Normy, jedálny lístok, finančné zabezpečenie ako pevné hranice pri tvorbe jedálnička

deti so zeleninou shutterstock_242478283

Normy, jedálny lístok, finančné zabezpečenie ako pevné hranice pri tvorbe jedálnička

1217
14 nov 2022

Našou snahou je, aby bolo verejné stravovanie skutočne kvalitné a preto sa snažíme o neustály rozvoj, vzdelávanie, modernizáciu postupov a v neposlednom rade nám záleží aj na tom, ako sa pri svojej práci cítite Vy.

Vy, zamestnanci školských jedální, ktorí každý deň prichádzate do priameho kontaktu s radou strastí, týkajúcich sa prípravy a zabezpečenia stravy kvalitnej a chutnej stravy, plnenia noriem a plus máte na starosti ďalšie záležitosti spojené s organizovaním chodu kuchyne. Preto sme sa opýtali priamo vás, kde by ste privítli zmenu týkajúcu sa jedálneho lístka a škôlkarského stravovania. Tu sú niektoré z odpovedí, ktoré zazneli z radov vedúcich jedální materských škôl.

„Dnes, zorganizovať chod jedálne nie je také jednoduché. Príprava jedál musí sedieť podľa metodiky, nutričných hodnôt, ako aj finančného ropočtu. Tieto tri zložky by mali byť v súlade, často nám však vyskakuje jedna, alebo druhá položka a zladiť ich do jedného uceleného celku je niekedy naozaj majstrovské dielo.“

„Normy sú zbytočne zaťažené mliekom a múkou. Dnes je mnoho detí, ktoré majú problémy s laktózovou intoleranciou, ale je skutočne ťažké nájsť nejaký recept napríklad na pomazánku, ktorá by neobsahovala mlieko, tvaroh, alebo syr. Pýtam sa prečo. Mám dostatok nápadov, dostatok surovín, aby som pripravila pomazánku, aj inak, ako len z mliečneho základu. Moja predstava pri nástupe do práce bola taká, že si spravím jedálny lístok, kde zahrniem aj svoje inovatívne recepty, zašlem tento svoj návrh hygiene, tám mi ho schváli a môžem variť. Žiaľ, takto to nefunguje a moja kreativita sa tu nemôže uplatniť.“

„Počet detí sa denne mení. Keď v pondelok nastúpi do škôlky 30 detí, to neznamená, že ich toľko príde aj v stredu. Návrh, aby som si zaobstarala tovar, zásoby na varenie až mesiac v predstihu je v praxi úplne nereálny. Väčšinou pripravujem jedálniček v piatok na základe toho, čo mi ostalo, ako zvyšok z celého týždňa, podľa toho sa pripravujem na pondelok a až v pondelok môžem „štartovať“ svoj jedálničkový týždeň. Niekedy sa nám mení jedálníček denne a to, čo sme vyvesili, ako jedálny lístok pre informáciu rodičom sa môže zo dňa na deň zmeniť. Rodičia možno ani netušia, že pre ich deti varíme za cca 1,50 (desiata, obed, olovrant) a netušia, ako vlastne funguje školská jedáleň. Zmeny v jedálnych lístkoch nemajú radi, často chcú vedieť presne, čo ich deti jedli a budú jesť. Pre nás je meniť jedálny lístok na nástenke a aj elektronicky práca navyše a niekedy ju nestíhame. Prijala by som, aby rodičia vedeli, ako to v kuchyni funguje. Možno by pre nich bolo ľahšie prijať prípadné zmeny, ktoré sa nám denne dejú.“

„Potraviny a zvyklosti v oblasti kuchyne sa líšia v závislosti od krajov, ale základom pre každý kraj by malo byť zdravie dieťaťa, aj napriek tomu, že metodiky sa líšia podľa miest. Základ by však mal byť úplne rovnaký – zdravé, nepresladené dieťa. Trikrát týždenne v škôlke sladké jedlo nepovažujem za najlepší prístup k pestovaniu zdravých stravovacích návykov. Privítali by sme aj lepšiu spoluprácu rodičov so škôlkárskou jedálňou. Nejaké zábavné programy, kde by sa mohli nejakým nenásilným a zábavným spôsobom zúčastniť chodu škôlky, jedálne. Dnes však nikto nemá na nič čas a to je smutné. Na život si treba nájsť čas vždy, pretože utečie ani nevieme, kedy, ako a kde.“

Napíšte nám do redakcie aj vy, ak máte návrh na zlepšenie, milú príhodu, prípadne vás niečo mrzí. Budeme otvárať diskusie na Vaše témy na patričných miestach a snažiť sa prispieť k zlepšeniu situácie.

Júlia Székely

 

Diskusia (4x)

Miriam napísal/a 24 apr 2023

Dobrý deň, dcéra sa v škole na gymnázium prihlásila na bezlaktózovú stravu. Každý druhý obed v mesiaci je jej a ďalším 8 študentom podávané okrem polievky ako druhé jedlo samotné varené alebo pečené zemianky poliate olejom, ktoré keď príde do jedálne si ešte musí sama ohriať v mikovlnke v jedálni, lebo sú studené, keď ona príde do jedálne. Je tento postup v súlade normy školských obedov ich výživovej hodnoty, a ceny, nakoľko platíme stravu rovankú sumu ako ostatní aj keď len za dva tri nakrájané zemianky. Ďakujem

Jedálne.sk napísal/a 09 máj 2023

Podľa §140 ods. 5 zákona č. 245/2008 Z. z. Zákon o výchove a vzdelávaní (školský zákon) a o zmene a doplnení niektorých zákonov:

V školskej jedálni sa môžu pripravovať diétne jedlá pre deti a žiakov, u ktorých podľa posúdenia ošetrujúceho lekára zdravotný stav vyžaduje osobitné stravovanie podľa materiálno-spotrebných noriem a receptúr pre diétne stravovanie vydané ministerstvom školstva.

V súlade s uvedeným usmernením vydalo ministerstvo školstva Materiálno-spotrebné normy a receptúry (ďalej MSN) pre diétny stravovací systém v školskom stravovaní pre tri druhy diét:

• šetriaca diéta (ochorenie tráviaceho traktu),

• diabetická diéta (pri zvýšenej hladine cukru v krvi – cukrovka),

• bezgluténová, bezlepková diéta (porucha vstrebávania lepku z pokrmov).

Ak zariadenie školského stravovania zabezpečuje pre deti a žiakov, u ktorých na základe lekárskeho potvrdenia je indikovaná laktózová intolerancia - vylúčenie mlieka a mliečnych výrobkov, je možnosť pri príprave pokrmov z receptúr MSN (pre bežné stravovanie) použiť bezlaktózové mlieko a bezlaktózové mliečne výrobky.

Aj takto upravené jedlo musí spĺňať požiadavky pre školské stravovanie uvedené v školskom zákone- odporúčané výživové dávky, MSN, zásady pre zostavovanie jedálnych lístkov, finančné podmienky na nákup potravín.

Zemiaky poliate olejom, ako hlavné jedlo, sa nenachádzajú v registri MSN pre školské stravovanie.

vedúca Marta napísal/a 14 nov 2022

prajem pekný deň. nedá mi zareagovať v kocke na túto tému, z ktorou sa nemôžem celkom stotožniť...už po prvé ma prekvapilo, že školské stravovanie ste zaradili medzi verejné stravovanie hneď v úvode, čo je veľký rozdiel. Školské stravovanie je uzatvorený systém stravovania a do verejného stravovania patria všetky reštaurácie a iné stravovne čo sa týka MSN tvrdíte, že sú zaťažené mliekom a múkou-OVD sú určené vo vestníku MZ SR a dúfam, že ich pripravovali odborníci na výživu, alebo sa mýlim...? ktorá vedúca má toľko odvahy a hlavne zodpovednosti, aby sama pripravila či upravila jed. lístok- receptúru podľa svojich možností, zostatkov na sklade a pod, ako v tomto článku uvádzate.. šikovná vedúca si môže naplánovať jed. lístok- JL áno podľa zostatkov, ale hlavne podľa odbornosti, ktorú vedúce pomaly už nespĺňajú- nemajú odborné vzdelanie, len všeobecné, pre mňa neodborné alebo, že sa jedálniček menní denne, to je neschopnosť vedúcej s kuchárkou pri plánovaní a zostavovaní JL píšete, že pokiaľ zverejňujete JL a ich zmeny, že je to práca navyše- to nemáte pravdu, to je vaša náplň -odborná práca, dnes už viac pracujeme elektronicky ďalej, vraj sa líšia metodiky podľa krajov, to je vyslovená hlúposť, líšia sa len malými zmenami a to MSN podľa zvyklostí v krajoch napr: niekto nechce zemiaky ku koložv. kapuste , ale chce chlieb....to nie sú zmeny v technológii no a a čo sa týka zdravých návykov, nikde, ale nikde by nemali používať v týždni ako hl. sladké- múčne jedlo viac ako 1x pri MŠ, ZŠ, SŠ a pod. Olovrant a desiata do toho sa nepočíta- naštudujte si vyh. 330 a pri nej odporúčania, a čo sa týka spolupráce rodič a jedáleň- čo očakávajú rodičia- v jedálni platia určite prísne predpisy a pravidlá, za ktoré kolektív ŠJ plne zodpovedá. I rodič si musí uvedomiť, ako musí jedáleň postupovať, čo si môže dovoliť a hlavne za akých podmienok, či už platových, technických i organizačných. Rodič má možnosť si vybrať MŠ súkromnú a môžu svoje deti viesť zábavným spôsobom stravovania?? Čo očakávate, že kuchárka bude prezlečená na princeznú či inú rozprávkovú bytosť a tak bude rozdávať po triedach stravu, alebo bude ráno čakať deti pri nástupe do škôlky s košíkom zázrakov... myslím si, že toto je práca učiteliek, aby dokázali upútať pozornosť detí a vyčarovať úsmev na tvári pri stolovaní tak háklivej skupine, ako sú deti v MŠ Dôležité je a bude v tejto dobe, aby mal kto variť, za čo variť, starať sa o ŠJ a hlavne, aby boli zamestnanci docenení i už tak vo veľmi ťažkej práci. Prihlásením vašich detí na stravu preberáme na seba časť vašich starostí ohľadom výživy.

Anna napísal/a 14 nov 2022

Ďalšiu vecou, ktorú je potrebné zmeniť, je prístup rodičov a ich výchova detí k jedlu. Nech sa na mňa nikto nehnevá, ale neexistuje, aby 4 z 5 dní príde za mnou ako vedúcou rodič jedného dieťaťa alebo učiteľka, že dieťa neje zeleninu, neje ovocie, nepije mlieko tak mu to nemáme dať, lebo ak sa uhorka dotkne ryže tak to jeho dieťa nezje a je moja vina, že je celý deň hladné. Tak ako to kde sme? Nie je to až tak dávno, čo som aj ja chodila do školy a stravovala sa v jedálni (v škole kde pracujem učia učiteľky, ktoré mali mňa v škôlke) a prisahám si nepamätám, žeby boli rodičia a učiteľky takí benevolentní a deti tak rozmaznané. Pretože tu je kameň úrazu - dieťa ide už z domu s tým, že rodič mu hovorí, ako nedostane na obed to čo nemá rád a ak dostane, tak sa od zlosti hádže o zem.

Pridať komentár k článku

Nechcete prísť o žiadnu užitočnú informáciu? Zaregistrujte sa k odberu noviniek

Odosláním súhlasím so Zásadami ochrany osobných údajov.

Naši partneri
KRR
Rational
VIS
Kema
AG Foods
Robot Coupe
Ailos
Granuldisk
LogIQ
Liebherr
Irinox
Scanbox
Metos
Espik
Kobra kefy
HACCP Bakošová
Zdravýživka
AŠKOS
Pán Zemiak
Ryba Handlová
Pomôžeme vám nájsť článok