PRIPOMEŇME SI DÔLEŽITOSŤ A ZÁSADY ZDRAVEJ VÝŽIVY
PRIPOMEŇME SI DÔLEŽITOSŤ A ZÁSADY ZDRAVEJ VÝŽIVY
Svetový deň výživy slávime 16. októbra. Vyzýva k spolupráci usiluje o to, aby sa právo na potraviny ako základné ľudské právo, zabezpečilo všetkým obyvateľom planéty.
Cieľom svetového dňa výživy je pripomenúť si problémy rozvojových krajín s nedostatkom potravín a problémy vyspelých štátov, ktoré majú nadbytok potravín a dochádza tam vďaka tomu k zdravotným rizikám obyvateľstva spojených s nadváhou a obezitou.
Výživa je významný faktor životného štýlu, ktorý ovplyvňuje zdravie. Poskytuje nielen krytie základných potrieb energie a jednotlivých živín nevyhnutných pre život, ale je spojená s emóciami, často aj s pocitom uspokojenia. Zdravé stravovanie zabezpečuje vitalitu, pocit spokojnosti, dobrej nálady a tvorí základ zdravia.
Dôležité zásady zdravej výživy:
- optimálny príjem energie,
- zníženie príjmu tukov,
- optimálny príjem bielkovín,
- optimálny príjem sacharidov a vlákniny,
- optimálny príjem mikronutrientov – vitamínov, stopových prvkov,
- zníženie príjmu soli (NaCl),
- správna frekvencia príjmu jedál
- primeraná kultúra stravovania.
Poznáte HEALTHY EATING PLATE?
Ak Vás zaujímajú otázky týkajúce sa oblasti zdravého stravovania, predstavujeme Vám najznámejšiu potravinovú pyramídu, ale aj novinku, s ktorou prišli vedci z Harvard School of Public Health a Harvard Medical School.
HEALTHY EATING PLATE predstavuje novú formu potravinovej pyramídy.
Potravinové pyramídy všeobecne odpovedajú na otázky, koľko a čo môže človek skonzumovať, aby bol zdravý a vitálny.
Zdroj obrázok: www.hsph.harvard.edu/nutritionsource
Nová potravinová pyramída resp. HEALTHY EATING PLATE odporúča polovicu taniera pokryť rôznorodou zeleninou a ovocím (ovociu patrí menšia časť ako zelenine), štvrtina taniera by mala pozostávať z celozrnných potravín (celé zrná, tmavá ryža, ovsené vločky, pohánka, špalda) a ďalšiu štvrtinu taniera vypĺňajú zdravé bielkoviny získané z rýb, hydiny, strukovín a orechov.
Zaujímavosťou je odporúčanie, ktoré zdôrazňuje príjem zdravých druhov tukov. Vhodné sú napríklad olivový, sójový alebo repkový olej. Naďalej nevhodnými zostávajú trans tuky, ktoré sa nachádzajú v rafinovaných produktoch. Odporúčania sa týkajú aj zníženia príjmu spracovaných obilnín (biela múka, biela ryža), zemiakov, sladkých maškŕt, nápojov s obsahom cukru a červeného mäsa.
Dôležitou súčasťou novej potravinovej pyramídy je pitný režim. Vedci odporúčajú kompletné jedlo doplniť pohárom vody, šálkou čaju alebo kávy bez cukru!
Upravená je konzumácia mlieka a mliečnych produktov, ktoré by nemali prekročiť dennú dávku dvoch malých porcií. Limitovaná je aj konzumácia ovocných štiav kvôli vysokému obsahu sacharidov. Odporúčané množstvo predstavuje iba jeden malý pohár denne. Absolútne nevhodné sú sladené nápoje.
Ďalším pozitívom je, že tvorcovia novej pyramídy zdôrazňujú dôležitosť športovej aktivity.
Odporúčania novej výživovej pyramídy nájdete na stránke:
www.hsph.harvard.edu/nutritionsource