Sušené nápoje sú vhodné pre všetky vekové kategórie stravníkov
Sušené nápoje sú vhodné pre všetky vekové kategórie stravníkov
Sušené potraviny ako mäso, ovocie alebo korenie majú svoj pôvod už v dávnej histórii, keď neexistoval iný spôsob, ako zachovať kvalitu a výživovú hodnotu potravín.
Vďaka vysušeniu sa v potravinách nedokážu rozmnožovať žiadne mikroorganizmy a dajú sa preto uchovávať po dobu niekoľkých mesiacov až rokov, čo má nespornú výhodu pri skladovaní a preprave. Vhodné balenie tiež nepotrebuje náročné alebo drahé skladovacie podmienky, ako je teplota, vlhkosť alebo svetlo, čo znižuje náklady v porovnaní s čerstvými alebo tekutými potravinami.
Existuje niekoľko typov sušenia, ako je sprejové sušenie (použitie horúceho vzduchu až do 230 °C), sušenie zamrazením (materiál sa zmrazí na teplotu -20 až -50 °C a voda sa pri zníženom tlaku sublimáciou mení na paru, ktorá sa odparuje), aglomerované alebo instantizované sušenie (sušenie horúcou parou). Pri pomalom sušení sa zachováva aróma, ale dochádza k strate vitamínov a minerálnych látok. Naopak, pri rýchlym sušení sú straty vitamínov a minerálnych látok nižšie, ale aróma sa vytráca.
V dôsledku koncentrácie pri sušení je výživová hodnota usušených potravín, vrátane energetických hodnôt, obsahu tukov, bielkovín, sacharidov a vlákniny, niekoľkonásobne vyššia ako u potravín v čerstvom alebo tekutom stave. Zmena výživovej hodnoty závisí od obsahu vody v pôvodnej potravine. Napríklad pri ovocí sa výživová hodnota zvýši sušením priemerne 5-krát (pri banáne s nízkym obsahom vody len 3-krát a pri vodnom melóne s vysokým obsahom vody takmer 10-krát). Pri mlieku sa výživová hodnota zvýši sušením, v závislosti na druhu, 8-10-krát a u srvátky dokonca 14-krát.
Sušené nápoje, známe tiež ako instantné alebo rozpustné, majú svoje špecifické výhody. Sú ľahko manipulovateľné, ich jednoduchá príprava urýchľuje chod školskej kuchyne.
Vďaka obsahu ovocných a zeleninových štiav sú tiež vhodné na zahrnutie do stravy v školských jedálňach. To znamená, že školy môžu využiť sušené nápoje ako praktickú a jednoduchú možnosť ponúknuť výživné a chutné nápoje svojim študentom. Dve hlavné rady sušených nápojov sú rad Vitamaxima a Agiberia s ovocným a zeleninovým podielom. Nízkokalorické nápoje Vitamaxima sú založené na srvátke, obsahujú vitamín D a sú bez aditív. Nápoje Agiberia sú založené na sušených ovocných a zeleninových šťavách, napríklad v jednej porcii nápoja Mrkvíku nájdete 10 g mrkvy a 4 g jabĺk alebo v Agiberia Mango & Pomaranč po 5 gramoch manga aj pomaranča.
AG FOODS je česká spoločnosť, ktorá sa už viac ako 30 rokov zaoberá vývojom, výrobou a predajom sušených nápojových zmesí pre veľkokapacitné stravovanie. Spoločnosť je certifikovaná IFS FOOD na najvyššej úrovni, čo zaručuje absolútnu bezpečnosť a špičkovú kvalitu vyrábaných produktov. Ich nápoje sú založené napríklad na srvátke alebo sušených ovocných a zeleninových šťavách, čo je vhodné pre všetky vekové kategórie stravníkov.
AG FOODS ponúka kompletné riešenie nápojov od A po Z. S výdajníkom nápojov Cofrimell budete mať zabezpečený rýchly a hygienický výdaj chladených nápojov. Vírivý výdajník Cofrimell sa vyznačuje jednoduchou obsluhou, údržbou a nízkymi prevádzkovými nákladmi. V závislosti od počtu pripravovaných nápojov si môžete vybrať zariadenie s jedným, dvomi alebo tromi zásobníkmi o objeme 12 l.
AG FOODS vám pomôže vybrať nápoje, ktoré sú vhodné pre vaše deti, ako aj kompletnú technológiu, zaškolenie personálu a servis v prípade neočakávaných problémov.
Máte záujem o bezplatnú konzultáciu k vhodným nápojom pre stravníkov alebo potrebujete vybrať ideálnu nápojovú technológiu priamo pre Vašu jedáleň?
Objednať nezáväznú konzultáciu
Zdroj úvodného obrázku: Image by <a href="https://www.freepik.com/free-photo/kids-eating-fruits-drinking-juice_9469786.htm#query=children%20with%20drinks&position=30&from_view=search&track=ais">Freepik</a>