Prečo realizovať školský mliečny program v školách?
Prečo realizovať školský mliečny program v školách?
30. september 2020 je Svetový deň mlieka v školách.
Tento deň zaviedla v roku 2000 Organizácia Spojených národov pre výživu a poľnohospodárstvo (FAO) a pripadá vždy na poslednú stredu v septembri.
Cieľom Svetového dňa mlieka v školách je upozorniť na svetovej úrovni aj na Slovensku na pozitíva distribúcie mlieka a výrobkov z neho medzi školákov.
Svetový deň mlieka v školách - DNES
O školskom mlieku sa už toho v poslednom čase popísalo naozaj dosť. Školám a školským zariadeniam bol poskytnutý celý rad oznámení, usmernení a pokynov, ktoré ešte stále nekončia. Dúfajme len, že dotknuté ministerstvá dospejú ku konsenzu a školám ponúknu „návod“ ako realizovať školské programy v súlade s prijatou legislatívou. Program distribúcie mlieka v školách súvisí so všeobecným cieľom EÚ vytvoriť zdravšiu a telesne zdatnejšiu Európu. Cieľom EÚ je podnietiť deti k väčšej spotrebe mliečnych výrobkov, popri mlieku i jogurtov a syrov, čo im napomôže osvojiť si lepšie stravovacie návyky.
Vlády viacerých krajín zaviedli program mlieka v školách po druhej svetovej vojne. V tom čase išlo o to, aby sa podporila výživa obyvateľstva, zlepšila výchova v tejto oblasti a v neposlednom rade, aby sa rozvíjal priemysel súvisiaci s výrobou mlieka a mliečnych výrobkov. Najmä európske krajiny nasledovali príklad Francúzska, v ktorom "pohár mlieka v škole" presadil politik Pierre Mendes France v roku 1954, teda pred vyše 60 rokmi.
Lekári a špecialisti na výživu zdôrazňujú, že mlieko obsahuje výživné a stavebné látky nevyhnutné pre stavbu tela a rast v detskom veku človeka. Má látky dôležité pre energetické zabezpečenie existencie organizmu, je zdrojom minerálov, vitamínov, enzýmov. Navyše obsahuje základné živiny s vysokou využiteľnosťou a esenciálne látky, ktoré si organizmus nevie vyrobiť sám. Pritom v mlieku sa vyskytujú v dostatočnom množstve a vo vyváženom pomere.
Mlieko je prvou potravou, s ktorou sa stretávame po narodení a sprevádza nás celý život. Je jednou zo základných potravín pre všetky vekové skupiny populácie z pohľadu nezastupiteľného významu biologickej hodnoty mlieka pri zabezpečení správnej výživy obyvateľstva.
Okrem bielkovín, mliečneho cukru, vitamínov je významnou zložkou mlieka aj 14 minerálnych látok, spomedzi ktorých sú najdôležitejšími vápnik a fosfor. Oba prvky sú v ľudskej výžive nenahraditeľné pri tvorbe kostí a zubov.
Koľko ho treba vypiť každý deň?
Odporúčané dávky potravín uvádzajú 220 litrov mlieka a mliečnych výrobkov na priemerného obyvateľa Slovenska za rok. Epidemiologické štúdie však potvrdili, že len 44 percent detí pije mlieko denne, 15 percent ho nepije vôbec a ostatné len nepravidelne. Ešte nižšia je konzumácia u mladistvých – denne ho pije len 42 percent chlapcov a 32 percent dievčat, mlieko nepije takmer štvrtina dospievajúcej generácie.
Priemerná denná konzumácia u detí, ktoré pili mlieko pravidelne, je len dva a pol až tri decilitre denne, odporúčané množstvo je však aspoň päť až šesť decilitrov mlieka za deň doplnených kyslomliečnymi výrobkami a syrmi. Dlhodobejší nedostatok mlieka a mliečnych výrobkov v strave detí sa môže prejaviť poruchami vo vývoji celkového telesného rastu, deficitnou kalcifikáciou kostry a zubov. Pri mlieku a mliečnych výrobkoch pritom nejde o vysoký, ale o častý a najmä pravidelný príjem.
Do svetového dňa mlieka sa každoročne zapájajú školy a školské zariadenia formou rôznych hravých, tvorivých a vzdelávacích aktivít. Najväčší dôraz mu venujú školské jedálne, ktoré v tomto období vytvárajú zaujímavé a originálne prezentácie, či ochutnávky mlieka a mliečnych výrobkov pre deti a žiakov.
Čo ste si vy pripravili pre vašich stravníkov vo vašom zariadení? Dajte nám vedieť, inšpirujte nás svojou prácou.
Zdroj obrázku: https://www.freepik.com/free-photo/pouring-milk-out-glass_4866286.htm
Diskusia (3x)
Marcela napísal/a 02 okt 2020
ľudmila napísal/a 08 okt 2020
Ľudmila napísal/a 20 okt 2020
Pridať komentár k článku