Histamínová intolerancia
Histamínová intolerancia
Stravovanie dieťaťa s histamínovou diétou v školskej jedálni je asi najväčší kameň úrazu, keďže zoznam potravín, ktoré sú pri tejto diéte povolené, je pomerne stručný.
Je menej známou chorobou, ktorou trpí 2 až 3 % populácie. Histamín je úplne prirodzená, v tele sa vyskytujúca molekula, ktorá je dôležitá pre naozaj veľké množstvo telesných funkcií. V imunitnom systéme je dôležitý pri alergických reakciách a pri poranení, v mozgu ovplyvňuje prenos signálov a v žalúdku spúšťa uvoľnenie žalúdočnej kyseliny, dôležitej pre trávenie. Ak ho je veľa - škodí. Zvýšené množstvo histamínu sa môže prejaviť ako alergická vyrážka, v mozgu zase môže spôsobiť útlm prejavujúci sa únavou a v žalúdku zvýšenou produkciou kyseliny, teda pálením záhy a s ním spojenou bolesťou brucha.
Ako to že ho je veľa?
Histamín sa nachádza vo veľkom množstve potravín. Naše telo si však za normálnych podmienok reguluje hladinu histamínu v tele a zabraňuje jeho zvýšeným hladinám pomocou špeciálnych enzýmov, najmä diaminooxidázy (DAO), ktoré ho odbúravajú. Histamínová intolerancia vzniká, keď tieto enzýmy nefungujú správne a hladina histamínu sa tak môže zvyšovať. Dôvodov poruchy ich funkcie môže byť viacero. Problém nastáva, keď telo histamín nedokáže odbúrať a v tele sa hromadí.
Nízko histamínová diéta je náročná na individuálnosť, nielen na druh ale aj na množstvo potravín, ktoré dieťa nemôže jesť. Reakcia pri histamínovej intolerancii nevzniká v dôsledku zjedenia konkrétnej potraviny (ako u alergie), ale v prekročení kritickej hranice hladiny histamínu v organizme.
Základ úspechu? Kvalitná čerstvá strava!
Pri histamínovej intolerancii je základom vyhýbať sa všetkým spracovaným, ohrievaným jedlám, polotovarom, sladkostiam. Základom je konzumovanie čerstvej stravy, keďže množstvo histamínu skladovaním a spracovaním v potravinách narastá. Pri tejto diagnóze je neprijateľné ohrievanie pokrmov.
Vhodné potraviny pri nízkohistamínovej diéte
ZELENINA: čerstvá zelenina (povolené druhy) – šaláty z nich a šťavy, napr. cuketa, mrkva, zeler, cesnak, zemiaky (biele), batáty, karfiol, cuketa, šošovica, brokolica, cvikla, hrach, petržlen.
OVOCIE: hrušky, banány, biele hrozno, melón.
PEČIVO: ryžové, kukuričné, ovsené, z výrobkov napr. čerstvé biele rožky
MLIEKO A MLIEČNE VÝROBKY: (maslo, jogurt, maslo) – iba čerstvé pasterizované, ideálne doma pripravené, syr typu ricotta, cottage
MLIEČNE NÁHRADY: kokosové mlieko
OBILNINY: quinoa, proso, pšeno, kuskus
CESTOVINY: z povolených surovín
MӒSO: hovädzie, teľacie, jahňacie, morčacie, králičie – nemleté, nebalené, nemrazené...
VAJÍČKO: žĺtok (tepelne upravený)
OLEJE: za studena lisované, z povolenej zeleniny, maslo ghee
BYLINKY: bazalka, mäta, pažítka, žerucha
SOĽ: morská, bez jódu
CUKOR: repný, melasa, javorový sirup
MARMELÁDA,DŽEM, SIRUP: iba domáca výroba
Nevhodné potraviny pri nízkohistamínovej diéte
ZELENINA: baklažán, špenát, olivy, avokádo, huby, rukola, chren, kapusta, morské rasy, štipľavá paprika, paradajky, kyslá kapusta i uhorky, cibuľa, sója
OVOCIE: žiadne prezreté a sušené ovocie (kvôli možnej prítomnosti kvasiniek), drobné ovocie ako jahody, maliny, ríbezle, egreše; tropické ovocie – pomaranče, mandarínky, ananás, limetka, pomelo, kivi, broskyne, avokádo...
ORECHY A SEMIAČKA KONZERVOVANÉ VÝROBKY: kečup, pretlak, konzervy, horčica, margarín, džem, sirup
OBILIE: jačmeň, klíčky, vločky...
PEKÁRENSKE VÝROBKY: kupované – kvôli prídavkom droždia, umelých sladidiel, príchutí a „E-čiek“
MLIEČNE VÝROBKY – s prídavkom umelých sladidiel, mlieko a výrobky s dlhou trvanlivosťou, smotana, syry (najmä plesňové a dlho zrejúce), kyslomliečne výrobky
MӒSO: mrazené, marinované, údené, vnútornosti, kuracie, bravčové; mäsové výrobky (údeniny, slanina, salámy, klobásy, šunka, párky...)
RYBY, PLODY MORA
VAJÍČKA: najmä bielok
VӒČŠINA KORENÍN, majonézy, želatíny
SLADKOSTI: najmä kvôli prídavným látkam (aditíva) – umelé farbivá, konzervanty, stabilizátory.
Stravovanie dieťaťa s histamínovou diétou v školskej jedálni je asi najväčší kameň úrazu, keďže zoznam potravín, ktoré sú pri tejto diéte povolené, je pomerne stručný. Jedlá musia byť z čo najčerstvejších surovín, tepelne upravované minimálne. Pri príprave jedál nie je možné používať potraviny mrazené, konzervované, kvasené a tie, ktoré rýchlo podliehajú skaze. S dĺžkou skladovania množstvo histamínu v potravinách narastá.
Ak podľa posúdenia lekára všeobecnej zdravotnej starostlivosti pre deti a dorast alebo lekára so špecializáciou v príslušnom odbore je dieťaťu indikovaná histamínová intolerancia, vyžaduje osobitné stravovanie. Vzhľadom k tomu, že pokrmy pre dieťa nemožno pripraviť vopred a na druhý deň na obed ohriať v školskej jedálni, nie je reálne dieťa s touto diétou stravovať v školskom zariadení. Zákonný zástupca dieťaťa zabezpečí stravovanie dieťaťu individuálne.
Zdroj obrázku: <a href='https://www.freepik.com/photos/girl'>Girl photo created by freepik - www.freepik.com</a>