Zdravá verzia receptúr v školskom stravovaní pod taktovkou občianskeho združenia

Zdravá verzia receptúr v školskom stravovaní pod taktovkou občianskeho združenia
Pochováme naše dlho budované školské stravovanie?
Pracujem ako vedúca školskej jedálne už 40 rokov vo veľkej základnej škole na juhu Slovenska. Za ten čas som bola svedkom rozličných aktivít skupín (občianskych združení) alebo jednotlivcov (výživových poradcov), ktorí prinášajú zaručene „dobré nápady pre ozdravenie školského stravovania“ (napr. naposledy FLEXI receptúry), avšak každá zmena v školskom stravovaní stojí a padá na tom, či bude žiakom jedlo v školskej jedálni chutiť alebo nie.
Veľmi ma zaujala ,,inovácia,, MSN „veľmi“ zdravá verzia receptúr. Treba sa zamyslieť, či vyhovuje celému Slovensku, Slovensko nie je len BA.
To, že chcete pripravovať obedy ako sú strapačky s bryndzou bez slaniny, podávať deťom kozie, ovčie mlieko, keď už rodičia sa týmito zdravými potravinami nestotožňujú a stravovacie návyky detí idú z domáceho prostredia. To, že by mali kuchárky kváskovať, zavárať kompóty, či pripravovať džemy v školskej jedálni je poriadne pritiahnuté za vlasy. Vyraďovanie mäsových výrobkov ako šunka, párky, či slanina, ktoré dodávajú tradičným slovenským receptom chuť a používame ich v minimálnom množstve, zníži počet receptúr, ktoré sú u detí obľúbené.
Nepočujeme, ani nevidíme verejnú diskusiu, k tomuto projektu. Predsa pri tak veľkej revízii MSN by mali byť prizvaní odborníci, pediatri, zástupcovia za prevádzky ŠJ, ktorí najlepšie vedia, čo majú deti radi a čo môžu konzumovať. Ďalej zástupcovia ZMOSu, však oni zastrešujú jedálne a hlavne financujú. Keď už inovovať, ako sa prezentujete, tak potom dať výber pre školské jedálne, aby samotní stravníci/ rodičia/ vybrali čo chcú mať na tanieri, inováciu alebo pôvodné jedlá z MSN, nech si školy odsúhlasia. Navrhujeme zaradiť do registra receptúr kategóriu „zdravých jedál“ pre stravníkov na výber.
Teraz platné MSN sú dobré, sú vypracované na vysokej odbornej úrovni a overené v praxi. Školská jedáleň si má z čoho vybrať.
Najprv sa treba zamyslieť a dohodnúť platy zamestnancov s novou pracovnou náplňou, ktorú od nich žiadate, nad rámec. Upraviť normatív zamestnancov vo vyhláške o školskom stravovaní z odporúčaného na minimálny počet zamestnancov a zabezpečiť hlavne materiálno-technické podmienky (tak ako v reštauráciách).
Znova sa mi natíska otázka, čo so stravníkmi z nevýhodného prostredia, ktorý majú počas dňa len 1x teplý obed. Tam sa musí jedálny lístok prispôsobiť ich zvyklostiam a návykom, ktoré OZ zdravá škola odmieta. Tieto deti sa potrebujú skutočne najesť, tieto deti netrpia obezitou a nepotrebujú experimenty v stravovaní. Ďalšou skupinou sú zamestnanci školy, ktorí už teraz požadujú väčšie porcie, ako im môže šj vydať. Keď je bezmäsitý „zdravý“ obed, tak sa radšej vyhlásia. Najlepšie, keby boli vyprážané rezne každý deň. No a čo sa týka finančného limitu, ten rozhodne nepokryje zvýšené nároky na potraviny a bude nepostačujúci. Nie všetci rodičia sú ochotní si viac priplatiť a nie je ich málo.
Máte súkromné MŠ či ZŠ, nech sa páči. Zrejme tam chodia deti podnikateľov, ktorí si môžu dovoliť úhradu stravy navyše, dotovať školské obedy. V našom regióne rodič, ktorý je bez práce alebo pracuje len jeden z rodičov, má nízky príjem, si to nemôže dovoliť. Sú rodiny, kde príjem nepresiahne ani 500-,€ mesačne. Nedovolí si stravovať svoje dieťa v ŠJ, ak dieťa tie vaše zdravé jedlá nezje, radšej vyhlási dieťa zo stravy. My stratíme stravníkov a môžeme prepúšťať. Toto je realita. Už teraz máme problém, nakoľko je nesolventnosť obyvateľstva a zasa sa vrátim k tomu, že neposudzujte Slovensko podľa BA. Napr. žiak má zaplatiť režijné náklady podotýkam na mesiac jednorazovo 3,-€ a nemá na to. Tým pádom, podľa vášho návrhu inovácie, pochováme naše dlho budované školské stravovanie takýmito nezmyslami. Robíte to od ,,zeleného,, stola. Prosím, zložte si tie ružové okuliare a nepokazte to čo je dobré a čo nám iní závidia.
S pozdravom vedúca Marta, ďakujem.
Diskusia (6x)
napísal/a 07 sep 2021
Zamýšľam sa nad novou metodikou pre školské stravovanie. Veľmi ma prekvapila časť zásady pre tvorbu jedálnych lístkov, ktoré sú súčasťou našej vyhlášky 330/2009. A meniť sa môžu len novou vyhláškou. A tá sa doposiaľ nemenila. Čo pre mňa znamená , že sú pôvodné ,,zásady,, sú aj na ďalej platné. V samotných MSN ma prekvapila osobitná časť ,, zverina,, ktorá určite nemá patriť do skupiny,, A,, materské školy/ jasle/. O cene ani nehovorím. Prekvapila ma i receptúra,, napr. Strapačky s bryndzou, kde je ponechaná slanina, / ktorá tak bola zaznávaná a je pri tom veľmi kvalitná surovina/,ale zároveň doplnené olejom.... čo sa ale absolútne nehodí a pokazí chuť samotného jedla, veľmi zlá kombinácia. Je toho o mnoho viac.... toľko kriku, úprav, okolo MSN pre šk. rok 2021. Očakávala som oveľa viac.
vedúca jedálne napísal/a 03 jún 2021
napísal/a 04 jún 2021
Odpoveď Jedálne.sk
Vážená pani,
za redakciu portálu musím korigovať Vaše vyjadrenie, že autorkou článku je pani Tokárová.
Tá s portálom nijak nespolupracuje a pokiaľ sa vyjadruje do diskusie, tak to robí ako súkromná osoba a vždy sa podpisuje.
Rovnako reaguje aj na Facebooku.
My sa na stránkach Jedálne.sk snažíme dávať priestor všetkým názorom. Prosím, nerobme z toho priestor pre vybavovanie akýchkoľvek krívd a nenávisti a poďme spoločne hľadať cestu, ktorá je pre budúcnosť školského stravovania dobrá.
Diskutujme otvorene a rešpektujme aj odlišné názory, presne od toho predsa diskusia je.
Velmi Vám za to vopred ďakujem.
Eva Feketová
Marta napísal/a 04 jún 2021
Gabriela napísal/a 03 jún 2021
Libuša napísal/a 01 jún 2021
Pridať komentár k článku