Jedálenská jeseň

Jedálenská jeseň
Viete čo o jesenných jedálenských dňoch hovorí kalendár? Zrejme áno a pravdepodobne ste si všimli, že uplynulé dva jesenné mesiace boli pre jedálne skutočne bohaté na program. Okrem bežnej denno-dennej práce boli niektoré dni ostatných mesiacov spestrené aj o ďalšie príjemné aktivity.
Kalendár pripomenul niekoľko významných dní z oblasti stravovania, ktoré podnietili kreativitu a aktivitu jedální. Október priniesol dátumy svetových dní, ktoré majú svoje miesto aj v oblasti verejného stravovania. Patria sem: Deň zdravej výživy (16.10.), Deň kuchárov (20.10.), dokonca aj Deň pôvodných odrôd jabĺk (21.10.).
Pri týchto dátumoch sa v mnohých škôlkach a školách konali aj Dni otvorených dverí pre rodičov. Predškolské a školské zariadenia prichystali, aj s pomocou starších žiakov, nátierky, ovocné a zeleninové misy a šaláty, ako aj kreatívne aktivity zamerané na zdravú stravu. Okrem detí, ktorým sa snažili učitelia a jedálne, zábavnou formou vysvetliť dôležitosť zdravej stravy, mali aj rodičia možnosť nahliadnuť, nielen na to, ako sa ich deti učia, alebo hrajú, ale aj čo vo výchovno-vzdelávacích zariadeniach jedia. Ukázať rodičom, ako to v škole, či v škôlke chodí je pozitívnym krokom a je veľmi príjemné, keď sú jedálne aktívnou súčasťou takéhoto programu a to nielen vo forme pripraveného pohostenia, ale aj fyzickou prítomnosťou niekoho z kuchyne. Ak niekedy vidíte, ako deti odsúvajú tanier s jedlom, so slovami, že toto jesť nebudú, môžete si byť istí, že rodičia sa, pekne naservírovaným obloženým misám, určite potešia.
November odštartoval Svetový deň vegánov (01.11.), Deň materských škôl (04.11.), niektoré škôlky a školy pripravovali špeciálne občerstvenie pri príležitosti Halloweenskych karnevalov a v tomto mesiaci sa taktiež konali konferencie s názvom Jedáleň, škola a obec 21. storočia, v Trenčianskych Tepliciach a Tatrách, ktoré ponúkali bohatý program zameraný na zdravú stravu a moderné spôsoby varenia vo verejných zariadeniach. Čo ste povedali o konferencii vy?
„S konferenciou sme boli po všetkých stránkach veľmi spokojní. Keďže ja, som v tejto oblasti nová, veľa som sa na konferencii naučila aj čo sa týka technológií a moderného spôsobu varenia. Skutočne som si z tejto akcie veľa odniesla. Páčilo sa mi, že tu bolo z každého rožku trošku.“ (MŠ Lúka)
„Boli sme na konferencii v Trenčianskych Tepliciach a kolegyňou a boli sme veľmi spokojné. Program bol super, bolo skvelé, že toho bolo na konferencii viac. Bolo to pestré, vyvážené a na vysokej úrovni. Organizácia bola skvelá, poznatky prednášajúcich bohaté. Veľmi sa nám páčilo, že sme mali možnosť aj aktívne sa zapojiť a ochutnať všetko, čo sa tam pripravovalo a varilo. Chutili nám aj nátierky, aj mäso pripravované v konvektomate, ale aj čerstvo pripravované nápoje. Mňa zaujala najmä prednáška týkajúca sa uchádzania sa o grant, ale skvelá bola aj prednáška o hygiene a čistiacich prostriedkoch a najmä, čo nás oslovilo bolo, že to bolo aj o zdravej výžive.“ (pani riaditeľka ZŠ Makov)
Ďakujeme za vašu účasť, za vašu snahu vzdelávať sa a hľadať nové cesty, ako zlepšovať úroveň jedální. Budeme radi, ak sa opäť zúčastníte nami pripravovaných konferencií a prajeme vám do nasledujúceho mesiaca veľa príjemných a pokojných dní.