Ako „odprezentovať “ prácu školskej jedálne širokej verejnosti

Ako „odprezentovať “ prácu školskej jedálne širokej verejnosti
Boli sme pri tom.
V stredu, 5. júna 2024, Školskú jedáleň pri Základnej škole Š. M. Daxnera v Rimavskej Sobote navštívil známy kuchár Peter Krištof, šéfkuchár spoločnosti Violife, držiteľ medailí zo svetových súťaží, aby pripravil pre deti špecialitu zo zveriny.
Zážitkové varenie zrealizovala dlhoročná vedúca školskej jedálne pani Marta Trochová so svojim tímom šikovných kuchárov a v spolupráci so spoločnosťou KIPA.
Pre zostavenie obedového menu boli použité receptúry z materiálno-spotrebných noriem pre školské stravovanie:
5.081 - Polievka sedliacka
26.002 - Ragú z daniela s brusnicovou omáčkou
17.016 - Slovenská ryža, baby karotka, skaramelizovaná cibuľka
Cieľom tejto slávnostnej akcie bolo predstaviť stravníkom „nový pokrm“, ukázať verejnosti ako vyzerá „školské jedlo“, zapojiť do akcie dodávateľov potravín a upriamiť pozornosť zamestnancov školských úradov, zamestnávateľov a zriaďovateľov na náročnú prácu zamestnancov školskej jedálne.
Na varenie boli prizvaní aj hostia z iných okresov – vedúci zamestnanci školských jedální, zamestnanci školských úradov, hygienici regionálneho úradu verejného zdravotníctva, metodici regionálneho úradu školskej správy a za zriaďovateľa primátor mesta a samozrejme médiá.
Podľa metodičky pre školské stravovanie Ľudmily Očenášovej z Regionálneho úradu školskej správy v Banskej Bystrici zverina bola zaradená do školského stravovania už v roku 2021a napriek tomu, že sa pokúšali zaradiť zverinu do jedálneho lístka v niekoľkých školách, deti nie veľmi pozitívne prijímali tento druh mäsa. Ocenila nápad vedúcej školskej jedálne využiť spoluprácu s firmou KIPA, ktorá zabezpečila profesionálneho kuchára, aby deti mali zážitok, že im jedlo pripravil a podával michellinský kuchár.
Šéfkuchár Peter Krištof sa počas svojej kariéry zúčastnil množstva súťaží či majstrovstiev sveta kuchárov a ponuku variť v školskej jedálni prijal s radosťou. Mäso z daniela má podľa šéfkuchára špecifickú chuť pre obsah železa, má inú štruktúru ako napríklad diviačie mäso, preto aj tá príprava nie je tak náročná. Deťom podávané jedlo veľmi chutilo, dokonca prišli na dupľu.
Na varení sa samozrejme podieľali kuchárky pod dozorom šéfkuchára, ktorý skonštatoval, že sú to veľmi šikovné dámy.
V čase obeda sa objavili prví stravníci. Profesionálny kuchár sa deťom počas výdaja prihováral a ponúkal pripravený pokrm. Jedlo z tanierov mizlo a deti, ktoré priniesli späť prázdne taniere, dostali od spoločnosti KIPA drobné darčeky.
ĎAKUJEME pani Marte Trochovej, že svojou prácou, hoci aj na úkor svojho voľného času, prezentuje nielen „svoju“ školskú jedáleň, ale aj školské stravovanie vôbec. Gratulujeme k tomu, že realizáciou tejto príjemnej akcie, sa podarilo získať prísľub od zriaďovateľa na obnovu kuchynského vybavenia.