Čo dobré nám priniesli nové Materiálno-spotrebné normy 2024

Deti obedujúce

Čo dobré nám priniesli nové Materiálno-spotrebné normy 2024

220
08 dec 2024

Kritiky je všade stále dosť a dosť. Poďme sa ale pozrieť aj na to, čo sa v nových normách zlepšilo.

Úlohou Materiálno-spotrebných noriem pre školské stravovanie od roku 2010 je zachovať v receptúrach na prípravu jedál a nápojov v školských jedálňach prvky tradičnej slovenskej kuchyne.

Cieľom každej revízie MSN je v prvom rade zabezpečiť stravníkom energeticky a nutrične vyvážené pokrmy a nápoje, a zároveň modernizovať recepty do ľahších verzií, umožniť objavovať nové chute, inovatívne techniky a zamerať sa na udržateľnosť a zdravie.

V súčasnosti žiadaným trendom v stravovaní je ponuka výroby jedál z čerstvých, sezónnych a kvalitných surovín s podporou miestnych producentov. Dôraz sa kladie znižovanie pridaného cukru, obmedzenie bielej múky, živočíšnych produktov, zníženie pridanej soli. Výrazným faktorom, ktorý vplýva na kvalitu školských jedál, je používanie čerstvej sezónnej zeleniny a ovocia, čerstvého mäsa, ochucovanie jedál koreninami bez prídavných látok a zvýrazňovačov chutí, využívanie byliniek a denná príprava a výdaj čerstvých jedál priamo v školskej jedálni bez ďalšej distribúcie.

Zmeny v MSN sú orientované tak, aby pokryli požiadavky nielen detí a žiakov, ale aj ich zákonných zástupcov a samozrejme stravujúcich sa zamestnancov. Je potrebné si uvedomiť, že ak nebudú v školských jedálňach spokojní stravníci, nebudú ani školské jedálne.

Prečo však po každej zmene prichádza najväčšia kritika práve od zamestnancov školských jedální ?

„ Normy sú zlé, zväzujúce, nepoužiteľné, chybné..." Jeden chce zeleninu pridať, druhý ubrať, tam je málo múky, tam je veľa, chceme viac soli, menej cukru...

V registri MSN sa nachádza 1344 receptúr, ktoré sa viac-menej s rôznymi obmenami opakujú. Kuchár s praxou, vedúci zamestnanec a celý kuchársky kolektív musí vedieť posúdiť a vybrať jedlá, ktoré dokážu pripraviť, a ktoré ich stravníci v ich školskej jedálni aj reálne zjedia. Pri varení predsa nerozhoduje zle uvedená desatinná čiarka v recepte alebo chýbajúca surovina v technologickom postupe. Pri zavedení nového jedla je potrebné prihliadať aj na preferencie a chute stravníkov. Čo chutí na východe, nemusí chutiť na západe.

Výsledné jedlo, ktorým prezentujete voči verejnosti svoju prácu, tvorí vhodná kombinácia pokrmov, vyrobených z čerstvých a kvalitných surovín, s nezameniteľnou chuťou, vôňou a po vizuálnej stránke musí „lahodiť detskému oku“.

Na základe vašich poznatkov a požiadaviek z praxe sa touto revíziou upravili receptúry tak, aby sa pri príprave jedál používala prednostne čerstvá zelenina. Do vybraných jedál sa pre zlepšenie chuti pridalo maslo (zemiakové pyré), smotana do kyslých a krémových polievok, navýšil sa tvaroh a syr na posýpku do bezmäsitých jedál. Lacný paradajkový pretlak nahradilo paradajkové pyré, namiesto sterilizovaného leča je v receptúre čerstvá paprika a paradajky, mäkké salámy nahradila šunka.

Doplnené boli nové zeleninové nátierky, raňajkové kaše, závarky do polievok, hydinové pokrmy, bezmäsité jedlá z tofu, prílohy, či omáčky z čerstvého ovocia na múčniky a dezerty.

Za zmienku stoja krémové, zeleninové polievky bez pridanej múky, paradajkové polievky s pridaným paradajkovým pyré, hovädzia pečienka sviečková s brusnicami, kurací stroganov, koložvárska kapusta s bravčovým mäsom, hydinové mäso na čínsky spôsob, pizza hniezda, ryžový kopec s kompótom, makové rezance s višňami, ryžové cestoviny, francúzska cibuľa, ovocné maffiny, rôzne koláče a pudingy s ovocím.

Novinkou je varený zeleninový vývar, použiteľný denne ako základ pri príprave polievok, omáčok a mias. Náhradou za zeleninové šaláty s octovým nálevom môžu byť miešané šaláty s rôznych druhov zeleniny alebo ovocia s citrónovou zálievkou.

Pri príprave pokrmov je možné použiť na ochutenie zmes sušenej zeleniny, jednodruhové koreniny a zmesi korenín bez pridaných látok, zeleninové vňate a bylinky podľa chuti, bez toho, aby boli uvedené vo vybranej receptúre.

Nestačí však robiť úpravu a zlepšovanie receptúr, zaraďovať nové výmysly, uvoľňovať „prísne“ normy, keď výsledkom je jedlo, ktoré skončí v odpade a hladní školáci.

Naozaj bude chyba len v normách?

Ľudmila Očenášová, RÚŠS-BB

 

Diskusia (0x)

Pridať komentár k článku

Nechcete prísť o žiadnu užitočnú informáciu? Zaregistrujte sa k odberu noviniek

Odosláním súhlasím so Zásadami ochrany osobných údajov.

Naši partneri
KRR
Rational
VIS
Kema
AG Foods
Robot Coupe
Ailos
Granuldisk
LogIQ
Liebherr
Irinox
Scanbox
Metos
Espik
Kobra kefy
HACCP Bakošová
Zdravýživka
AŠKOS
Pán Zemiak
Ryba Handlová
Pomôžeme vám nájsť článok