Viete aký je rozdiel medzi alergiou a intoleranciou?

innocent-girl-holding-her-stomach

Viete aký je rozdiel medzi alergiou a intoleranciou?

1619 18 máj 2021

Ako zabezpečiť stravovanie dieťaťa, u ktorého zdravotný stav vyžaduje osobitný spôsob stravovania počas pobytu v škole?

Počet detských pacientov s diagnostikovanou potravinovou alergiou alebo intoleranciou neustále narastá. Za zvyšujúci výskyt alergií a intolerancií môže znečistenie ovzdušia, aditíva v potravinách a aj vysoká stresová záťaž.

Zvyšuje sa aj podiel detských stravníkov s rozličnými požiadavkami na diétne stravovanie v školskom stravovacom zariadení.

Zásadné rozdiely medzi alergiou a intoleranciou na potraviny

Všimli ste si, že príznaky potravinovej intolerancie sa od alergických neveľmi líšia.

  • Bolesti hlavy, tráviace ťažkosti (hnačky, koliky, nafukovanie, zvracanie…),
  • kožné ťažkosti (ekzém, žihľavka, opuch tváre),
  • dýchacie ťažkosti (nádcha, astma, chronická nádcha, náchylnosť k zápalom mandlí).

Dôležité je však identifikovať potraviny, ktoré spôsobujú tieto problémy!

POTRAVINOVÁ ALERGIA

Býva dedičná, vzniká ako imunitná reakcia po kontakte alergénov v potravinách s našimi vlastnými protilátkami.

Pri potravinovej alergii telo reaguje tak, akoby bol potravinársky výrobok preň škodlivou látkou. V dôsledku toho, imunitný systém (ktorý bojuje s infekciami a chorobami) vytvára protilátky na boj s potravinou obsahujúcou alergén, a spúšťa alergiu. Organizmus začne uvoľňovať chemické látky tzv. histamíny, ktoré vplývajú na dýchací systém, zažívací trakt, kožu či kardiovaskulárny systém.

Najrozšírenejšie potraviny spôsobujúce alergie: mlieko, vaječný bielok, arašidy, orechy, sója, pšenica, morské plody, syry, zeler.

Pri potravinovej alergii je potrebné nežiaduci alergén vylúčiť z jedálnička dieťaťa. Alergén, ktorý daný pokrm obsahuje musí byť vyznačený na jedálnom lístku. V spolupráci so zákonným zástupcom dieťaťa je možné dieťaťu poskytovať stravovanie v školskej jedálni podľa vopred dohodnutých podmienok. V stravnom dni, keď nie je možné potravinový alergén vylúčiť z pripravovaného pokrmu, zákonný zástupca zabezpečí stravovanie dieťaťu individuálnou donáškou.

Alergia na bielkovinu kravského mlieka je jednou z najčastejších alergií u detí. Objavuje sa u detí do veku 1 roka, avšak veľmi často do 3 – 6 rokov dieťaťa zmizne. Pri alergii na bielkovinu kravského mlieka sa pristupuje k striktnej diéte. Vysadí sa mlieko aj mliečne výrobky, je nutné sa vyvarovať všetkých zdrojov kravských bielkovín.

Stravovanie dieťaťa, ktoré podľa posúdenia odborného lekára má indikovanú alergiu na bielkovinu kravského mlieka, zákonný zástupca môže zabezpečiť individuálnou donáškou pokrmov do zariadenia školského stravovania. Neodporúča sa upravovať pokrmy v zariadení školského stravovania bez použitia mlieka a mliečnych výrobkov.

POTRAVINOVÁ INTOLERANCIA

Na rozdiel od alergie, nie je imunologického charakteru. Intolerancia môže byť zdedená, vrodená aj získaná. Ide o nefunkčnosť alebo nedostatok enzýmov štiepiacich látky v potravine. Nefunkčnosť enzýmov je z veľkej časti spôsobená nesprávnou životosprávou a stresovým vypätím.

Medzi najčastejšie intolerancie patrí laktózová intolerancia, celiakia, intolerancia fruktózy a histamínová intolerancia.

Laktózová intolerancia

Patrí medzi najrozšírenejšie druhy potravinovej intolerancie. Spôsobuje ju nedostatok enzýmu laktázy, ktorý zodpovedá za strávenie laktózy, mliečneho cukru.

Avšak, zatiaľ čo sa alergia týka iba kravského mlieka, intolerancia laktózy súvisí aj s ďalšími druhmi mlieka, ktoré obsahujú laktózu. Na rozdiel od alergie na mliečnu bielkovinu, pri intolerancii laktózy nie je nutná až taká striktná diéta s úplným vylúčením mlieka a výrobkov z neho. Deti s intoleranciou laktózy zvyčajne znesú malé množstvá niektorých mliečnych produktov. Navyše, niektoré mliečne výrobky obsahujú iba malé množstvo laktózy, napr. niektoré tvrdé a zrejúce syry, jogurty.

V prípade, že dieťaťu alebo žiakovi bola indikovaná laktózová intolerancia - neznášanlivosť laktózy (podľa posudku lekára), je dôležité vedieť koľko mlieka a mliečnych výrobkov dieťa toleruje. Tolerancia množstva mlieka a mliečnych výrobkov je u každého dieťaťa individuálna. Syry, maslo, jogurty, smotana, ktoré sú dennou súčasťou prípravy pokrmov, sú zvyčajne tolerované dobre. Ak sa intolerancia týka len mlieka na pitie, je možné poskytovať v zariadení školského stravovania dieťaťu ako náhradu bezlaktózové mlieko.

Rastlinné náhrady mlieka – ovsené mlieko, pšenové, ryžové, sójové (nevhodné pre ľudí trpiacich alergiou na sóju), pohánkové, orechové, mandľové, kokosové, makové, mlieko zo semien atď.

Celiakia

Je autoimunitné ochorenie spôsobené trvalou intoleranciou lepku – proteínu, ktorý sa nachádza v pšenici, jačmeni a raži. Lepok v obilninách poškodzuje steny tenkého čreva.

Ak zdravotný stav dieťaťa podľa posúdenia lekára so špecializáciou v príslušnom odbore vyžaduje bezgluténovú (bezlepkovú) diétu, školská jedáleň môže zabezpečovať prípravu diétnych pokrmov podľa receptúr pre diétne stavovanie alebo umožní zákonnému zástupcovi dieťaťa donášku diétneho jedla do zariadenia školského stravovania.

Intolerancia fruktózy

Porucha trávenia ovocného cukru v tenkom čreve. Nestrávený cukor sa posúva do hrubého čreva, kde vyvoláva zažívacie problémy.

Problémy vznikajú konzumáciou ovocia vo forme pitia džúsov. Ľudia nie sú stavaní na konzumáciu niekoľkých jabĺk počas pár minút, ako sa tomu deje pri pití jablkového džúsu. Ak deti pijú džús priebežne od rána do večera, veľmi pravdepodobne budú trpieť bolesťami brucha a hnačkami.

Pri fruktózovej intolerancii je možné zabezpečiť stravovanie dieťaťa v zariadení školského stravovania vylúčením nežiaducich potravín bohatých na fruktózu z jedálneho lístka dieťaťa.

Potraviny bohaté na fruktózu: jablká, slivky, hrozienka, ďatle, ovocie v džúsoch, v sirupoch a v ovocných sladidlách, med, artičoky, špargľa, brokolica, pór, cibuľa, hrach, šalotka, rajčiny a produkty z rajčín (kečup), pšeničné cereálie.

V druhej časti článku Vám predstavíme histamínovú intoleranciu, ktorou trpí čoraz viac ľudí.

O čo vlastne ide? Čo je to ten histamín, prečo ho niekto netoleruje, aké potraviny sú alebo nie sú vhodné?

zdroj obrázku: <a href='https://www.freepik.com/photos/tree'>Tree photo created by freepik - www.freepik.com</a>

Nechcete prísť o žiadnu užitočnú informáciu? Zaregistrujte sa k odberu noviniek

Odosláním súhlasím so Zásadami ochrany osobných údajov.

Naši partneri
KRR
Rational
VIS
Kema
AG Foods
Robot Coupe
Ailos
Granuldisk
LogIQ
Liebherr
Irinox
Scanbox
Metos
Espik
Kobra kefy
HACCP Bakošová
Zdravýživka
AŠKOS
Pán Zemiak
Ryba Handlová
Pomôžeme vám nájsť článok