Rôznorodosť práce a dobrý kolektív - pohľad mladej kuchárky na prácu v školskej jedálni

Výdaj obeda shutterstock_76861765

Rôznorodosť práce a dobrý kolektív - pohľad mladej kuchárky na prácu v školskej jedálni

424 20 feb 2023

Práca v školskej jedálni je skutočne náročná, ale dá sa robiť s láskou. Dnes máme pre vás rozhovor s mladou kuchárkou Soňou, ktorá našla svoje uplatnenie v školskej jedálni. Ako sa jej toto povolanie páči a kde naráža na potrebné vylepšenia sa dočítate v nasledovných riadkoch.

Odkedy sa venujete práci kuchárky a ako ste sa ku nej dostali?
Tejto práci sa venujem už viac ako tri roky a dostala som sa ku nej prostredníctvom inzerátu a následného pohovoru, ktorým som úspešne prešla. Je to moja prvá pracovná skúsenosť v tejto oblasti.

V ktorej kuchyni pôsobíte?
Momentálne varím vo vysokoškolskej jedálni, na jednej z košických fakúlt.

Čo Vás na tejto práci teší a čo naopak považujete za niečo, čo by, podľa Vás, potrebovalo vylepšenie?
Teší ma rôznorodosť práce, aj keď, samozrejme aj tu sa stretávame so stereotypnými činnosťami, ktoré musíme vykonať každý deň, pretože sú nevyhnutné a nedá sa im vyhnúť. Ráno si vždy skontrolujem jedálny lístok, následne sa rozdelia úlohy a varíme. Treba si však uvedomiť, že nevaríme v nóbl reštaurácii, ale v školskej jedálni a pri našej práci sa skutočne máloktorá kuchárka pozastaví nad tým, či je jej práca rôznorodá, alebo nejak zaujímavá. Táto práca je skutočne tak náročná, že pri nej ani nie je čas myslieť týmto smerom.

Teší ma taktiež kolektív, v ktorom sa mi výborne pracuje a som zaňho skutočne vďačná.

Vylepšiť by bolo potrebné, ako všade v školstve, finančné ohodnotenie.

Ktoré jedlá sú tie, na ktorých prípravu sa skutočne tešíte a ktoré sú také, ktorých príprava Vám až tak nelahodí rukám a srdcu?

Tak, ako v každej profesii, aj tu je to samozrejme tak, že niečo robím radšej a niečo mi nie je až tak po chuti. Najradšej pripravujem zemiakovú kašu a najmenej mám v láske obaľovanie rezňov a obaľovanie syra pred vyprážaním.

Ako reagujú študenti na vašu kuchyňu?
Súdiac podľa stavu odovzdaných prázdnych tanierov našim študentom naozaj chutí.

Mali ste niekedy aj slabú chvíľku, keď ste si povedali, že „trepnete varechu o zem“ a odchádzate?
Áno, už sa mi to stalo, ale trvalo to len chvíľku. Predsa len tou varechou radšej niečo chutné uvarím.

„Vôniate“ niekedy buchtami, keď prídete domov? Vedia Vaše deti odhadnúť, na čom ste dnes v škole pracovali? 😊
Áno, stáva sa, že z „vône“ mojich vlasov dá odhadnúť, že sme v daný deň napríklad vysmážali hranolky.

Čo najradšej varíte doma? Priniesli ste si niektoré recepty z práce domov? Alebo aj naopak?
Doma varím rada to, na čo má moja rodina chuť a stáva sa, že mi je naša pracovná kuchyňa inšpiráciou.

Čo by bolo pre Vás, ako kuchárku, tá najpríjemnejšia zmena v oblasti verejného stravovania?
Ako som už spomínala vyššie. Prijala by som vyššie finančné ohodnotenie.

 

Poznámka redakcie:

Ďakujeme všetkým kuchárkam, vedúcim jedální i ostatným pracovníkom školského stravovania za oddanosť, s ktorou k plneniu svojho poslania pristupujú.
Veríme, že sa aj školské stravovanie lepšieho finančného ohodnotenia raz dočká.
My budeme ďalej podporovať pozitívny obraz školského stravovania a budeme radi, ak k nemu prispejete aj Vy svojim príbehom.

Nechcete prísť o žiadnu užitočnú informáciu? Zaregistrujte sa k odberu noviniek

Odosláním súhlasím so Zásadami ochrany osobných údajov.

Naši partneri
VIS
Rational
Ailos
Robot Coupe
AŠKOS
AG Foods
Thuries Academy
Granuldisk
LogIQ
Gastro Mach
Scanbox
Metos
Espik
Bidfood
Kema
Lawex
Gastma
Gastrolux
Rubbermade
Pomôžeme vám nájsť článok