je podať stravníkovi ovocie v celku alebo formou ovocného šalátu, ovocného múčnika, ako doplnok k pudingu, či do tvarohového pohára. Podať stravníkovi k obedu jogurt, neplní zmysel  prídavku za obedom. Ruku na srdce, kto má chuť za obedom konzumovať  jogurt? Súhlasila by som jogurtovým pohárom s piškótami doplnený kúskami ovocia. Aj keď  vnímam, že v tejto situácii zdražovania potravín a „zabetónovaných“ finančných pásiem to nie je reálne. Takže v tomto zmysle máme problém s uskladnením  jogurtov v odkladacom koši vyriešný.  Odložené ovocie sa bežne pri dodržaní skladových podmienok  môže vydať nasledujúci deň.

Vo svojej praxi som sa stretla s tým, že vedúca školskej jedálne zriadila v školskej jedálni ovocný pult ( dokonca na výber viac druhov ovocia), kde si stravníci berú ovocie podľa svojej chuti. Samozrejme nejde o každodennú záležitosť, ale tento spôsob sa osvedčil aj pri zeleninových šalátoch na výber.

Myslím, že nie je úmyslom školského stravovania „nasilu“ podávať ovocie (jogurt) stravníkom na tácku, keď má skončiť v koši

Mgr. Eva Feketová, Executive Manager Jedálne.sk

Júlia je redaktorka portálu, ktorá pozbierala v školských jedálňach postrehy, ako sa dá riešiť problém. Hľadá cesty, ako niečo ide. Jasné, že každý postup má nejaké pravidlá, potraviny musia byť uchovávané tak, aby bola zachovaná ich bezpečnosť. Vy ale rovno predpokladáte, že to tak nebude. Prečo?

Bez ohľadu na túto konkrétnu otázku mám námet na zamyslenie – nekomplikujeme si život často sami, keď ešte sprísňujeme už aj tak prísne pravidlá?

 

Anna napísal/a 07 jún 2022

No, u nás v jedálni sa častejšie však vyskytuje fenomén raz zahryznem do jablka a hodím ho do koša, alebo otvorím jogurt a otvorený ho nechám na stole.

Pridať komentár k článku

Nechcete prísť o žiadnu užitočnú informáciu? Zaregistrujte sa k odberu noviniek

Odosláním súhlasím so Zásadami ochrany osobných údajov.

Naši partneri
KRR
VIS
Kema
AG Foods
Robot Coupe
Ailos
Liebherr
Irinox
Kobra kefy
HACCP Bakošová
Zdravýživka
Pán Zemiak
Ryba Handlová
Bidfood
Pomôžeme vám nájsť článok