Bryndzové strapačky s olivovým olejom, frankfurtská pečienka bez párkov, francúzske zemiaky bez šunky. Výmysel alebo realita?

Bryndzové strapačky s olivovým olejom, frankfurtská pečienka bez párkov, francúzske zemiaky bez šunky. Výmysel alebo realita?
Zdravá verzia receptúr v školskom stravovaní.
V nemenovanom denníku pod titulkom „Koniec odnášania plných tanierov": Deti sa v školách môžu tešiť na zdravú stravu ako v reštaurácii“ predstavilo občianske združenie Skutočne zdravá škola svoj projekt, ktorý realizuje v spolupráci s ministerstvom školstva. Projekt sľubuje priniesť „revolúciu“ do školského stravovania. Cieľom projektu je zatraktívniť školské stravovanie v školských jedálňach a pozdvihnúť ho na úroveň stravovania v reštauráciách nielen zvýšením kvality používaných surovín pri príprave jedál, ale aj podporou lokálnych farmárov a výrobcov, ktorí budú suroviny dodávať.
To vyzerá celkom pekne, avšak porovnávať školské stravovanie s reštauračným je skutočne nereálne. Školské jedálne zabezpečujú stravovanie špecifickej skupiny detí a žiakov, kde podmienkou je zabezpečiť skladbu jedálnych lístkov tak, aby boli zachované všetky nutričné hodnoty podávaných jedál podľa Odporúčaných výživových dávok pre obyvateľstvo SR. Nie je možné porovnávať tieto dve skupiny hromadného stravovania, ani podľa počtu denne pripravovaných pokrmov (u väčších škôl hovoríme o príprave 500 až 1000 porcií denne), ani podľa ceny za jedno pripravené hlavné jedlo vrátane polievky, šalátu a ovocia.
Čo sa týka podpory lokálnych farmárov a výrobcov, školské jedálne tam, kde je to možné, už dnes nakupujú potraviny od regionálnych výrobcov a dodávateľov, preferujú potraviny kvalitné s vysledovateľnosťou pôvodu. Tu je potrebné pripomenúť aj dodržiavanie legislatívnych podmienok pri verejnom obstarávaní potravín.
Revízia MSN
Podľa návrhov občianskeho združenia sa v súčasnosti aktívne pracuje na úprave registra receptúr Materiálno-spotrebných noriem, ktorý začne platiť od nového školského roka.
„Upravené receptúry budú odrážať aktuálne odporúčania pre výživu detí, čo je dôležité aj z hľadiska primárnej prevencie neprenosných chronických ochorení,...“
Podľa nami získaných informácií úprava receptúr je založená na ozdravení jedálnička detí, žiakov a zamestnancov a spočíva vo vyraďovaní regionálnych receptov, kde sa pokrm pripravuje vyprážaním a receptov, ktoré obsahujú „nezdravé potraviny“ - šunka, párky, slanina, tavený a plesnivý syr, ovocné kompóty a dokonca aj mlieko a biely chlieb. Náhradou budú plnohodnotné rastlinné tuky (olivový olej), celozrnný chlieb a pečivo, kváskový chlieb pečený v školskej jedálni, kozie, ovčie mlieko a iné rastlinné druhy mlieka podľa dopytu detí, ovocné kompóty a džemy bez pridaného cukru pripravované v školskej kuchyni. Pozitívne hodnotíme vyradenie receptúr, kde pri príprave pokrmov je použitý polotovar. Dôležitým prvkom je používanie len čerstvej zeleniny (nie mrazenej a sterilizovanej ) a denné podávanie šalátov z čerstvej zeleniny a ovocia formou možnosti na výber z viacerých druhov.
Bude však rozpätie finančného limitu, ktorý stanovilo ministerstvo školstva, postačujúce na nákup „zaručene“ zdravých potravín? Alebo porastie cena obedov v školskej jedálni na úroveň reštaurácie? Možno si budú môcť stravníci školskej jedálne objednávať aj minútky, delikatesy šéfkuchára a upravovať denné menu podľa požiadaviek rodičov detí a žiakov.
Školské jedálne sa naozaj môžu tešiť na revolúciu, ktorú nám občianske združenie prináša. Budeme sa naďalej zaujímať, aké nové receptúry a novinky v zdravom štýle prinesie občianske združenie a obohatí jedálny lístok školákov.
Realizátorom projektu by bolo dôležité pripomenúť aj odvrátenú tvár školského stravovania v podobe zastaralého materiálno- technického vybavenia kuchýň, podhodnotené počty zamestnancov k počtu prijatých stravníkov, nedostatok kvalifikovaných zamestnancov z dôvodu nízkych tabuľkových platov... Alebo, žeby sa aj naše kuchárky v platovom ohodnotení dostali na úroveň reštaurácií???
Diskusia (10x)
Monika napísal/a 27 apr 2021
Marcela napísal/a 23 apr 2021
Marcela napísal/a 19 apr 2021
Anna napísal/a 16 apr 2021
vedúca napísal/a 15 apr 2021
vedúca napísal/a 14 apr 2021
napísal/a 15 apr 2021
Redakcia Jedálne.sk ďakuje pani Marte za konštruktívny komentár k článku. Pani vedúca vychádza z dlhoročných skúseností z praxe a s jej pripomienkami plne súhlasíme. Príspevok, s jej súhlasom, zasielame na ministerstvo školstva, ktoré avizovanú zmenu MSN pripravuje.
lubica napísal/a 09 apr 2021
Lakyová napísal/a 23 mar 2021
Vlasta napísal/a 19 mar 2021
Pridať komentár k článku