„Nové zdravé“ receptúry. TO NAOZAJ?

„Nové zdravé“ receptúry. TO NAOZAJ?
V novom roku sme ako darček dostali „nové zdravé“ receptúry , ktoré máme v našich zariadeniach na našich stravníkoch vyskúšať a overiť.
Na úvod chcem povedať, že som vedúcou školskej jedál viac rokov, teda nie som začiatočníčka a revíziu receptúr som vo svojej jedálňovej praxi robila niekoľkokrát. Vypracované receptúry sme vždy poctivo odvarili, urobili minimálne úpravy potvrdili správnosť surovín a hmotnosť výslednej porcie. Zhodnotili sme, ako pripravený pokrm chutil stravníkom.
Pýtam sa, posúdil niekto tieto nové receptúry, ktoré nám predložilo ministerstvo školstva na overenie?
Ako je možné predložiť takýto neúplný a nedopracovaný materiál ( podotýkam s gramatickými chybami) na overenie na našich stravníkoch - deťoch? Jednak, keďže tieto receptúry nie sú v našich programoch, takže musíme vynormovať všetko ručne a ešte skúmať, či je receptúra správna alebo nie? Prepáčte, ale na môj obed čaká pri výdajnom okienku 620 hladných žiakov.
1. Tieto návrhy po formálnej stránke obsahujú nespisovné názvy surovín s množstvom gramatických chýb (madľe?).
2. Po obsahovej stránke chýbajú vypočítané čisté hmotnosti surovín alebo niekde nie sú hmotnosti surovín uvedené vôbec. Čo sa týka hmotnosti vybraných potravín, ako sú rôzne bylinky, tu budem musieť kúpiť v lekárenskú váhu. Alebo mi poradíte ako odvážiť pre 100 porcií 0,004 kg lístkov mäty, tymianu, šalvie .............? Korenie mleté 0,0045, rasca 0,038.
Ako je možné, že pri surovine voda je uvedená HV 16litrov, ČV 13 litrov, to sa odparila? Soľ HV 0,07 kg ČV 0,06kg ? Smotana na šľahanie 33% pre deti a žiakov áno pre dospelých nie!
HÓKUS-POKUS a bude uvarené.
3. Metodičky nás neustále upozorňujú na znižovanie soli, cukru, tukov. Z receptúr boli odstránené ochutené mlieka, ktoré mali deti radi, vypadli sladené čaje. Máme ich nútiť piť čaj čierny výber z lístkov čajovníka s citrónom bez cukru a medu? To ho môžem rovno vyliať! A hurá nová receptúra Ryžová kaša s čokoládou. Mimochodom pre deti MŠ ide na posyp 2kg (neurčitej) čokolády. To NAOZAJ???
Prepáčte, vyradili sa dobré receptúry a teraz mám schváliť špagety s bešamelom a kukuricou?
Prečo mám overovať tri krupicové kaše, do ktorých raz pridám jahody, druhýkrát maliny, banány, veď to robíme bežne.
4. A čo hovoríte na Technologický postup? Ako keby ho napísala moja stará mama.
Denne sa boríme so zostavou jedálnych lístkov, aby bola dodržaná vyhláška, aby to deti skutočne zjedli, aby som mala suroviny zazmluvnené cez VO, aby to moje kuchárky zvládli (keďže mi dve dlhodobo chýbajú zo zdravotných dôvodov) a ešte tieto pokusy.
Môžem poprosiť za všetky kolegyne vedúce a kuchárky, prosím nesťažujte nám našu prácu, dajte nám NOVÉ receptúry, ktoré budú pripravené tak, aby sme nemali obavy ako to dopadne, nenapĺňali sme kvóty na zmluvný odpad a mali radosť z výsledku našej práce.
Prepáčte, radšej neuvediem svoje OÚ.
Vaša kolegyňa
PS: Po preštudovaní predložených návrhov zvažujem, či moje kuchárky neoslobodím od pokusov a do overovania sa nezapojíme.
Zdroj obrázku: <a href="https://www.freepik.com/free-photo/female-chef-covering-mouth-with-hands-white-uniform-looking-scared-front-view_10561673.htm#query=sad%20cook&position=4&from_view=search&track=ais&uuid=58f3ad6d-3dc1-47d9-a03b-51e7a75d022f">Image by 8photo</a> on Freepik
Diskusia (1x)
*Marta napísal/a 18 jan 2024
Pridať komentár k článku