Jedálenská jeseň

Deti Svetový deň výživy shutterstock_1307392855

Jedálenská jeseň

390 27 nov 2023

Viete čo o jesenných jedálenských dňoch hovorí kalendár? Zrejme áno a pravdepodobne ste si všimli, že uplynulé dva jesenné mesiace boli pre jedálne skutočne bohaté na program. Okrem bežnej denno-dennej práce boli niektoré dni ostatných mesiacov spestrené aj o ďalšie príjemné aktivity.

Kalendár pripomenul niekoľko významných dní z oblasti stravovania, ktoré podnietili kreativitu a aktivitu jedální. Október priniesol dátumy svetových dní, ktoré majú svoje miesto aj v oblasti verejného stravovania. Patria sem: Deň zdravej výživy (16.10.), Deň kuchárov (20.10.), dokonca aj Deň pôvodných odrôd jabĺk (21.10.).

Pri týchto dátumoch sa v mnohých škôlkach a školách konali aj Dni otvorených dverí pre rodičov. Predškolské a školské zariadenia prichystali, aj s pomocou starších žiakov, nátierky, ovocné a zeleninové misy a šaláty, ako aj kreatívne aktivity zamerané na zdravú stravu. Okrem detí, ktorým sa snažili učitelia a jedálne, zábavnou formou vysvetliť dôležitosť zdravej stravy, mali aj rodičia možnosť nahliadnuť, nielen na to, ako sa ich deti učia, alebo hrajú, ale aj čo vo výchovno-vzdelávacích zariadeniach jedia. Ukázať rodičom, ako to v škole, či v škôlke chodí je pozitívnym krokom a je veľmi príjemné, keď sú jedálne aktívnou súčasťou takéhoto programu a to nielen vo forme pripraveného pohostenia, ale aj fyzickou prítomnosťou niekoho z kuchyne. Ak niekedy vidíte, ako deti odsúvajú tanier s jedlom, so slovami, že toto jesť nebudú, môžete si byť istí, že rodičia sa, pekne naservírovaným obloženým misám, určite potešia.

November odštartoval Svetový deň vegánov (01.11.), Deň materských škôl (04.11.), niektoré škôlky a školy pripravovali špeciálne občerstvenie pri príležitosti Halloweenskych karnevalov a v tomto mesiaci sa taktiež konali konferencie s názvom Jedáleň, škola a obec 21. storočia, v Trenčianskych Tepliciach a Tatrách, ktoré ponúkali bohatý program zameraný na zdravú stravu a moderné spôsoby varenia vo verejných zariadeniach. Čo ste povedali o konferencii vy?

„S konferenciou sme boli po všetkých stránkach veľmi spokojní. Keďže ja, som v tejto oblasti nová, veľa som sa na konferencii naučila aj čo sa týka technológií a moderného spôsobu varenia. Skutočne som si z tejto akcie veľa odniesla. Páčilo sa mi, že tu bolo z každého rožku trošku.“ (MŠ Lúka)

„Boli sme na konferencii v Trenčianskych Tepliciach a kolegyňou a boli sme veľmi spokojné. Program bol super, bolo skvelé, že toho bolo na konferencii viac. Bolo to pestré, vyvážené a na vysokej úrovni. Organizácia bola skvelá, poznatky prednášajúcich bohaté. Veľmi sa nám páčilo, že sme mali možnosť aj aktívne sa zapojiť a ochutnať všetko, čo sa tam pripravovalo a varilo. Chutili nám aj nátierky, aj mäso pripravované v konvektomate, ale aj čerstvo pripravované nápoje. Mňa zaujala najmä prednáška týkajúca sa uchádzania sa o grant, ale skvelá bola aj prednáška o hygiene a čistiacich prostriedkoch a najmä, čo nás oslovilo bolo, že to bolo aj o zdravej výžive.“ (pani riaditeľka ZŠ Makov)

Ďakujeme za vašu účasť, za vašu snahu vzdelávať sa a hľadať nové cesty, ako zlepšovať úroveň jedální. Budeme radi, ak sa opäť zúčastníte nami pripravovaných konferencií a prajeme vám do nasledujúceho mesiaca veľa príjemných a pokojných dní.

Nechcete prísť o žiadnu užitočnú informáciu? Zaregistrujte sa k odberu noviniek

Odosláním súhlasím so Zásadami ochrany osobných údajov.

Naši partneri
Savencia
KRR
VIS
Kema
AG Foods
Robot Coupe
Ailos
Liebherr
Irinox
Kobra kefy
HACCP Bakošová
Zdravýživka
Pán Zemiak
Ryba Handlová
Bidfood
Pomôžeme vám nájsť článok