Školskému stravovaniu želáme, aby bolo menej prísne a trošku viac kreatívnejšie a flexibilnejšie v zmenách
Školskému stravovaniu želáme, aby bolo menej prísne a trošku viac kreatívnejšie a flexibilnejšie v zmenách
Okrem obedov ponúkame všetkým našim stravníkom desiatu, denne lisovanú čerstvú ovocnú šťavu a olovrant. Žiaci si vedia vypestovať vlastnú mikro-zeleninu počas celého roka, zvládnu to aj deti v materskej škole😊.
Sme školská jedáleň, v ktorej sa stravujú 3 subjekty – materská škola, základná škola a gymnázium. Spoločne so zamestnancami a externými odberateľmi pripravujeme obedy pre takmer 800 stravníkov.
Tím školskej jedálne tvorí 13 šikovných kuchárov a kuchárok, ktorí s láskou pripravujú dobroty pre našich stravníkov.
Do súťaže o najlepší obed sme sa zapojili zo zvedavosti, chceli sme skúsiť novú výzvu, spestriť prácu kuchárom a rovnako aj preto, lebo téma súťaže bola veľmi milá. Súťaž nám dala možnosť spoznať nových ľudí, ktorí s láskou varia pre deti a uvedomili sme si, že v rôznych kútoch našej krajiny dokážu slovenskí kuchári a kuchárky pripraviť veľmi lákavé obedové menu na vysokej úrovni (nutrične vyvážené aj výborne vyzerajúce).
Súťažné menu sme si vybrali preto, lebo veľmi častou odpoveďou detí na obľúbené jedlo je mäsko s ryžou. Aktuálne je to najobľúbenejšie jedlo aj mojich detí, ktoré sa u nás v jedálni stravujú.
Menu určite vylepšujeme sušenými bylinkami v omáčke, ktoré jej dodajú lahodnú chuť a snažíme sa tiež zakomponovať mikro-zeleninu na dozdobenie (ktorú deti pestujú), aby bolo jedlo aj na oko lákavejšie😊.
Recept na súťažné menu
Deň vopred si kuracie prsia v celku namarinujeme v marináde z byliniek a oleja (bylinky používame – rascu, majorán, bobkový list, tymián, č. papriku, sušenú zeleninu a soľ). Namarinované kuracie prsia pečieme v celku v konvektomate, po dopečení nakrájame na podlhovasté plátky (viď foto😊). Na cibuľke osmažíme koreňovú zeleninu zmixujeme na omáčku, pridáme bylinky na dochutenie a paradajkový pretlak. Ryžu pečieme v konvektomate. Menu dozdobíme mikro-zeleninou – my sme použili hrášok.
Do budúcna si želáme množstvo spokojných stravníkov a zamestnancov, ktorí budú s radosťou pre nich pripravovať pokrmy.
Školskému stravovaniu želáme, aby bolo menej prísne a trošku viac kreatívnejšie a flexibilnejšie v zmenách.
Kolegom z odboru by sme radi zaželali veľa pracovných síl, trpezlivosti pri riešení platového ohodnotenia nepedagogických zamestnancov, ktoré je žiaľ katastrofálne a rovnaký výmer dovolenky, aký majú pedagogickí zamestnanci.
Veľmi si ceníme, že aj súkromná škola sa mohla zapojiť do súťaže a bola na základe posúdenia odbornej poroty vybraná do celoslovenského finále.
Ing. Lucia Naďová, Manažér pre stravovanie / School Canteen Manager