„Nové zdravé“ receptúry. TO NAOZAJ?

female-chef-covering-mouth-with-hands-white-uniform-looking-scared-front-view

„Nové zdravé“ receptúry. TO NAOZAJ?

995
15 jan 2024

V novom roku sme ako darček dostali „nové zdravé“ receptúry , ktoré máme v našich zariadeniach na našich stravníkoch vyskúšať a overiť.

Na úvod chcem povedať, že som vedúcou školskej jedál viac rokov, teda nie som začiatočníčka a revíziu receptúr som vo svojej jedálňovej praxi robila niekoľkokrát. Vypracované receptúry sme vždy poctivo odvarili, urobili minimálne úpravy potvrdili správnosť surovín a hmotnosť výslednej porcie. Zhodnotili sme, ako pripravený pokrm chutil stravníkom.

Pýtam sa, posúdil niekto tieto nové receptúry, ktoré nám predložilo ministerstvo školstva na overenie?

Ako je možné predložiť takýto neúplný a nedopracovaný materiál ( podotýkam s gramatickými chybami) na overenie na našich stravníkoch - deťoch? Jednak, keďže tieto receptúry nie sú v našich programoch, takže musíme vynormovať všetko ručne a ešte skúmať, či je receptúra správna alebo nie? Prepáčte, ale na môj obed čaká pri výdajnom okienku 620 hladných žiakov.

1. Tieto návrhy po formálnej stránke obsahujú nespisovné názvy surovín s množstvom gramatických chýb (madľe?).

2. Po obsahovej stránke chýbajú vypočítané čisté hmotnosti surovín alebo niekde nie sú hmotnosti surovín uvedené vôbec. Čo sa týka hmotnosti vybraných potravín, ako sú rôzne bylinky, tu budem musieť kúpiť v lekárenskú váhu. Alebo mi poradíte ako odvážiť pre 100 porcií 0,004 kg lístkov mäty, tymianu, šalvie .............? Korenie mleté 0,0045, rasca 0,038.

Ako je možné, že pri surovine voda je uvedená HV 16litrov, ČV 13 litrov, to sa odparila? Soľ HV 0,07 kg ČV 0,06kg ? Smotana na šľahanie 33% pre deti a žiakov áno pre dospelých nie!

HÓKUS-POKUS a bude uvarené.

3. Metodičky nás neustále upozorňujú na znižovanie soli, cukru, tukov. Z receptúr boli odstránené ochutené mlieka, ktoré mali deti radi, vypadli sladené čaje. Máme ich nútiť piť čaj čierny výber z lístkov čajovníka s citrónom bez cukru a medu? To ho môžem rovno vyliať! A hurá nová receptúra Ryžová kaša s čokoládou. Mimochodom pre deti MŠ ide na posyp 2kg (neurčitej) čokolády. To NAOZAJ???

Prepáčte, vyradili sa dobré receptúry a teraz mám schváliť špagety s bešamelom a kukuricou?

Prečo mám overovať tri krupicové kaše, do ktorých raz pridám jahody, druhýkrát maliny, banány, veď to robíme bežne.

4. A čo hovoríte na Technologický postup? Ako keby ho napísala moja stará mama.

Denne sa boríme so zostavou jedálnych lístkov, aby bola dodržaná vyhláška, aby to deti skutočne zjedli, aby som mala suroviny zazmluvnené cez VO, aby to moje kuchárky zvládli (keďže mi dve dlhodobo chýbajú zo zdravotných dôvodov) a ešte tieto pokusy.

Môžem poprosiť za všetky kolegyne vedúce a kuchárky, prosím nesťažujte nám našu prácu, dajte nám NOVÉ receptúry, ktoré budú pripravené tak, aby sme nemali obavy ako to dopadne, nenapĺňali sme kvóty na zmluvný odpad a mali radosť z výsledku našej práce.

Prepáčte, radšej neuvediem svoje OÚ.

Vaša kolegyňa

PS: Po preštudovaní predložených návrhov zvažujem, či moje kuchárky neoslobodím od pokusov a do overovania sa nezapojíme.

Zdroj obrázku: <a href="https://www.freepik.com/free-photo/female-chef-covering-mouth-with-hands-white-uniform-looking-scared-front-view_10561673.htm#query=sad%20cook&position=4&from_view=search&track=ais&uuid=58f3ad6d-3dc1-47d9-a03b-51e7a75d022f">Image by 8photo</a> on Freepik

Diskusia (1x)

*Marta napísal/a 18 jan 2024

Súhlasím úplne a na 100% s Vami. Sú to nové recepty ,,našich zdravých mamičiek,, ,ktoré podporuje ministerstvo školstva, lepšie povedané spolupracuje s nimi, ako keby boli odborníčky na zdravú výživu, čo nie sú. Áno odskúšali sme po zariadeniach v našom meste nové normy, ale katastrofa. Presne ako píšete špagety s bešamelom- samá múka. Všade veľa póru a nezmyselných byliniek. Decká vyhadzovali, tak isto dospelí stravníci a odpad na 75%. Mám to zdokumentované i na fotkách. Stravníci odchádzali hladní. Pripravovali sme i stroganov z kuracieho mäsa- tam tiež nie sú správne ingredencie a o pomere nehovoriac. Tu musím podotknúť, že to bolo o niečo lepšie. No a syrové nátierky z cottage syra, hotová katastrofa...všetko tečie no a veľmi veľa prevláda všade veľa póru. No prepočet noriem na dospelých stravníkov nikde, však aj to sú naši stravníci. To, že sú tam pravopisné chyby, by som sa hanbila zverejniť...je toho o mnoho viac. Po odvarení niektorých receptúr ma oslovili stravníci a hlavne zamestnanci, aby sme to už nikdy nepripravovali, nakoľko stravníci/ žiaci, zamestnanci boli hladní a tie decká, ktoré sú v popoludňajších hodinách v ŠKD boli obzvlášť hladní. Tiež som vedúcou viac ako 40 rokov a zažila som toho v šk. stravovaní dosť. Práca je zaujímavá, kto ju má rad. No musím skonštatovať, že na pozície pracovníkov v škols. stravovaní sa vôbec nehlásia ľudia, ktorí by potrebovali určite zamestnanie, nakoľko táto práca si vyžaduje abnormálne veľa/ celého človeka a ešte aj viac/ no a hlavne nie je docenená- ohodnotená. Ale prácu od nás či kuchárok vyžadujú na vysokej úrovni, žiaľ...za nízky plat. tak isto i na pozícii vedúcich je tej administratívy viac ako dosť. Ja len dúfam, že už viac nezmyselných receptúr nebudeme overovať. Myslím si, že MSN majú dosť receptov, z ktorých vieme pripraviť kvalitnú stravu hlavne pre naše deti a kolegov a niekde i pre dôchodcov. Vážime si každého stravníka. Skôr by sa malo ministerstvo školstva a ministerstvo práce a ZMOS zamerať už konečne na prepočet zamestnancov na stravníka. Niekedy si pripadám, ako na panskom...... až do poslednej kvapky potu..... Všetkým nám záleží, aby naše deti boli zdravé a na vyučovaní sústredené a k tomu pomáha aj strava pripravovaná v školských jedálňach, kde preberáme na seba časť Vašich starostí aj ohľadom výživy. S pozdravom Vaša kolegyňa.

Pridať komentár k článku

Nechcete prísť o žiadnu užitočnú informáciu? Zaregistrujte sa k odberu noviniek

Odosláním súhlasím so Zásadami ochrany osobných údajov.

Naši partneri
Savencia
KRR
VIS
Kema
AG Foods
Robot Coupe
Ailos
Liebherr
Irinox
Kobra kefy
HACCP Bakošová
Zdravýživka
Pán Zemiak
Ryba Handlová
Bidfood
Pomôžeme vám nájsť článok