Sme prví! Jedalne.sk získali akreditáciu MŠVV a M SR Vzdelávanie zamestnancov školského stravovania teraz s oficiálnou garanciou kvality.

Odnášanie nedojedených obedov zo školskej jedálne. ÁNO alebo NIE?

woman-with-eating-disorder-trying-eat-healthy

Odnášanie nedojedených obedov zo školskej jedálne. ÁNO alebo NIE?

1283 07 máj 2024

Do redakcie sme dostali od Vás „ zaujímavé“ otázky k odnášaniu nedojedených pokrmov.

Musíme na požiadanie stravníka zabaliť nedojedený obed do obedára?

Ak v školskej jedálni pripravujeme pre žiakov desiatu, môže si ju žiak po uskladnení v chladničke skonzumovať v popoludňajších hodinách v školskom klube?

Môže si stravník sám zbaliť nedojedený obed do prepravných nádob?

 

Odpoveď:

Vyhláška Ministerstva zdravotníctva SR č. 533/2007 Z. z. o podrobnostiach o požiadavkách na zariadenia spoločného stravovania neuvažuje s možnosťou odnášania nedojedených jedál zo školskej jedálne do rôznych prinesených súkromných nádob alebo jednorazových obalov.

Na zabezpečenie zdravotnej bezpečnosti podávaných pokrmov a nápojov sa musia:

  • studené pokrmy podávať bezprostredne po ich príprave - priamym výdajom alebo výdajom z chladiaceho zariadenia, aj tento výdaj je limitovaný teplotou chladenia 58 °C a časom uchovávania 3 hodiny ( podľa prílohy č. 2 k vyhláške č 533/2007 Z. z.).
  • tepelne upravené pokrmy podávať bezprostredne po ich tepelnom dohotovení, najneskôr však štyri hodiny po ukončení spracovania v požadovanej teplote (tekuté 65°C; hutné 60°C).

Pri nedodržaní tejto povinnosti hrozia prevádzkovateľovi zariadenia sankcie.

V prípade, že by bolo umožnené odnášať zo školskej jedálne do rôznych nádob neskonzumované zvyšky jedál, hrozí epidemiologické riziko a vznik rôznych alimentárnych ochorení, nakoľko už by neboli dodržané podmienky HACCP, v rámci ktorých je práve teplotný reťazec veľmi kritickým kontrolným bodom.

Podľa § 140 zákona č. 245/2008 Z. z. o výchove a vzdelávaní je školská jedáleň zriadená na prípravu, výdaj a konzumáciu jedál a nápojov.

Pre zabezpečenie ochrany pred zdrojmi vonkajšej kontaminácie (opakovane použiteľné obaly-obedáre) môže školská jedáleň vydávať obedy do prepravných nádob (najideálnejšie do jednorazových) pre deti a žiakov (v prvý ochorenia) a pre iné fyzické osoby bezprostredne po dovarení a to vo vyhradenom čase a vo vyhradenom priestore (mimo riadneho času výdaja, mimo výdajného okienka). Nemôže však baliť a tým povoliť odnášanie neskonzumovaných zvyškov jedál zo školskej jedálne.

Neskonzumované zvyšky pokrmov zaraďujeme medzi biologicky rozložiteľný kuchynský odpad, s ktorým sa má nakladať v zmysle platnej legislatívy a schváleného prevádzkového poriadku zariadenia.

Prevádzkovateľ školskej jedálne nemôže byť zodpovedný a sankcionovaný v prípade výskytu alimentárneho ochorenia u detí, žiakov a zamestnancov ako následku nekontrolovaného odnášania pokrmov, ich nesprávneho skladovania, za nedodržanie teplotného reťazca a s prípadným rizikom sekundárne kontaminovaných nádob.

Súhlasiť možno len s odnášaním celého kusového ovocia, ktoré bolo dostatočne umyté a zabalené hygienickým spôsobom.

Zdroj ilustračného obrázku: <a href="https://www.freepik.com/free-photo/woman-with-eating-disorder-trying-eat-healthy_21795224.htm#fromView=search&page=1&position=13&uuid=9f5df79d-b758-4880-86c5-79a2e5edc875">Image by freepik</a>

Nechcete prísť o žiadnu užitočnú informáciu? Zaregistrujte sa k odberu noviniek

Odosláním súhlasím so Zásadami ochrany osobných údajov.

Naši partneri
JAZ
Savencia
KRR
VIS
Kema
Ailos
Kobra kefy
HACCP Bakošová
Zdravýživka
Pán Zemiak
vzdelávanie 21. storočia je spolufinancované
partner-eu partner-plan-obnovy

Vzdelávacia inštitúcia bola dňom 23.07.2025 zapísaná do registra certifikovaných vzdelávacích inštitúcií, ktorý vedie a spravuje Ministerstvo školstva, výskumu, vývoja a mládeže SR (ďalej iba „ministerstvo školstva“) v Informačnom systéme vzdelávania dospelých: https://isvd.iedu.sk/ViewCertifiedEducationalInstitutionsRegistry

Pomôžeme vám nájsť článok