Likvidujete biologicky rozložiteľný odpad správne?

arrangement-of-leftover-wasted-food-peeled-veggies

Likvidujete biologicky rozložiteľný odpad správne?

582
15 mar 2024

Čo patrí do biologicky rozložiteľného kuchynského odpadu zo školskej jedálne.

Keď sa pozrieme do minulosti biologický odpad sa v školských jedálňach nijako špeciálne neseparoval. Neuvážlivo sa vyvážal na skládky spolu s komunálnym odpadom. Dnes vieme , že z hľadiska ochrany životného prostredia je takáto likvidácia maximálne nešetrná. Pod nánosom komunálneho odpadu nemá biologický odpad dostatok kyslíka na prirodzený rozklad, dochádza tak k jeho hnitiu a produkcii škodlivého metánu, ktorý je jedným z hlavných atmosférických stopových plynov zodpovedných za rozšírený problém skleníkového efektu.

Vedeli ste, že biologický odpad tvoril v priemere 40 až 45% komunálneho odpadu?

Zákonom č. 79/2015 Z. z. o odpadoch a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov sa zaviedli nové pojmy a zmenili sa povinnosti a požiadavky pre všetkých, ktorý tvoria odpad. Každý je povinný nakladať s odpadom alebo inak s ním zaobchádzať takým spôsobom, ktorý neohrozuje zdravie ľudí a nepoškodzuje životné prostredie, a to tak, aby nedochádzalo k a) riziku znečistenia vody, ovzdušia, pôdy, rastlín a živočíchov, b) obťažovaniu okolia hlukom alebo zápachom a c) nepriaznivému vplyvu na krajinu alebo miesta osobitného významu.

 

Biologicky rozložiteľný komunálny odpad

Zákon definuje biologicky rozložiteľný odpad ako odpad, ktorý je schopný rozložiť sa anaeróbnym alebo aeróbnym spôsobom. Jedná sa o odpad zo záhrad a z parkov, potravinársky a kuchynský odpad z domácností, reštaurácií, zo stravovacích a z maloobchodných zariadení a porovnateľný odpad z potravinárskych závodov.

 

Zaradenie biologicky rozložiteľného odpadu podľa Katalógu odpadov do skupiny 20 Komunálne odpady:

20 02 01 - biologicky rozložiteľný odpad zo záhrad a parkov,

20 01 08 - biologicky rozložiteľný kuchynský a reštauračný odpad,

20 01 25 - jedlé oleje a tuky.

 

Čo patrí do biologicky rozložiteľného kuchynského odpadu zo školskej jedálne

Šupy z čistenia zeleniny a ovocia, kávové a čajové zvyšky, vaječné škrupiny, starý chlieb, zvyšky jedla, škrupiny orechov, papierové vrecká znečistené zeleninou, ovocím, maslom, džemom, potraviny po záručnej dobe alebo inak znehodnotené, použité papierové vreckovky a servítky, nespracované zostatky surovín, neskonzumované zvyšky pokrmov a potravín rastlinného ale i živočíšneho pôvodu, ktoré vznikli pri prevádzkovaní zariadení školského stravovania.

 

Jedlé oleje a tuky ako odpad zo školskej jedálne

Použitý potravinársky olej a tuk, ktorý vzniká v stravovacom zariadení pri technologickom postupe prípravy pokrmov vyprážaním.

 

Kuchynský odpad je aj vedľajším živočíšnym produktom (VŽP), na ktorý sa vzťahujú požiadavky Nariadenia EP a Rady (ES) č. 1069/2009, ktorým sa ustanovujú zdravotné predpisy týkajúce sa vedľajších živočíšnych produktov a odvodených produktov neurčených na ľudskú spotrebu.

Kuchynský odpad, vrátane použitého potravinárskeho oleja, sa zakazuje použiť na kŕmenie hospodárskych zvierat s výnimkou kožušinových zvierat, aj tie musia požiadať o povolenie výnimky na jeho kŕmenie miestne príslušnú regionálnu veterinárnu a potravinovú správu (RVPS). Zákaz skrmovania sa vzťahuje aj na zvieratá v ZOO, zvieratá v útulkoch, na chovných staniciach atď.

 

Kto zodpovedá za nakladanie s biologicky rozložiteľným kuchynským odpadom zo školskej jedálne?

 

Obec - v školách a školských zariadeniach vo svojej zriaďovateľskej pôsobnosti, ktoré sú bez právnej subjektivity.

Škola alebo školské zariadenie - ako právnická osoba (s právnou subjektivitou), ktorej súčasťou je zariadenie školského stravovania.

Obec, škola alebo školské zariadenie ako prevádzkovateľ sa považuje sa za pôvodcu biologicky rozložiteľného kuchynského odpadu (ďalej len „BRKO“) v súvislosti s výkonom svojej činnosti a priamo zodpovedá za:

  • správne zaradenie odpadu podľa katalógu odpadov,
  • zhromažďovanie vytriedených odpadov podľa ich druhu,
  • spracovanie, recykláciu, zhodnotenie, zneškodnenie odpadu,
  • vedenie a uchovávanie evidencie o odpade,
  • plnenie ohlasovacej povinnosti voči príslušným orgánom.

 

Prevádzkovateľ zariadenia školského stravovania

  • pokiaľ nezabezpečuje zber, prepravu a ďalšie nakladanie s BRKO sám, ale prostredníctvom tretieho subjektu, musí mať uzatvorenú zmluvu s registrovaným subjektom, ktorý má oprávnenie na nakladanie s týmto odpadom – schválené činnosti príslušnou Regionálnou veterinárnou a potravinovou správou;
  • zodpovedá za nakladanie s BRKO až po jeho konečné spracovanie; pri uzatvorení zmluvy musí preveriť všetky doklady, kam obchodník prepravuje odpad po prevzatí, ako prepravuje, k akému spracovateľovi (kompostáreň, bioplynová stanica); zodpovednosť za ďalšiu manipuláciu s odpadom preberá na základe zmluvy obchodník, sprostredkovateľ;
  • znáša všetky náklady spojené so zberom, skladovaním, prepravou a spracovaním, vrátane nákladov na zberné kontajnery a iné obaly.

 

Na čo nezabudnúť pri uzatvorení ZMLUVY s registrovanou prevádzkou

Podmienky zberu, prepravy a spracovania odpadu:

  • zabezpečenie uzatvárateľných kontajnerov, označenie kontajnerov „Neurčené na ľudskú spotrebu“;
  • umývanie kontajnerov a dezinfekcia pri opakovanom použití, jednorazové vrecia;
  • frekvencia a harmonogram zberu (odhlásiť prázdniny) v súlade s hygienickými predpismi zohľadňujúc aj teploty prostredia (leto/zima) - minimálne jedenkrát týždenne,
  • deň a čas zberu;
  • cena za l kuchynského odpadu, cena za l oleja
  • preprava odpadu, zneškodnenie, váženie namieste odberu v cene za liter alebo nádobu;
  • iné podmienky - spôsob úhrady, zabezpečenie nakládky kontajnerov, zmeny v harmonograme odberu, odhlasovanie vývozu pri nenaplnení zbernej nádoby a pod.;
  • vystavenie dokladu o prevzatí odpadu - obchodník pri odobratí odpadu predkladá prevádzkovateľovi doklad o prevzatí odpadu.

 

Povinnosti zariadenia školského stravovania pri likvidácii BRKO

 

  • vyčleniť a označiť uzatvárateľné nádoby (vedro s uzáverom) na zber BRKO priamo v prevádzke „materiál kat.3-Neurčené na ľudskú spotrebu“;
  • BRKO nedávať do nádob určených na zber komunálnych odpadov a zber zeleného odpadu;
  • vytvoriť primerané podmienky skladovania odpadu v súlade s §7 vyhlášky č.533/2007 Z. z., chladiace zariadenie – označené „materiál kat.3 Neurčené na ľudskú spotrebu“ alebo iný bezpečný spôsob vo vonkajšom prostredí prevádzky bez prístupu hlodavcov a iných škodcov;
  • doplniť v príručke HACCP v časti „Správna výrobná prax“ Plán nakladania s odpadmi, čistenie a dezinfekciu zberných kontajnerov (pokiaľ to podľa zmluvy nevykonáva odberateľ odpadu); sanitáciu skladov odpadu a chladiacich zariadení na skladovanie odpadov;
  • viesť Evidenčný list odpadu podľa prílohy č. 1 k vyhláške č. 366/2015 Z. z. o evidenčnej povinnosti a ohlasovacej povinnosti;
  • uchovávať dokumentáciu o prevzatí odpadu obchodníkom;
  • podávať Ohlásenie o vzniku odpadu a nakladaní s ním za obdobie kalendárneho roka do 28. februára nasledujúceho roka príslušnému okresnému úradu, podľa vyhlášky č. 366/2015 Z. z. o evidenčnej povinnosti a ohlasovacej povinnosti (vzor v prílohe č.2) platí pre zariadenia školského stravovania, ktoré sú súčasťou školy alebo školského zariadenia s právnou subjektivitou;
  • zariadenia školského stravovania bez právnej subjektivity nahlasujú množstvo BRKO za obdobie kalendárneho roka obci, Ohlásenie o vzniku odpadu a nakladaní s ním podáva obec.

 

Vedeli ste ?

Evidenčný list odpadu sa vypĺňa priebežne za obdobie kalendárneho roka a uchováva sa v elektronickej podobe alebo v listinnej podobe päť rokov.

Priebežne – znamená denne, podľa dátumu vzniku odpadu, a týždenne podľa dokladu o prevzatí BRKO.

Evidenciu vedú všetky zariadenia školského stravovania bez ohľadu na právnu subjektivitu.

 

Drvič odpadu - nerieši problém

  • drvený odpad nemôže ísť do kanalizácie,
  • po spracovaní odpadu v drvičoch vzniká zahustenie odpadových vôd, zvýši sa množstvo nerozpustných látok nad odporúčané hodnoty koncentračných limitov,
  • zvýši sa riziko zanášania kanalizačného potrubia tukovými zložkami, na ktoré sa nabaľujú ďalšie látky,
  • spracovaním kuchynského odpadu sa dostanú do verejnej kanalizácie a ČOV aj obalové materiály – (plasty, hliníkové fólie,..), ktoré sa môžu následne dostať do kalov;
  • pre napojenie drviča BRKO do verejnej kanalizácie sa vyžaduje súhlasné stanovisko prevádzkovateľa verejnej kanalizácie (zákon č.442/2002 Z. z. o verejných vodovodoch a verejných kanalizáciách a o zmene a doplnení ).

 

Spracovala : Mgr.Ľudmila Očenášová

 

Čo hovoríte na kompostovanie v elektrických kompostéroch?
Podeľte sa s nami o Vaše skúsenosti.

Diskusia (0x)

Pridať komentár k článku

Nechcete prísť o žiadnu užitočnú informáciu? Zaregistrujte sa k odberu noviniek

Odosláním súhlasím so Zásadami ochrany osobných údajov.

Naši partneri
KRR
Rational
VIS
Kema
AG Foods
Robot Coupe
Ailos
Granuldisk
LogIQ
Liebherr
Irinox
Scanbox
Metos
Espik
Kobra kefy
HACCP Bakošová
Zdravýživka
AŠKOS
Pán Zemiak
Ryba Handlová
Pomôžeme vám nájsť článok