VÝŽIVOVÉ POŽIADAVKY V ŠKOLSKOM STRAVOVANÍ. OTESTUJTE SA!

Dievčatku chutí shutterstock_140863186

VÝŽIVOVÉ POŽIADAVKY V ŠKOLSKOM STRAVOVANÍ. OTESTUJTE SA!

1521
28 nov 2019

Ako sú základné pojmy vymedzené v Potravinovom kódexe? Čo sú výživové potreby? Ktoré vitamíny a minerálne látky sú nevyhnutné pre zachovanie zdravia a odolnosti voči chorobám? Vedeli by ste odpovedať na všetky tieto otázky?

Výživa je jedným z dôležitých činiteľov, ktoré rozhodujú o zdravotnom stave človeka, určujú jeho fyzický a psychický rozvoj a spolu s ďalšími činiteľmi vonkajšieho prostredia podmieňujú dĺžku a kvalitu celého života. Vplyv nesprávnej výživy pri dlhodobom pôsobení postupne mení metabolické pochody v organizme až do takej miery, že môže spôsobiť rôzne poškodenia zdravia, ktoré sa prejavia hneď - poruchy rastu a vývoja, vznik obezity, výskyt zubného kazu, častejšie infekcie a chudokrvnosť, alebo neskôr vznik srdcovo-cievnych ochorení, cukrovky, postihnutie kostí a zubov.

Deti a mládež sú osobitne zraniteľnou skupinou, sú ľahko ovplyvniteľné, preferujú výber potravín, na ktoré sú zvyknuté z rodinného prostredia, neskôr sú ovplyvnené kolektívom rovesníkov, v ktorom sa pohybujú a rýchlo podliehajú marketingovej reklame prostredníctvom moderných prostriedkov – reklamné upútavky, sponzorstvo, predajné akcie, propagačné akcie využívajúce známe osobnosti, maskotov, lákavé obaly a pod.. Medzi najzávažnejšie nedostatky v stravovaní detí a mládeže ( aj dospelých) patrí nepravidelnosť v režime stravovania, vynechávanie raňajok, nedostatočný príjem ovocia a zeleniny, mliečnych výrobkov, rýb, nadmerná konzumácia sladených nápojov, konzumácia sladkostí a sladkých jedál, nedostatočný pitný režim a jedlá s vysokým obsahom pridanej soli, cukru a tukov.

Detstvo je jedinečným obdobím, kedy je možné z celoživotného hľadiska ovplyvniť zdravie, kvalitu života a prevenciu chronických ochorení zameranú na kľúčové faktory, akými sú zdravé stravovanie a pravidelná fyzická aktivita.


ZÁKLADNÉ POJMY

Pri zabezpečovaní zdravej výživy je nutné poznať základné pojmy, ktoré sú vymedzené v Potravinovom kódexe Slovenskej republiky.

Výživa - je komplex procesov, ktorými ľudský organizmus prijíma a zužitkúva látky nevyhnutné na úhradu nepretržitého energetického výdaja, na stavbu a obnovu tkanív a na zabezpečovanie jeho fyziologických funkcií.

Živiny - sú zložky potravín nevyhnutné pre výživu. Členia sa na základné živiny, vitamíny a minerálne látky. Patrí medzi ne aj voda a vzduch.

Základné živiny - sú živiny dôležité pre výstavbu telesnej hmoty a energetický metabolizmus organizmu - bielkoviny, tuky a sacharidy.

Výživová hodnota potraviny (energetická a biologická hodnota) - je veličina charakterizujúca podiel potraviny na uspokojovaní výživových potrieb ľudského organizmu.

Energetická hodnota - je množstvo energie uvoľnenej z potraviny pri látkovej premene v ľudskom organizme.

Biologická hodnota potraviny - je obsah výživových faktorov a ich vzájomný pomer v potravine, ktoré zabezpečujú uchovanie a rozvíjanie všetkých fyziologických funkcií v ľudskom organizme.


VÝŽIVOVÉ POTREBY

Výživové potreby môžeme charakterizovať ako objektívne merateľné biologické potreby organizmu vyjadrené pomocou výživových odporúčaných dávok. Pod výživovou potrebou rozumieme potrebu energie, základných živín, vitamínov a minerálnych látok.

Energia je potrebná pre správnu funkciu všetkých orgánov. Príjem energie závisí od energetického výdaja, ktorý je ovplyvňovaný vekom, pohlavím a stupňom fyzickej aktivity. Primárne zdroje potravinovej energie sú hlavné živiny, t.j. tuky, sacharidy a bielkoviny. Prebytočná energia sa ukladá vo forme rezerv predovšetkým formou tukov v pečeni a svalových bunkách.

Bielkoviny - proteíny, tvoria základ všetkých tkanív v organizme. Podmieňujú všetky životné prejavy a sú rozhodujúce pre výstavbu živej hmoty. Pri nedostatku bielkovín v strave dieťaťa sa spomaľuje jeho rast a oneskoruje sa jeho vývoj, u dospelého človeka klesá jeho telesná i duševná výkonnosť. Dôležité je kombinovať živočíšne zdroje bielkovín s rastlinnými pre pestrosť a vyváženosť stravy.

  • Živočíšne zdroje bielkovín - prevažne chudé hovädzie mäso, hydinové mäso a ryby. Okrem samotného mäsa a rýb sem patria vedľajšie živočíšne produkty- mlieko, maslo, jogurty, syry a vajcia.
  • Rastlinné zdroje bielkovín - obilniny, orechy a semienka, strukoviny, brokolica ružičkový kel a zemiaky.

Tuky – lipidy sú výdatným zdrojom energie. Podmieňujú schopnosť tela pracovať. Okrem toho ich telo nevyhnutne potrebuje pri vstrebávaní vitamínov, ktoré sú rozpustné v tuku. Najvyššiu biologickú hodnotu má maslo, rastlinné oleje a plnotučné mlieko.

Sacharidy - sú základným zdrojom energie, ktorá sa uvoľňuje látkovou premenou a slúži organizmu na svalovú prácu. Patria k nim cukry, škroby a vláknina. Potraviny bohaté na sacharidy - ovsené vločky, hnedá ryža (basmati, dlhozrnná ryža), zemiaky, celozrnné obilniny, celozrnný chlieb, celozrnné cestoviny, kuskus, fazuľa, šošovica. Ovocie - grapefruit, jablká, pomaranče, banány, broskyne, hrozno, hrušky.
 

Vitamíny a minerálne látky sú nevyhnutné na zachovanie zdravia a odolnosti voči chorobám - ochranné látky:

Vitamín A – vyskytuje sa v pečeni, masle, mlieku, v syroch, vo vajciach, v rastlinných potravinách – mrkva, paradajky, kapusta čínska, špenát, paprika, tekvica a v žltom a oranžovom necitrusovom ovocí, ako sú marhule, mango či broskyne. Je významným vitamínom pre udržanie dobrého stavu kože, zraku a má antikancerogénny účinok.

Vitamín B1 – vyskytuje sa v povrchových vrstvách obilného zrna, obsahuje ho bravčové mäso, pečienka, niektoré druhy rýb, strukovín, obilniny, celozrnné produkty, ovsené vločky, orechy, kvasnice. Je potrebný na udržanie dobrého stavu nervov i svalov. Jeho nedostatok sa prejavuje nechutenstvom, zažívacími a nervovými poruchami.

Vitamín B2 – jeho bohatými zdrojmi sú pečienka, mlieko, mäkký tvaroh, tvrdý syr, vajcia, huby, kvasnice, strukoviny, hovädzie a bravčové mäso, špenát, kapusta, ovsené vločky, orechy, Pri jeho nedostatku sa objavujú poruchy rastu, kožné zmeny na perách.

Vitamín C – jeho zdrojmi sú najmä zemiaky, zelenina a ovocie - paprika, pažítka, petržlen, chren, kapusta, pomaranč, šípky, rakytník či kiwi. Patrí medzi najdôležitejšie vitamíny. Je nestály, stráca sa dlhodobou tepelnou úpravou a dlhým skladovaním potravín. Jeho nedostatok vedie ku zníženiu obranyschopnosti, krvácaniam z ďasien, zhoršenému hojeniu rán.

Vitamín E – obsahujú ho obilné klíčky a olej z nich, kukurica, tmavá múka, rastlinné oleje, orechy, vajcia, ale aj strukoviny, hrášok, špenát či kapusta. Patrí medzi najúčinnejšie antioxidanty.

Vápnik – získavame ho z mlieka, z tvarohu, zo syrov a rastlinných potravín- kel, čínska kapusta, ovocné šťavy. Je dôležitý pre metabolizmus kostného tkaniva, funkciu nervového a svalového aparátu.

Železo – jeho zdrojmi sú - kuracia pečeň, červené mäso, ryby, hydina, šošovica, fazuľa a špenát. Nedostatok železa je príčinou anémie, zníženej fyzickej a duševnej výkonnosti a zníženej rezistencie voči infekciám.

Diskusia (1x)

Eva Hučková napísal/a 02 jan 2020

je chybou, keď vápnik a vláknina sú presiahnuté v sledovaných OVD?

Pridať komentár k článku

Nechcete prísť o žiadnu užitočnú informáciu? Zaregistrujte sa k odberu noviniek

Odosláním súhlasím so Zásadami ochrany osobných údajov.

Naši partneri
KRR
Rational
VIS
Kema
AG Foods
Robot Coupe
Ailos
Granuldisk
LogIQ
Liebherr
Irinox
Scanbox
Metos
Espik
Kobra kefy
HACCP Bakošová
Zdravýživka
AŠKOS
Pán Zemiak
Ryba Handlová
Pomôžeme vám nájsť článok