Polievka Miso a sušené slivky

Polievka Miso a sušené slivky
Viete ktorá krajina vo svete má najzdravšie školské stravovanie?
Napoviem. Nie je to európsky štát.
Máte už svoj tip?
Ak ste tipovali krajinu vzdialenú od nás niekoľko tisíc kilometrov, ktorej sa hovorí aj Krajina vychádzajúceho slnka, tipovali ste správne. Je to Japonsko.
Ak ste z európskych krajín tipovali Fínsko, tiež ste boli blízko. Fíni sa totiž vo svetovom meradle radia na druhé miesto najzdravšej školskej kuchyne. Obe tieto krajiny vychádzajú z princípu vyváženej stravy.
Pri skúmaní kvality školskej stravy boli brané do úvahy faktory ako:
- výskyt obezity u detí (tu sa Japonsko ukázala, ako krajina s najmenšou mierou obezity u detí),
- výskyt podvýživy u detí
- kvality stravy
Japonci sú známi tým, že ich strava je kvalitná, vyvážená, obsahuje mnoho sezónneho ovocia a zeleniny, ako aj rozličné morské plody. Tieto zásady stravovania presahujú aj do školských jedální. Stravovacie plány sú pripravované výživovými poradcami a sú poskytované všetkým japonským základným školám a väčšine stredných škôl. Keďže deti v škole jedia päťkrát do týždňa a niektoré v škole dokonca aj raňajkujú, školy sú zodpovedné za to, aby bolo jedlo bezpečné, zdravé a nutrične hodnotné. Aby boli tieto prvky zabezpečené, držia sa Japonci niekoľkých základných bodov:
- Kľúčové pre udržanie dlhodobých a zdravých stravovacích návykov je viesť deti k takémuto stravovaniu už od útleho veku.
- Na rozdiel od iných krajín, Japonci servírujú deťom obedy v triedach a nie v jedálniach. Pýtate sa prečo je to tak? Majú na to svoj dôvod. Aj stravovanie je tu súčasťou vzdelávacieho plánu a žiaci sa takto učia čo jedia a prečo to jedia. Súčasťou výuky o strave je aj denný školský vysielací program, ktorý vysvetľuje výživové hodnoty jednotlivých prvkov obsiahnutých v školských obedoch, čo je pre deti nenásilná a zábavná forma vzdelávania v oblasti stravovania.
- Menšie deti používajú magnetky s obrázkami jedál, ktoré na tabuli zaraďujú do rozličných kategórií, čím sa učia rozlíšiť napr. bielkoviny od sacharidov.
- Stravovanie v škole nie je len o samotnom jedení. Zo zákona vychádza, že školské stravovanie je súčasťou výuky a žiaci sa učia jedlo aj servírovať, aj po sebe po jedle upratať.
- Školské stravovanie je upravované ročne, na základe aktuálnych výsledkov týkajúcich sa výživových hodnôt jedál a kultúry stolovania.
- Japonské deti nemajú na výber. Žiadne školské bufety, ani výnimky. Varí sa pre každého to isté a tým sú žiaci vedení jesť zdravú stravu. Niektoré rodiny, ktoré nemajú dostatočný príjem a snažia sa na strave ušetriť dávajú deťom stravu obsahujúcu vysoký podiel cukru, čo vedie k problémom s nadváhou. Japonská vláda sa preto snaží zabezpečiť zdravé školské jedlo aj pre tieto deti, aby mali možnosť zdravej stravy aspoň v školskom prostredí.
- Vyváženosť, sezónnosť a čerstvosť. Tieto tri základné prívlastky by mali charakterizovať každé školské jedlo. Každé z jedál by malo obsahovať okolo 600 – 700 kalórií vyvážených medzi sacharidmi, mäsom, rybou a zeleninou. Pri varení sa používajú len čerstvé potraviny. Mrazený tovar, konzervy a polotovary majú v tejto kuchyni STOP-ku. Varí sa s ohľadom na ročné obdobie a na aktuálnu ponuku surovín.
Na záver vám ponúkame ukážku jedného japonského školského obedového menu:
- Miso polievka s bravčovým mäsom
- Ryža s grilovanou rybou špenátom a kapustou
- Mlieko
- Sušené slivky
Páči sa vám japonský princíp školského stravovania, alebo vám pripadá príliš komplikovaný? Je pre vás v niečom inšpiráciou, alebo vás neoslovil vôbec?
Itadakimasu (slovko, ktoré sa používa ako poďakovanie za jedlo) milí čitatelia.
Júlia Székely
Diskusia (0x)
Pridať komentár k článku