REVÍZIA MATERIÁLNO-SPOTREBNÝCH NORIEM A RECEPTÚR PRE ŠKOLSKÉ STRAVOVANIE 2024

plate-with-keto-diet-food-cherry-tomatoes-chicken-breast-eggs-carrot-salad-with-arugula-sp

REVÍZIA MATERIÁLNO-SPOTREBNÝCH NORIEM A RECEPTÚR PRE ŠKOLSKÉ STRAVOVANIE 2024

1591 26 aug 2024

Čo nové prináša? Na čo sa môžeme tešiť.

Prinášame Vám najdôležitejšie zmeny a úpravy.

S účinnosťou od 1. septembra 2024 vstupujú do platnosti „staronové“ Materiálno spotrebné normy a receptúry pre školské stravovanie (ďalej len „MSN) – revízia 2024.

Podľa zákona č. 245/2008 Z. z. o výchove a vzdelávaní (školský zákon) v znení neskorších predpisov zariadenia školského stavovania (školské jedálne a výdajné školské jedálne) zabezpečujú prípravu pokrmov podľa MSN, ktoré vydáva Ministerstvo školstva, výskumu, vývoja a mládeže SR.

Revidované MSN a receptúry nájdete webovom sídle ministerstva školstva www.minedu.sk

Ak ste očakávali po „šokujúcej“ revízii MSN 2021 ďalšie prekvapenie, musíme konštatovať, že revízia 2024 je miernejšia a priaznivo naklonená požiadavkám odborníkov z praxe, teda Vás, zamestnancov školských stravovacích zariadení.

 

Aktuálna revízia kladie dôraz na:
  • používanie čerstvej zeleniny a sezónneho ovocia pri príprave pokrmov,
  • zavedenie nových alternatív receptúr na prípravu jedál bez použitia múky,
  • úpravu technologických postupov prípravy pokrmov,
  • úpravu receptúr múčnych pokrmov, kde sa vyžaduje múka na dosku a olej na plech,
  • používanie korenín, sušenej zeleniny a byliniek bez obsahu prídavných látok,
  • ochucovanie pokrmov čerstvými bylinkami a zeleninovými vňaťami BEZ OBMEDZENIA,
  • zaradenie nových receptúr bezmäsitých zeleninových jedál, zeleninových nátierok a kaší z para-obilnín.

Revízia MSN zachováva prvky tradičnej slovenskej kuchyne a zároveň modernizuje receptúry do ľahších verzií, umožňuje objavovať nové chute, inovatívne techniky a zameriava sa na udržateľnosť a zdravie. V súčasnosti je žiadaným trendom ponuka jedál z čerstvých, sezónnych a kvalitných surovín s podporou miestnych producentov a znižovaním ekologickej stopy z pripravovaných pokrmov. Dôraz sa kladie na používanie čerstvej zeleniny a ovocia, ochucovanie bylinkami, znižovanie pridaného cukru, bielej múky, živočíšnych produktov, obmedzenie pridanej soli a potravín s obsahom prídavných látok.

 

Register MSN a receptúr

Register MSN tvorí 1344 receptúr na prípravu pokrmov a nápojov usporiadaných do 26 pokrmových skupín. V registri je zaradených 125 nových receptúr, ktoré nájdetev zozname pridaných receptúr TU.

Každá receptúra je vypracovaná pre 4 vekové kategórie detí a žiakov (A,B,C,D) a novinkou je kategória stravníkov Dospelí - zamestnanci a iné fyzické osoby.

Receptúra udáva druh a množstvo surovín podľa vekovej kategórie stravníkov, technologický postup prípravy pokrmu, nutričné hodnoty 1 porcie pokrmu podľa vekovej kategórie stravníkov.

 

Zmeny a úpravy vo vybraných pokrmových skupinách

Nápoje – zjednodušená špecifikácia čajov - bylinkový, zelený, ovocný a čierny - sladený, nesladený.

Nátierky - navýšená hmotnosť v receptúre „maslo“, zaradenie oblohy-varené vajce, hlávkový šalát, stopkový zeler, pohánkové a ryžové kaše a nové prevažne zeleninové nátierky.

Závarky - navýšené množstvo cestoviny- niťovky o 50% do vývarovej polievky.

Polievky - nová receptúra - Zeleninový vývar, ktorý sa môže používať denne ako základ pre prípravu polievok, omáčok a mias. U surovín odstránený prívlastok „sterilizovaný“ (hrášok, struky, kukurica, šampiňóny), upravený názov suroviny „smotana“ umožňuje používať smotanu kyslú, smotanu na varenie alebo smotanu na šľahanie podľa krajových zvyklostí.

Do kyslých a krémových polievok bola pridaná smotana, do paradajkových polievok pridané pasírované paradajky; zaradených 25 nových receptúr.

Mäsové pokrmy – sterilizované lečo nahrádzajú paradajky a paprika, sterilizované šampiňóny nahrádzajú čerstvé, všeobecný názov ochucovadlo nahrádza sušená zelenina, korenie, zaradená nová receptúra Sviečková na smotane - bez múky.

Mleté pokrmy – pridané pasírované paradajky - v pokrmoch s paradajkovou omáčkou, varené párky preradené do skupiny 2- nátierky, lečo s vajcom preradené do bezmäsitých.

Rybacie pokrmy - druh ryby pangasius nahradený všeobecným názvom rybacie mäso.

Bezmäsité pokrmy – navýšená hmotnosť syra a tvarohu (rizoto, strapačky), zaradená „staronová“ receptúra - Ryžový kopec s ovocím, nová receptúra Čínska zeleninová zmes – surovina hrachové rezance, Pizza hniezda.

Posýpky - navýšený tvaroh na posýpku, nové Ovocná poleva, Horúce maliny.

Prílohy - Ryžové rezance, Vajíčkové zemiaky.

Šaláty - doplnené nové zeleninové oblohy, citrónový nálev na miešaný šalát.

Raritou sú nové Pizza hniezda, ktoré sú zaradené v bezmäsitých pokrmoch, napriek tomu, že sú plnené šunkou. Pravdepodobne zaúradoval škriatok...

Receptúry MSN 2024 sú záväzné pre všetky zariadenia školského stravovania zaradené v sieti škôl a školských zariadení SR s prípustným prechodným obdobím ich zavedenia do praxe najneskôr do 30. októbra 2024.

 

Aplikácia princípov k MSN a receptúram pre školské stravovanie

Použitie MSN a receptúr v praxi upravuje Aplikácia princípov k MSN a receptúram pre školské stravovanie (ďalej len „Aplikácia“) s prípustnou toleranciou úprav, zmien a usmernení uvedených v jednotlivých ustanoveniach.

 

Zmeny a úpravy v Aplikácii
  • Potraviny normovať PRESNE, pri výdaji možnosť zaokrúhlenia do + 10% (okrem tukov soli a cukru).
  • Mäso normovať PRESNE, pri výdaji je možnosť zaokrúhlenia
    od 0% do + 3% pri príprave stravy do 200 stravníkov;
    od 0% do +1% pri príprave stravy 200 stravníkov.

Aplikácia ponúka možnosť zaokrúhľovania , nie povinnosť. Zariadenie školského stravovania vynormuje hmotnosť mäsa presne podľa receptúry, podľa počtu a vekových kategórií stravníkov a v odôvodnených prípadoch (nepresné množstvo dodaného mäsa, pokles počtu stravníkov, nepoužiteľný zvyšok a pod.), aby sa zabránilo zmrazovaniu čerstvého mäsa, je pri výdaji v stravnom liste možnosť (nie povinnosť) zaokrúhliť smerom hore vynormovanú hmotnosť mäsa v stanovenej percentuálnej tolerancii.

  • Receptúry s obmedzením * zaraďovať najviac 1 x týždenne.
  • V celodennej prevádzke receptúry s obmedzením * zaraďovať najviac 2x týždenne.
  • Pri zavedení systému dvoch jedál na výber (B,C,D) musia obidve jedlá na výber zohľadňovať zásady pre zostavu jedálnych lístkov (mäsité-mäsité; bezmäsité-bezmäsité) – vzor v Aplikácii.
  • Doplnené dávkovanie kalibrovaného rybieho filé 100g, 120g, 150g v tabuľke Aplikácie.

 

Všeobecné princípy aplikácie- výber

  • Dodržiavať skladbu a druh potravín podľa vybranej receptúry; normovať presne podľa receptúry, podľa počtu a vekovej kategórie stravníkov, s prípustnou toleranciou zmien uvedenej v Aplikácii.
  • Dodržiavať technologické postupy pri príprave jedál a nápojov; mesačne vyhodnocovať plnenie OVD.
  • Receptúry s obmedzením označené znakom * zaraďovať najviac 1x týždenne; v celodenných 2x týždenne.
  • Pri výbere dvoch jedál dodržiavať zásady pre zostavu jedálnych lístkov (mäsité-mäsité; bezmäsité-bezmäsité).
  • Pri výdaji dodržiavať a kontrolovať hmotnosť porcie; tolerancia rozdielu 1 porcie +10%.
  • Znižovať pridanú soľ pri ochucovaní pokrmov; znižovať pridaný cukor.
  • K hlavným jedlám podávať čistú pitnú vodu, vodu ochutenú ovocím a bylinkami.
  • Striedať celozrnný chlieb, čierny, biely, kváskový a pečivo podľa regionálnych zvyklostí a možností.
  • Zeleninu a ovocie používať v poradí 1. čerstvé 2. hlbokozmrazené 3. sterilizované.
  • Zaraďovať zeleninové šaláty bez nálevu ochutené citrónom, zeleninové oblohy ku každému vhodnému jedlu.
  • Mäso jatočných zvierat používať čerstvé/chladené – balené/nebalené; s výnimkou hydiny a rýb.
  • Múku na zahustenie možno nahrádzať zeleninou, zemiakmi, kukuričným/zemiakovým škrobom.
  • Nenakupovať parené buchty a knedle z distribučnej siete.
  • Nepoužívať priemyselne spracované vývary, ochucovadlá s konzervantami a pridanými látkami.
  • Polotovary nenakupovať, s výnimkou receptúr v registri MSN (palacinky, pirohy hlbokozmrazené).
  • Nepodávať cukrovinky, keksy, čokolády, cukrárenské výrobky k jedlám s výnimkou celoročných zariadení.
  • Dodržiavať minimálne požiadavky na kvalitu potravín zadefinovanú v Aplikácii princípov.
  • Používať potraviny najvyššej kvality; s vysledovateľnosťou pôvodu, nakupovať len od registrovaných dodávateľov.

Prípustné tolerancie úprav a zmien pri normovaní v tabuľke TU.

 

Špecifické princípy - výber

Stravovanie dospelých stravníkov zabezpečovať

  • podľa Finančného pásma B vo vekovej kategórii 15-19 roční
  • s navýšením hmotnosti porcie mäsa v surovom stave o 30% v mäsových pokrmoch .

Prepočet navýšenia hrubej váhy 1 porcie mäsa o 30% je uvedený v tabuľke Aplikácie.

 

Výpestky zo školskej záhrady

Zariadenie školského stravovania je povinné zabezpečovať prípravu pokrmov zo zdravotne bezpečných potravín s dokladom o vysledovateľnosti pôvodu potravín (doklad z registračnej pokladne, faktúra, dodací list) od registrovaných dodávateľov .

Použitie výpestkov (zeleniny, ovocia, byliniek a vňatí) v zariadení školského stravovania zo školskej záhrady/školského pozemku je možné za podmienok:

Školská záhrada alebo školský pozemok – musia byť registrované na príslušnej regionálnej veterinárnej a potravinovej správe (pridelené registračné číslo).

Škola/ školské zariadenie podá Oznámenie o registrácii na priamy predaj a dodávanie malého množstva produktov rastlinného pôvodu na príslušnú RVPS.

Zaregistrovaná škola/školské zariadenie vedie vlastnú evidenciu vypestovaného a použitého ovocia, zeleniny a byliniek.

Evidencia výpestkov sa vedie elektronickou alebo papierovou formou.

Postup registrácie je uvedený v Aplikácii princípov.

 

Zdroj obrázku: <a href="https://www.freepik.com/free-photo/plate-with-keto-diet-food-cherry-tomatoes-chicken-breast-eggs-carrot-salad-with-arugula-spinach-keto-lunch-top-view_7378577.htm#fromView=search&page=1&position=1&uuid=6f5d4f9d-4dee-4b66-aa60-fc31adec2bdc">Image by timolina on Freepik</a>

Nechcete prísť o žiadnu užitočnú informáciu? Zaregistrujte sa k odberu noviniek

Odosláním súhlasím so Zásadami ochrany osobných údajov.

Naši partneri
KRR
Rational
VIS
Kema
AG Foods
Robot Coupe
Ailos
Granuldisk
LogIQ
Liebherr
Irinox
Scanbox
Metos
Espik
Kobra kefy
HACCP Bakošová
Zdravýživka
AŠKOS
Pán Zemiak
Ryba Handlová
Pomôžeme vám nájsť článok