AKO PRIPRAVIŤ JEDÁLNY LÍSTOK V ŠKOLSKEJ JEDÁLNI?

AKO PRIPRAVIŤ JEDÁLNY LÍSTOK V ŠKOLSKEJ JEDÁLNI?
Čo v Zásadách na zostavovanie jedálnych lístkov v zariadení školského stravovania podľa Prílohy č. 1 k Vyhláške č.330/2009 Z.z. nenájdete. Podľa vedúcej školskej jedálne. Overené praxou.
Zaujímavo a vhodne zostavený jedálny lístok reprezentuje prácu zariadenia školského stravovania stravníkom - deťom, žiakom, zamestnancom, ale aj zákonným zástupcom detí a žiakov.
Príprave jedálneho lístka je dôležité venovať dostatočný časový priestor tak, aby spĺňal požiadavky pre uplatňovanie zásad na jeho zostavu , aby bola dodržaná výživová hodnota podávaných pokrmov podľa odporúčaných výživových dávok, aby zohľadňoval požiadavky vekovej skupiny stravníkov, miestne podmienky, krajové zvyklosti, cirkevné sviatky a hlavne možnosti finančného limitu.
Po formálnej stránke sa na jedálnom lístku vždy uvádza
- dátum
- názov pokrmu z registra Materiálno - spotrebných noriem,
- hmotnosť jednej porcie pokrmu podľa vekovej skupiny stravníkov
- alergén (číselné alebo slovné označenie), ktorý pokrm obsahuje
- označenie produktov celospoločenských programov „ školské mlieko, školské ovocie“
- mená zodpovedných zamestnancov.
Za správnu skladbu jedálneho lístka zodpovedá vždy vedúci zamestnanec školskej jedálne a kuchár, ktorý jedlá pripravuje. Dôležité je
- poznať receptúry a zložene jednotlivých jedál,
- dodržať pestrosť vo výbere jedál a vo výbere surovín,
- striedať rôzne technologické postupy prípravy pokrmov,
- kombinovať pokrmy sýte a ľahko stráviteľné,
- zabezpečovať rôznorodosť chutí,
- uplatňovať vlastnú kreativitu.
Odporúčania z praxe
- Pri príprave mäsitých pokrmov použijeme v rámci mesiaca rôzne druhy mäsa pripravované odlišnými technologickými postupmi. Jedlá sa v rámci jedného mesiaca neopakujú.
- Na prípravu pokrmov používame čerstvé mäso - hydinové, bravčové, hovädzie, jahňacie, králičie, mrazené prevažne ryby a hydinu.
- Údené mäsá a údeniny pre deti materskej školy do jedálnych lístkov nezaraďujeme, pre žiakov najviac raz mesačne resp. vôbec.
- Ryby zaraďujeme jedenkrát týždenne, striedame hlavné jedlo a polievku, dopĺňame rybacou nátierkou.
- Múčne prílohy a ryžu zaraďujeme v týždni len jedenkrát s prihliadnutím na použitú hlavnú surovinu pri príprave bezmäsitého jedla. Ak je bezmäsité jedlo cestovinové nezaraďuje sa cestovina ako príloha, ryžové bezmäsité jedlo - príloha ryža, múčne jedlo z kysnutého cesta- knedľa kysnutá.
- Zemiaky podávame dva až trikrát týždenne. Pri zaradení hlavného jedla s obsahom zemiakov, znížime zaradenie zemiakovej prílohy.
- Čerstvú zeleninu využívame denne a to v pripravovanom hlavnom jedle, v polievke alebo ako šalát z čerstvej zeleniny.
- Šaláty podávame v surovom stave, ochutené, s možnosťou viac druhov na výber, obmedzujeme šaláty so sladkokyslým nálevom.
- K hlavným a doplnkovým jedlám podávame zeleninovú oblohu, keď to skladba jedla umožňuje.
- Obilniny podávame jedenkrát v týždni, ako súčasť hlavného jedla, prípadne ich zaradíme ako závarku do polievky.
- Strukoviny zaraďujeme jedenkrát až dvakrát mesačne ako prívarok, jedenkrát týždenne v polievke alebo v šaláte.
- Chlieb k polievke zaraďujeme prevažne k polievkam s mäsovou zložkou, ku kyslým polievkam a strukovinovým polievkam.
- Chlieb, ako príloha k hlavnému jedlu sa podáva, ak je odporúčaný v použitej receptúre, chlieb nemôže nahrádzať verenú prílohu k jedlu.
- V doplnkových jedlách uprednostňujeme chlieb a pečivo z tmavej múky, striedame s rôznymi druhmi chleba a pečiva z celozrnnej múky. Použitý druh pečiva uvedieme aj na jedálnom lístku ( chlieb špaldový, rožok vlákninový a pod.).
- Nátierky v doplnkových jedlách vhodne kombinujeme s podaným nápojom. K nátierkam s mäsovou zložkou nepodávame mliečne nápoje (zvýšený príjem živočíšnych bielkovín), k „sladkým“ nátierkam nepodávame sladené mliečne nápoje (zvýšený príjem cukrov). Obmedzujeme nátierky zo slaných a plesnivých druhov syra, k príprave nátierok používame kvalitné živočíšne maslo .
- Desiata v materskej škole je čas ideálny na konzumáciu surového ovocia a zeleniny, podávame denne, očistené a nakrájané rôzne druhy ovocia aj menšie porcie.
- Múčniky na doplnenie kalorickej hodnoty obeda (k menej sýtym hlavným jedlám) podávame jedenkrát týždenne, môžeme nahradiť čerstvým ovocím, kyslomliečnym výrobkom, ochuteným tvarohom alebo pudingom. V materskej škole na doplnenie kalorickej hodnoty dňa podávame múčnik na olovrant.
- Aj pokrmy podávané na olovrant obsahujú potravinu s obsahom bielkovín ( nevhodná kombinácia- banán a čaj, cereálna tyčinka a čaj, neolúpaný pomaranč a džús, jogurt bez nápoja).
- Vhodne zvolené nápoje podávame ku každému jedlu, odporúčame zaraďovať nápoje na výber. Obmedzujeme denné podávanie vody s ovocným sirupom a rôznych sladených nápojov, preferujeme čistú pitnú vodu, alebo vodu ochutenú bylinkami a citrusovým ovocím, ktorá je vhodná ku každému podávanému jedlu.
Čo v našej jedálni nenájdete
- mleté a sekané mäsá ako i mleté ryby z distribučnej siete,
- surové mäsá a nedostatočne tepelne spracované mäsá,
- zabíjačková kaša, tlačenka,
- všetky výrobky s aspikom a rôsolom,
- tepelne nedostatočne spracované vajcia,
- huby, okrem húb získaných z distribučnej siete,
- pečeňový syr, pečeňovky, čajovky, maslovky a pod.
- vnútornosti okrem bravčovej, teľacej, hydinovej pečene,
- nadmerne slané ryby a rybie výrobky,
- tepelne neošetrené mlieko a výrobky z neho, vrátane tepelne neošetrenej bryndze,
- priemyselne vyrobené majonézy nezaraďujeme pre deti do 14 rokov,
- priemyselne vyrobené cukrárske výrobky, zákusky, koláče, torty a pod.
Jedálny lístok odporúčame zostaviť vopred na mesiac s dodržaním časovej štruktúry podľa typu zariadenia
Druh potraviny | Jednozmenná prevádzka | Celodenná prevádzka (päťdňová) | Nepretržitá prevádzka (celoročná) |
mäsité jedlo |
2x hlavné mäsové jedlá |
4x hlavné mäsové jedlá |
5x hlavné mäsové jedlá |
bezmäsité jedlo (pondelok) |
1x týždenne múčne |
2x týždenne múčne |
2x týždenne múčne |
strukoviny |
1-2x mesačne prívarok |
2x mesačne prívarok + šaláty |
2x mesačne prívarok + šaláty |
múčna príloha alebo jedlo | 1x týždenne | 2-3 x týždenne | 4x týždenne |
zemiaky príloha alebo jedlo | 2-3x týždenne | 4x týždenne | 6x týždenne |
zelenina |
denne v jedle |
denne v jedle |
denne v jedle |
ryby |
2x mesačne hlavné jedlo |
2x týždenne hlavné jedlo alebo polievka | 2x týždenne hlavné jedlo alebo polievka |
obilniny | 1x týždenne | 1x týždenne | 1x týždenne |
múčnik | 1x týždenne | 1x týždenne | 1x týždenne |
ovocie | denne | denne | denne |
nápoj / pitná voda | ku každému jedlu | ku každému jedlu | ku každému jedlu |
Stiahnite si Prílohu č. 1 k Vyhláške č. 330/2009 Z. z.
Novinkou v školskom stravovaní, ktorá bola predstavená na „jesenných“ seminároch pre Zariadenia školského stravovania je FLEXI JEDÁLNY LÍSTOK. Viac informácií Vám prinesieme v samostatnom článku už vo štvrtok 7.novembra.
Diskusia (2x)
veducasj napísal/a 23 máj 2019
silvia tokárová napísal/a 23 máj 2019
Pridať komentár k článku