Lokálna verejná kuchyňa. Sen, alebo reálna možnosť?

Lokálna verejná kuchyňa. Sen, alebo reálna možnosť?
Ak sa zamyslíte nad stravovaním, ako takým, ako by mohlo / malo ideálne vyzerať? Potraviny by mali byť čerstvé, zdravé, bezpečné a lokálne. Dnes sa čím ďalej, tým viac skloňuje práve bezpečnosť a zdravotná (ne)závadnosť potravín.
Je až zvláštne uvažovať nad jedlom, nad niečím, čo je pre naše telo jednou zo zložiek energií a základným predpokladom fungovania, ako o niečom, kde sa polemizuje o bezpečnosti a zdravotnej nezávadnosti. Toto by práve mal byť základný predpoklad, ktorý by mal byť bez akýchkoľvek otázok splnený.
Ako dosiahnuť prinavrátenie k skutočne chutným a zdravým potravinám? Dá sa to ešte vôbec, alebo budeme konzumovať čím ďalej tým viac umelých zložiek, ktoré nahradia tak dôležité živiny v potravinách? V súčasnosti vidieť v mnohých oblastiach snahu o návrat k lokálnemu životu. Je otázka lokálneho zásobovania dôležitá aj v oblasti školského stravovania? Na túto otázku máme odpoveď. Áno, lokálne zásobovanie a z neho vyplývajúce stravovanie, zabezpečovné s ohľadom na miestnu kultúru a zvyklosti je skutočne dôležité a to nie len z hľadiska praktického, ale aj z hľadiska kultúry stolovania. Je prospešné, aby deti spoznali aj skrz jedlo a typické oblastné recepty svoj kraj a jeho zvyky.
Naši maďarský susedia v rámci Svetového dňa výživy upozornili na dôležitosť udržateľného verejného stravovania. Počas tohto projektu bol predstavený model, v ktorom bola viac ako polovica surovín pre školské jedálne tvorená potravinami z ekologických fariem a od lokálnych výrobcov. Kvôli citlivosti detí na chemikálie, ktoré môžu byť v potravinách obsiahnuté sa presadzuje práve myšlienka, aby bol v oblasti verejného stravovania čo najväčší podiel surovín výhradne z ekologického poľnohospodárstva. Najideálnejším obrazom by bolo, ak by sa dokázalo zabezpečiť až 50 – 60 % zeleniny, ovocia a iných potravín od miestnych výrobcov.
Model, zameraný na zdravú výživu a podporu lokálneho hospodárstva je založený na vzájomnej spolupráci miestnych farmárov, výživových poradcov, pedagógov, lokálneho hospodárstva a samosprávy. Podľa údajov vedeckej štúdie Európskeho parlamentu z roku 2016 je známe, že niektoré pesticídy majú neblahý vplyv na IQ detí a taktiež bol preukázaný súvis medzi ADHD a niektorými pesticídmi obsiahnutými v konzumovaných potravinách. Z tohto faktu jasne vyplýva, že detské telá sú na zložky jedál veľmi citlivé a preto je kľúčové zabezpečiť im kvalitnú a zdravú stravu. Nie len otázka zdravia detí, ale aj vplyv na životné prostredie je veľmi často skloňovanou témou. Rozsiahle chemické poľnohospodárstvo patrí v súčasnosti k najzávažnejším príčínám klimatických zmien. Znečisťovanie vôd, živej pôdy, rastlín a vymieranie voľne žijúcich živočíchov je výsledkom silného znečistenia aj v oblasti poľnohospodárstva. Takýto prístup k životu je neprijateľný a je potrebné zamerať sa na ekologické poľnohospodárstvo a zvyšovať povedomie o danej problematike aj medzi verejnosťou.
V Maďarsku sa pracuje na tom, aby boli potraviny zabezpečované z domáceho a ekologického poľnohospodárstva a aby sa takéto potraviny objavili v čo najväčšom zastúpení ako vo verejnom, tak aj v domácom stravovaní. Ak by sa takýto model stal realitou aj u nás a v ostatných krajinách, bol by to obrovský krok vpred. Každý deň môžeme urobiť, aj keď malý krok, k tomuto cieľu.
Aký malý krok môžeme urobiť my?
Diskusia (4x)
Blanka napísal/a 07 sep 2022
Jedálne.sk napísal/a 12 sep 2022
Podľa zákona NR SR č. 152/1995 o potravinách v znení neskorších predpisov sú prevádzkovatelia povinní
na všetkých stupňoch výroby, spracúvania a distribúcie dodržiavať požiadavky upravené týmto zákonom, potravinovým kódexom a osobitnými predpismi. Zamestnanci, ktorí prichádzajú priamo alebo nepriamo do styku s potravinami, musia byť poučení a vyškolení o hygiene potravín podľa osobitného predpisu v rozsahu primeranom pracovným činnostiam, ktoré vykonávajú.
Manipulácia s potravinami a pokrmami sa považuje za epidemiologicky závažnú činnosť. Epidemiologicky závažná činnosť je pracovná činnosť, ktorou možno pri zanedbaní postupov správnej výrobnej praxe a pri nedodržaní zásad osobnej hygieny spôsobiť vznik alebo šírenie prenosného ochorenia. Môžu ju vykonávať len osoby zdravotne spôsobilé a odborne spôsobilé.
Zdravotnú spôsobilosť preukazuje osoba zdravotným preukazom, ktorý jej na základe vstupnej lekárskej prehliadky vydá lekár,
Osobitnou podmienkou na vykonávanie epidemiologicky závažných činností je odborná spôsobilosť, ktorá sa preukazuje
a) osvedčením o odbornej spôsobilosti alebo
b) dokladom o absolvovaní príslušného odborného vzdelania alebo dokladom o uznaní dokladu
o vzdelaní.
Podľa Katalógu pracovných činností remeselných, manuálnych alebo manipulačných s prevahou fyzickej práce pri výkone práce vo verejnom záujme, časť Spoločné pracovné činnosti v oblasti stravovania- sa manipulačné a obslužné práce spojené so stravovaním vzťahujú na zamestnancov v oblasti stravovania.
edita borš napísal/a 21 júl 2022
Edita Pilárová napísal/a 13 júl 2022
Pridať komentár k článku