Školské obedy pri mimoriadnom prerušení školského vyučovania

kuchyně_hygiena

Školské obedy pri mimoriadnom prerušení školského vyučovania

1756 29 okt 2020

Tiež neviete, či po mimoriadnom prerušení školského vyučovania môžete deťom variť? Vydávať obedy v jedálni, alebo do jednorazových nádob? Ako učitelia a cudzí stravníci?

Zoznámte sa s odpoveďami na vaše otázky k tejto problematike.

Podľa Rozhodnutia ministra školstva číslo: 2020/17949:1-A1810 zo dňa 23.10.2020

sa od 26. októbra 2020 až do odvolania mimoriadne prerušuje školské vyučovanie v

a) základných školách pre žiakov v piatom až deviatom ročníku,

b) základných školách pre žiakov so špeciálnymi výchovno-vzdelávacími potrebami v piatom až desiatom ročníku,

c) stredných školách,

d) stredných školách pre žiakov so špeciálnymi výchovno-vzdelávacími potrebami,

e) jazykových školách,

f) základných umeleckých školách,

riaditelia týchto škôl zabezpečia pre žiakov a poslucháčov dištančné vzdelávanie.

Školské jedálne nie sú uvedeným rozhodnutím uzatvorené a môžu školské stravovanie naďalej poskytovať za podmienok uvedených v manuáloch pre jednotlivé školy, z ktorých sme pre vás urobili výber:

Plné znenie je zverejnené na webovom sídle Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR

Stravovanie detí, žiakov a zamestnancov

Do doby odvolania platnosti opatrení platia pre školské stravovanie nasledovné odporúčania:

Stravovanie v materských školách

  • Podľa miestnych podmienok, množstva detí a personálu je možné zvažovať jednu z nasledujúcich možností stravovania:

štandardným spôsobom v jedálni, pri zaistení nižšie uvedených pravidiel,

- urobiť zonáciu priestorov jedálne podľa tried pri sedení za stolmi,

- zamedziť premiešavaniu sa detí z rôznych tried,

- nepremiešavať deti s cudzími stravníkmi.

v priestoroch tried, v ktorých sa deti zdržiavajú počas dňa.

  • Obmedzenia času pri vydávaní stravy, ktoré sú platné v bežnej prevádzke nie je potrebné dodržiavať vzhľadom na komplikovanejší výdaj stravy počas tohto režimu.
  • Pokrmy či balíčky vydáva personál vrátane čistých príborov.
  • Deti si samé jedlo a pitie nedokladajú a neberú si ani príbory.
  • Pri príprave jedál a pri vydávaní je potrebné dodržiavať, zvýšenou mierou, bežné hygienické pravidlá. Zamestnanci jedálne nosia rúško v súlade s aktuálnymi opatreniami, rukavice pre bežné činnosti nie sú nutné, potrebné sú napr. pri príprave a výdaji jedla, likvidácii odpadov, dezinfekcii atď..
  • Výdaj jedla je potrebné uskutočniť do troch hodín od jeho prípravy, inak môže dôjsť k jeho znehodnoteniu.

Stravovanie v základných školách

- pre žiakov v prvom až štvrtom ročníku,

- v základných školách pre žiakov so špeciálnymi výchovno-vzdelávacími potrebami v prvom až štvrtom ročníku

- pre zamestnancov školy a cudzích stravníkov.

  • Podľa miestnych podmienok, množstva žiakov, zamestnancov a personálu odporúčame stravovanie obvyklým spôsobom v jedálni, najlepšie tak, aby sa triedy nepremiešavali,

- urobiť zonáciu priestorov jedálne podľa tried pri sedení za stolmi,

- obmedziť stravovanie len na žiakov, zamestnancov školy bez stravovania cudzích stravníkov,

- v prípade cudzích stravníkov zriadiť výdajné okienko (vyhradené miesto výdaja jednorazových prepravných nádob), aby neprišlo k premiešavaniu so žiakmi a zamestnancami školy.

  • Pokrmy či balíčky vydáva personál vrátane čistých príborov.
  • Žiaci si jedlo a pitie samé nedokladajú a neberú si ani príbory.
  • Pri príprave jedál a pri vydávaní je nutné dodržiavať, zvýšenou mierou, bežné hygienické pravidlá. Zamestnanci jedálne nosia rúško v súlade s aktuálnymi opatreniami, rukavice pre bežné činnosti nie sú nutné, potrebné sú napr. pri príprave a výdaji jedla, likvidácii odpadov, dezinfekcii atď..
  • Výdaj jedla je potrebné uskutočniť do troch hodín od jeho prípravy, inak môže dôjsť k jeho znehodnoteniu.

Stravovanie v stredných školách

  • Podľa miestnych podmienok, množstva zamestnancov a personálu odporúčame stravovanie obvyklým spôsobom,

- urobiť zonáciu priestorov jedálne.

- obmedziť stravovanie len na zamestnancov školy (prítomných na pracovisku).

- v prípade cudzích stravníkov zriadiť výdajné okienko (vyhradené miesto výdaja jednorazových prepravných nádob), aby neprišlo k premiešavaniu so zamestnancami školy.

  • Pokrmy vydáva personál vrátane čistých príborov.
  • Zamestnanci si jedlo a pitie nedokladajú a neberú si ani príbory.
  • Pri príprave jedál a pri vydávaní je nutné dodržiavať, zvýšenou mierou, bežné hygienické pravidlá. Zamestnanci jedálne nosia rúško v súlade s aktuálnymi opatreniami, rukavice pre bežné činnosti nie sú nutné, potrebné sú napr. pri príprave a výdaji jedla, likvidácii odpadov, dezinfekcii atď..
  • Výdaj jedla je potrebné uskutočniť do troch hodín od jeho prípravy, inak môže dôjsť k jeho znehodnoteniu.
  • Školské internáty - poskytovanie výchovno-vzdelávacej činnosti, ubytovania a stravovania v školských internátoch sa mimoriadne podľa rozhodnutia ministra číslo: 2020/17949:1-A1810 zo dňa 23. októbra 2020 prerušuje pre žiakov stredných škôl a stredných škôl pre žiakov so špeciálnymi výchovnovzdelávacími potrebami s výnimkou žiakov s trvalým pobytom mimo územia Slovenskej republiky.
  • Stravovanie ubytovaných žiakov s trvalým pobytom mimo územia Slovenskej republiky sa odporúča zabezpečiť po skupinách, zabezpečiť nepremiešavanie skupín v jedálni, nepremiešavanie s ostatnými ubytovanými osobami.
  • https://www.minedu.sk/data/att/17698.pdf

Majú žiaci pri distančnom vzdelávaní nárok na školský obed?

  • Konzumácia a výdaj jedál sa neumožňuje pre žiakov v

- základných školách pre žiakov v piatom až deviatom ročníku,

- základných školách pre žiakov so špeciálnymi výchovno-vzdelávacími potrebami v piatom až desiatom ročníku.

  • Konzumácia a výdaj jedál sa neumožňuje pre žiakov

- v stredných školách,

- stredných školách pre žiakov so špeciálnymi výchovno-vzdelávacími potrebami.

V súlade s rozhodnutím vlády, ktoré sa týka zákazu vychádzania, sa neumožňuje pre žiakov ani výdaj jedál do prepravných nádob.

Čo s potravinami v skladoch?

Školské jedálne sa dostali do zložitej situácie, aj keď ich prevádzka nie je prerušená, došlo k veľkému poklesu počtu pripravovaných obedov.

Po minulých skúsenostiach pri mimoriadnom prerušení činnosti zariadení školského stravovania v súvislosti s ochorením COVID-19 sa odporúča nevytvárať nadbytočné skladové zásoby maximálne 10 dňové. To znamená, evidovať zásoby potravín v najviac do výšky 10 dňových normovaných nákladov.

Dôležité je pri príjme potravín sledovať ich minimálnu dobu trvanlivosti a nevytvárať väčšie zásoby potravín s krátkou dobou spotreby (maslo, mlieko, vajcia, mäso a mäsové výrobky, zelenina a pod.).

Zmätok v informáciách

Školy a školské zariadenia zažívajú veľmi komplikovanú dobu, kedy musia prijímať okamžité rozhodnutia, bez existujúcich jasných pravidiel. Za ich rozhodnutiami stoja tisícky detí, žiakov, študentov a ich zákonných zástupcov, ktorých sa bezprostredne dotýkajú, či už ide o čiastočné alebo úplné prerušenie vyučovania spojené s poskytovaním stravovania.

K celému zmätku prispieva nekvalitná školská legislatíva, oneskorene vydávané usmernenia, miestami formulované neodborne, ktoré musia byť neustále doplňované nezáväznými odporúčaniami a pokynmi a prinášajú len ďalšie nejasnosti.

V situácii, ktorá nastane po celoplošnonom testovaní na ochorenie COVID-19, možno už vopred predpokladať, že v školských jedálňach bude nedostatok zamestnancov, ktorí sa preukážu pri nástupe do zamestnania negatívnym výsledkom testu a školské jedálne nebudú schopné zabezpečiť stravovanie žiakov a zamestnancov prítomných na vyučovaní.

Zostáva nám len čakať na nové opatrenia, usmernenia, či rozhodnutia a hlavne veriť, že budú jednoznačné a vydané včas.

Nechcete prísť o žiadnu užitočnú informáciu? Zaregistrujte sa k odberu noviniek

Odosláním súhlasím so Zásadami ochrany osobných údajov.

Naši partneri
KRR
Rational
VIS
Kema
AG Foods
Robot Coupe
Ailos
Granuldisk
LogIQ
Liebherr
Irinox
Scanbox
Metos
Espik
Kobra kefy
HACCP Bakošová
Zdravýživka
AŠKOS
Pán Zemiak
Ryba Handlová
Pomôžeme vám nájsť článok