Školskému stravovaniu želáme, aby bolo menej prísne a trošku viac kreatívnejšie a flexibilnejšie v zmenách

Súkromná základná škola Besst, Trnava, Limbová 3 (1)

Školskému stravovaniu želáme, aby bolo menej prísne a trošku viac kreatívnejšie a flexibilnejšie v zmenách

591 10 dec 2024

Okrem obedov ponúkame všetkým našim stravníkom desiatu, denne lisovanú čerstvú ovocnú šťavu a olovrant. Žiaci si vedia vypestovať vlastnú mikro-zeleninu počas celého roka, zvládnu to aj deti v materskej škole😊.

Sme školská jedáleň, v ktorej sa stravujú 3 subjekty – materská škola, základná škola a gymnázium. Spoločne so zamestnancami a externými odberateľmi pripravujeme obedy pre takmer 800 stravníkov.

Tím školskej jedálne tvorí 13 šikovných kuchárov a kuchárok, ktorí s láskou pripravujú dobroty pre našich stravníkov.

Do súťaže o najlepší obed sme sa zapojili zo zvedavosti, chceli sme skúsiť novú výzvu, spestriť prácu kuchárom a rovnako aj preto, lebo téma súťaže bola veľmi milá. Súťaž nám dala možnosť spoznať nových ľudí, ktorí s láskou varia pre deti a uvedomili sme si, že v rôznych kútoch našej krajiny dokážu slovenskí kuchári a kuchárky pripraviť veľmi lákavé obedové menu na vysokej úrovni (nutrične vyvážené aj výborne vyzerajúce).

Súťažné menu sme si vybrali preto, lebo veľmi častou odpoveďou detí na obľúbené jedlo je mäsko s ryžou. Aktuálne je to najobľúbenejšie jedlo aj mojich detí, ktoré sa u nás v jedálni stravujú.

Menu určite vylepšujeme sušenými bylinkami v omáčke, ktoré jej dodajú lahodnú chuť a snažíme sa tiež zakomponovať mikro-zeleninu na dozdobenie (ktorú deti pestujú), aby bolo jedlo aj na oko lákavejšie😊.

 

Recept na súťažné menu

Deň vopred si kuracie prsia v celku namarinujeme v marináde z byliniek a oleja (bylinky používame – rascu, majorán, bobkový list, tymián, č. papriku, sušenú zeleninu a soľ). Namarinované kuracie prsia pečieme v celku v konvektomate, po dopečení nakrájame na podlhovasté plátky (viď foto😊). Na cibuľke osmažíme koreňovú zeleninu zmixujeme na omáčku, pridáme bylinky na dochutenie a paradajkový pretlak. Ryžu pečieme v konvektomate. Menu dozdobíme mikro-zeleninou – my sme použili hrášok.

 

Do budúcna si želáme množstvo spokojných stravníkov a zamestnancov, ktorí budú s radosťou pre nich pripravovať pokrmy.

Školskému stravovaniu želáme, aby bolo menej prísne a trošku viac kreatívnejšie a flexibilnejšie v zmenách.

Kolegom z odboru by sme radi zaželali veľa pracovných síl, trpezlivosti pri riešení platového ohodnotenia nepedagogických zamestnancov, ktoré je žiaľ katastrofálne a rovnaký výmer dovolenky, aký majú pedagogickí zamestnanci.

 

Veľmi si ceníme, že aj súkromná škola sa mohla zapojiť do súťaže a bola na základe posúdenia odbornej poroty vybraná do celoslovenského finále.

Ing. Lucia Naďová, Manažér pre stravovanie / School Canteen Manager

Súkromná základná škola Besst, Trnava, Limbová 3 (1)Súkromná základná škola Besst, Trnava, Limbová 3 (2)IMG_7058IMG_7057IMG_7092IMG_7070IMG_7089

Nechcete prísť o žiadnu užitočnú informáciu? Zaregistrujte sa k odberu noviniek

Odosláním súhlasím so Zásadami ochrany osobných údajov.

Naši partneri
KRR
Rational
VIS
Kema
AG Foods
Robot Coupe
Ailos
Granuldisk
LogIQ
Liebherr
Irinox
Scanbox
Metos
Espik
Kobra kefy
HACCP Bakošová
Zdravýživka
AŠKOS
Pán Zemiak
Ryba Handlová
Pomôžeme vám nájsť článok