Ohlásenie o vzniku odpadu a nakladaní s ním

odpady

Ohlásenie o vzniku odpadu a nakladaní s ním

2655 06 feb 2024

Buďte obozretní pri plnení termínu, aktuálny rok 2024 rok je prestupný a február má 29 dní, ale ohlásenie je potrebné podať do 28. februára.

Formulár Ohlásenie o vzniku odpadu a nakladaní s ním (predtým pod názvom "Hlásenie o vzniku odpadu a nakladaní s ním") sa podáva podľa § 3 Vyhlášky č. 366/2015 Z. z. o evidenčnej povinnosti a ohlasovacej povinnosti vždy do 28. februára.

Buďte obozretní pri plnení termínu, aktuálny rok 2024 rok je prestupný a február má 29 dní, ale ohlásenie je potrebné podať do 28. februára.

Zariadenia školského stravovania patria medzi subjekty, ktoré nakladajú z biologicky rozložiteľným kuchynským a reštauračným odpadom a s jedlými olejmi a tukmi, preto sú povinné viesť Evidenciu odpadu a podávať Ohlásenie o vzniku odpadu a nakladaní s ním bez ohľadu na ich množstvo.

Odpady, za ktoré sa podáva ohlásenie bez ohľadu na množstvo sú uvedené v prílohe č. 3 vyhlášky na stiahnutie TU.

 

Kto podáva Ohlásenie o vzniku odpadu a nakladaní s ním za zariadenie školského stravovania?

Zariadenie školského stravovania, ktoré je súčasťou školy s právnou subjektivitou alebo má právnu subjektivitu je povinné viesť Evidenciu odpadu, Ohlásenie o vzniku odpadu podáva v mene školy, ktorá uzavrela Zmluvu s odberateľom/ prepravcom odpadu.

Túto ohlasovaciu povinnosť môže za školu prevziať aj odberateľ / prepravca odpadu, ak sa tak zmluvne dohodnú.

Zariadenie školského stravovania, ktoré nemá právnu subjektivitu, patrí priamo pod zriaďovateľa, je povinné viesť Evidenciu o množstvách odovzdaného odpadu, ktorú predkladá svojmu zriaďovateľovi (obci).

Obec, ktorá má ohlasovaciu povinnosť podáva Ohlásenie o vzniku odpadu a za svoje organizácie.

Kde nájdete správne tlačivo?

Právne záväznú verziu tlačiva môžete nájsť v Zbierke zákonov, v prílohe č. 2 vyhlášky na stiahnutie TU.

Spôsob vypĺňania tlačiva

Do tlačiva Ohlásenie o vzniku odpadu a nakladaní s ním uvádzate sumárne údaje o množstvách odpadu a spôsobe nakladania s ním, ktoré vediete priebežne v tlačive Evidenčný list odpadu za uplynulý rok podľa jednotlivých druhov alebo poddruhov odpadu.

Evidenčný list odpadu podľa vyhlášky (§ 2 ods. 3) vypĺňate priebežne za obdobie kalendárneho roka a uchovávate ho v elektronickej alebo v listinnej podobe päť rokov. Vzor tlačiva je uvedený v prílohe č. 1 k vyhláške.

Stiahnuté tlačivo v znení účinnom od 1. 1. 2021 TU.

Teraz si prejdime jednotlivé kolónky.

Typ dokladu: P

Zadávate písmeno, ktoré zodpovedá vašej činnosti.

P | Pôvodca odpadu je každý pôvodný pôvodca, ktorého činnosťou odpad vzniká, alebo ten, kto vykonáva úpravu, zmiešavanie alebo iné úkony s odpadmi, ak ich výsledkom je zmena povahy alebo zloženia týchto odpadov.

Za rok: 2023

Uvediete rok, za ktorý podávate ohlásenie.

List č.: 1

Počet listov: 1

___________________________________________________________________

VYPLNÍ ÚRAD

Evidenčné číslo - Toto číslo pridelí a vyplní príslušný orgán štátnej správy odpadového hospodárstva.

Dátum doručenia - Uvedie sa dátum doručenia tlačiva na príslušný orgán štátnej správy odpadového hospodárstva.

Doklad za úrad overil - Uvedie sa pracovník príslušného orgánu štátnej správy odpadového hospodárstva, ktorý skontroloval úplnosť vyplnenia tlačiva.

___________________________________________________________________

ORGANIZÁCIA

IČO – uvediete identifikačné číslo organizácie; ak má organizácia identifikačné číslo menšie ako osemmiestne, zľava doplníte nuly na celkový počet ôsmich miest.

IČO - školy

Obchodné meno – uvediete obchodné meno organizácie (právnickej osoby alebo fyzickej osoby-podnikateľa) tak, ako je zapísaná v príslušnom registri.

Zariadenie školského stravovania, ktoré je súčasťou školy s právnou subjektivitou uvedie Názov školy.

Ulica, obec, PSČ – uvediete presnú a úplnú adresu sídla organizácie.

Štatutárny orgán – uvediete meno, priezvisko, telefón, fax, e-mail, adresu webového sídla, člena štatutárneho orgánu oprávneného konať v mene spoločnosti alebo osoby splnomocnenej štatutárnym orgánom. Ak sú viacerí členovia štatutárneho orgánu oprávnení konať v mene spoločnosti spoločne, v prílohe uvediete ich meno, priezvisko, dátum a podpis.

Dátum – uvediete dátum podpísania tlačiva.

PREÁDZKAREŇ

NázovZariadenie školského stravovania

Ulica, obec, PSČ - Uvediete presnú a úplnú adresu prevádzkarne.

Zodpovedná osoba - Uvediete poverenú osobu, ktorá je zodpovedná za nakladanie s odpadmi, jej telefón, fax, e-mail, adresa URL.

Dátum - Uvediete dátum podpísania tlačiva.

___________________________________________________________________

SAMOTNÁ TABUĽKA

Prechádzame vypĺňať samotnú tabuľku. Zapisujeme do nej:

Por. číslo (stĺpec 1) - Uvediete poradové číslo záznamu.

Kód odpadu podľa Katalógu odpadov (stĺpec 2)

Uvediete kód odpadu podľa aktuálneho Katalógu odpadov - výber TU.

  • 20 01 08 (biologicky rozložiteľný kuchynský a reštauračný odpad)
  • 20 01 25 (jedlé oleje a tuky)

 

Názov odpadu podľa Katalógu odpadov (stĺpec 3)

Uvediete názov odpadu podľa Katalógu odpadov.

  • biologicky rozložiteľný kuchynský a reštauračný odpad
  • jedlé oleje a tuky

 

Kategória odpadu (stĺpec 4)

Uvediete kategóriu odpadu podľa Katalógu odpadov.

  • O
  • O

Y-kód (stĺpec 5) - neuvádzate - Y-kód sa uvádza pri nebezpečnom odpade

Hmotnosť odpadu (stĺpec 6) v tonách

Uvediete súhrnné množstvo vzniknutých/prevzatých odpadov podľa Evidenčného listu odpadu a dokladov o prevzatí /odovzdaní odpadu obchodníkovi /sprostredkovateľovi.

Množstvo jednotlivých druhov odpadov uvedených v Evidenčnom liste sa rovná množstvu odpadov uvedených na dokladoch o prevzatí odpadu.

Spôsob nakladania s odpadom

Kód

OO Odovzdanie obchodníkovi alebo

OS Odovzdanie sprostredkovateľovi

IČO, obchodné meno, sídlo, miesto podnikania - uvediete obchodníka/ sprostredkovateľa podľa zmluvy.

________________________________________________________________

Kam podať tlačivo

Ohlásenie podávate príslušnému okresnému úradu buď v listinnej podobe na klientskom centre, poštou alebo elektronicky cez portál https://www.slovensko.sk/sk/detail-sluzby?externalCode=App.GeneralAgenda, kde si vyhľadáte príslušný okresný úrad.

Všetky spôsoby podania sú rovnocenné a považujú sa za doručené, ak disponujete potvrdením o podaní preukazujúcim splnenie termínu do 28. februára 2024.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Sumár povinností, ktoré sa vzťahujú na prevádzkovateľov kuchýň

 

Prevádzkovateľom kuchyne je osoba, ktorá prevádzkuje zariadenie spoločného stravovania. Takýmto zariadením sú napr. školské jedálne, škôlky, reštaurácie, závodné kuchyne, jedálne, penzióny a hotely, ktoré majú reštaurácie a bufety.

Prevádzkovatelia kuchýň sú zodpovednými za nakladanie s biologicky rozložiteľným kuchynským a reštauračným odpadom. To znamená, že ho musia zabezpečiť na vlastné náklady formou triedeného zberu (oddelene od iného odpadu). V praxi to znamená, že musia mať uzavretú zmluvu so subjektom, ktorý zabezpečí zhodnotenie alebo zneškodnenie biologicky rozložiteľného odpadu, ktorý v kuchyni vzniká (škola alebo obec).

Upozornenie: Tieto náklady nie sú súčasťou miestneho poplatku za komunálne odpady.

Zazmluvnený subjekt/prepravca musí byť oprávnený na nakladanie s týmto odpadom podľa zákona o odpadoch, pričom sa tiež vyžaduje, aby spĺňal aj osobitné požiadavky v zmysle zákona č. 39/2007 Z. z. o veterinárnej starostlivosti v znení neskorších predpisov, a aby mal schválenie na vykonávanie činnosti spracovania týchto odpadov príslušnou Regionálnou veterinárnou a potravinovou správou; bližšie informácie na https://www.svssr.sk/zvp/VZP_info.asp

Zákon o odpadoch tiež nevylučuje, že by prevádzkovateľ kuchyne zabezpečoval zhodnotenie alebo zneškodnenie tohto odpadu prostredníctvom registrovaného obchodníka či sprostredkovateľa.

Povinnosti prevádzkovateľa kuchyne materských, základných a stredných škôl v nadväznosti na povinnosť triedeného zberu biologicky rozložiteľného odpadu:

  1. Uskladňovať biologicky rozložiteľný kuchynský a reštauračný odpad do oddelených nádob, ktoré budú ľahko čistiteľné, podľa potreby dezinfikovateľné (resp. používajú výmenné nádoby) a budú udržiavané v náležitom stave.
  2. Zberné nádoby musia byť umiestnené v areáli prevádzkovateľa kuchyne (školy a škôlky).
  3. Frekvencia zberu musí byť zabezpečená minimálne jedenkrát týždenne (závisí od teploty prostredia v lete a v zime).
  4. Skladovanie biologicky rozložiteľného kuchynského a reštauračného odpadu musí byť zabezpečené do doby odovzdania odpadu na jeho spracovanie tak, aby bol skladovaný v chladiacom zariadení a k obsahu v zbernej nádobe sa nedostali hlodavce, iné živočíchy ani verejnosť.
  5. Za nakladanie s týmto odpadom je zodpovedný prevádzkovateľ školskej jedálne, ktorý hradí náklady spojené so zberom, prepravou, spracovaním tohto odpadu, náklady na zberné nádoby a iné obaly.
  6. Oznámiť mestu/obci, či nakladanie s týmto odpadom si zabezpečuje sám alebo prostredníctvom tretieho subjektu, s ktorým uzatvoril zmluvu, a ktorý má potrebné oprávnenie na nakladanie s týmto odpadom.
  7. Zber a zberné nádoby musia spĺňať požiadavky ustanovené nariadením č. 1069/2009 a nariadenia EP a Rady č. 852/2004 o hygiene potravín.

Je zakázané:

  1. Ukladať biologicky rozložiteľný a reštauračný odpad do nádob na zmesový komunálny odpad.
  2. Kŕmiť zvieratá kuchynským a reštauračným odpadom, okrem kožušinových zvierat. Zákaz skrmovania sa vzťahuje aj na zvieratá v ZOO, zvieratá v útulkoch, na chovných staniciach atď.

Ak je obec súčasne aj prevádzkovateľom školskej jedálne (nie len zriaďovateľom školy a materskej školy), je jej povinnosťou zaviesť a zabezpečovať vykonávanie triedeného zberu pre biologicky rozložiteľný kuchynský a reštauračný odpad (katalógové číslo 20 01 08) a plniť ohlasovacie povinnosti.

¨

TIP: Prehľadná online evidencia odpadov, ktorá Vám ušetrí čas a námahu

Nechcete prísť o žiadnu užitočnú informáciu? Zaregistrujte sa k odberu noviniek

Odosláním súhlasím so Zásadami ochrany osobných údajov.

Naši partneri
KRR
Rational
VIS
Kema
AG Foods
Robot Coupe
Ailos
Granuldisk
LogIQ
Liebherr
Irinox
Scanbox
Metos
Espik
Kobra kefy
HACCP Bakošová
Zdravýživka
AŠKOS
Pán Zemiak
Ryba Handlová
Pomôžeme vám nájsť článok