Odnášanie nedojedených obedov zo školskej jedálne. ÁNO alebo NIE?

woman-with-eating-disorder-trying-eat-healthy

Odnášanie nedojedených obedov zo školskej jedálne. ÁNO alebo NIE?

840 07 máj 2024

Do redakcie sme dostali od Vás „ zaujímavé“ otázky k odnášaniu nedojedených pokrmov.

Musíme na požiadanie stravníka zabaliť nedojedený obed do obedára?

Ak v školskej jedálni pripravujeme pre žiakov desiatu, môže si ju žiak po uskladnení v chladničke skonzumovať v popoludňajších hodinách v školskom klube?

Môže si stravník sám zbaliť nedojedený obed do prepravných nádob?

 

Odpoveď:

Vyhláška Ministerstva zdravotníctva SR č. 533/2007 Z. z. o podrobnostiach o požiadavkách na zariadenia spoločného stravovania neuvažuje s možnosťou odnášania nedojedených jedál zo školskej jedálne do rôznych prinesených súkromných nádob alebo jednorazových obalov.

Na zabezpečenie zdravotnej bezpečnosti podávaných pokrmov a nápojov sa musia:

  • studené pokrmy podávať bezprostredne po ich príprave - priamym výdajom alebo výdajom z chladiaceho zariadenia, aj tento výdaj je limitovaný teplotou chladenia 58 °C a časom uchovávania 3 hodiny ( podľa prílohy č. 2 k vyhláške č 533/2007 Z. z.).
  • tepelne upravené pokrmy podávať bezprostredne po ich tepelnom dohotovení, najneskôr však štyri hodiny po ukončení spracovania v požadovanej teplote (tekuté 65°C; hutné 60°C).

Pri nedodržaní tejto povinnosti hrozia prevádzkovateľovi zariadenia sankcie.

V prípade, že by bolo umožnené odnášať zo školskej jedálne do rôznych nádob neskonzumované zvyšky jedál, hrozí epidemiologické riziko a vznik rôznych alimentárnych ochorení, nakoľko už by neboli dodržané podmienky HACCP, v rámci ktorých je práve teplotný reťazec veľmi kritickým kontrolným bodom.

Podľa § 140 zákona č. 245/2008 Z. z. o výchove a vzdelávaní je školská jedáleň zriadená na prípravu, výdaj a konzumáciu jedál a nápojov.

Pre zabezpečenie ochrany pred zdrojmi vonkajšej kontaminácie (opakovane použiteľné obaly-obedáre) môže školská jedáleň vydávať obedy do prepravných nádob (najideálnejšie do jednorazových) pre deti a žiakov (v prvý ochorenia) a pre iné fyzické osoby bezprostredne po dovarení a to vo vyhradenom čase a vo vyhradenom priestore (mimo riadneho času výdaja, mimo výdajného okienka). Nemôže však baliť a tým povoliť odnášanie neskonzumovaných zvyškov jedál zo školskej jedálne.

Neskonzumované zvyšky pokrmov zaraďujeme medzi biologicky rozložiteľný kuchynský odpad, s ktorým sa má nakladať v zmysle platnej legislatívy a schváleného prevádzkového poriadku zariadenia.

Prevádzkovateľ školskej jedálne nemôže byť zodpovedný a sankcionovaný v prípade výskytu alimentárneho ochorenia u detí, žiakov a zamestnancov ako následku nekontrolovaného odnášania pokrmov, ich nesprávneho skladovania, za nedodržanie teplotného reťazca a s prípadným rizikom sekundárne kontaminovaných nádob.

Súhlasiť možno len s odnášaním celého kusového ovocia, ktoré bolo dostatočne umyté a zabalené hygienickým spôsobom.

Zdroj ilustračného obrázku: <a href="https://www.freepik.com/free-photo/woman-with-eating-disorder-trying-eat-healthy_21795224.htm#fromView=search&page=1&position=13&uuid=9f5df79d-b758-4880-86c5-79a2e5edc875">Image by freepik</a>

Nechcete prísť o žiadnu užitočnú informáciu? Zaregistrujte sa k odberu noviniek

Odosláním súhlasím so Zásadami ochrany osobných údajov.

Naši partneri
Savencia
KRR
VIS
Kema
AG Foods
Robot Coupe
Ailos
Liebherr
Irinox
Kobra kefy
HACCP Bakošová
Zdravýživka
Pán Zemiak
Ryba Handlová
Bidfood
Pomôžeme vám nájsť článok