Odnášanie nedojedených obedov zo školskej jedálne. ÁNO alebo NIE?

Odnášanie nedojedených obedov zo školskej jedálne. ÁNO alebo NIE?
Do redakcie sme dostali od Vás „ zaujímavé“ otázky k odnášaniu nedojedených pokrmov.
Musíme na požiadanie stravníka zabaliť nedojedený obed do obedára?
Ak v školskej jedálni pripravujeme pre žiakov desiatu, môže si ju žiak po uskladnení v chladničke skonzumovať v popoludňajších hodinách v školskom klube?
Môže si stravník sám zbaliť nedojedený obed do prepravných nádob?
Odpoveď:
Vyhláška Ministerstva zdravotníctva SR č. 533/2007 Z. z. o podrobnostiach o požiadavkách na zariadenia spoločného stravovania neuvažuje s možnosťou odnášania nedojedených jedál zo školskej jedálne do rôznych prinesených súkromných nádob alebo jednorazových obalov.
Na zabezpečenie zdravotnej bezpečnosti podávaných pokrmov a nápojov sa musia:
- studené pokrmy podávať bezprostredne po ich príprave - priamym výdajom alebo výdajom z chladiaceho zariadenia, aj tento výdaj je limitovaný teplotou chladenia 58 °C a časom uchovávania 3 hodiny ( podľa prílohy č. 2 k vyhláške č 533/2007 Z. z.).
- tepelne upravené pokrmy podávať bezprostredne po ich tepelnom dohotovení, najneskôr však štyri hodiny po ukončení spracovania v požadovanej teplote (tekuté 65°C; hutné 60°C).
Pri nedodržaní tejto povinnosti hrozia prevádzkovateľovi zariadenia sankcie.
V prípade, že by bolo umožnené odnášať zo školskej jedálne do rôznych nádob neskonzumované zvyšky jedál, hrozí epidemiologické riziko a vznik rôznych alimentárnych ochorení, nakoľko už by neboli dodržané podmienky HACCP, v rámci ktorých je práve teplotný reťazec veľmi kritickým kontrolným bodom.
Podľa § 140 zákona č. 245/2008 Z. z. o výchove a vzdelávaní je školská jedáleň zriadená na prípravu, výdaj a konzumáciu jedál a nápojov.
Pre zabezpečenie ochrany pred zdrojmi vonkajšej kontaminácie (opakovane použiteľné obaly-obedáre) môže školská jedáleň vydávať obedy do prepravných nádob (najideálnejšie do jednorazových) pre deti a žiakov (v prvý ochorenia) a pre iné fyzické osoby bezprostredne po dovarení a to vo vyhradenom čase a vo vyhradenom priestore (mimo riadneho času výdaja, mimo výdajného okienka). Nemôže však baliť a tým povoliť odnášanie neskonzumovaných zvyškov jedál zo školskej jedálne.
Neskonzumované zvyšky pokrmov zaraďujeme medzi biologicky rozložiteľný kuchynský odpad, s ktorým sa má nakladať v zmysle platnej legislatívy a schváleného prevádzkového poriadku zariadenia.
Prevádzkovateľ školskej jedálne nemôže byť zodpovedný a sankcionovaný v prípade výskytu alimentárneho ochorenia u detí, žiakov a zamestnancov ako následku nekontrolovaného odnášania pokrmov, ich nesprávneho skladovania, za nedodržanie teplotného reťazca a s prípadným rizikom sekundárne kontaminovaných nádob.
Súhlasiť možno len s odnášaním celého kusového ovocia, ktoré bolo dostatočne umyté a zabalené hygienickým spôsobom.
Zdroj ilustračného obrázku: <a href="https://www.freepik.com/free-photo/woman-with-eating-disorder-trying-eat-healthy_21795224.htm#fromView=search&page=1&position=13&uuid=9f5df79d-b758-4880-86c5-79a2e5edc875">Image by freepik</a>