Povinnosti zamestnancov zariadení školského stravovania

manažerka

Povinnosti zamestnancov zariadení školského stravovania

1517 28 nov 2023

Často sa nás pýtate čo je a čo nie je povinnosťou pracovníkov školskej jedálne.

Prinášame Vám prehľad povinností.

  • zabezpečovať prípravu, výdaj jedál a nápojov pre deti, žiakov a zamestnancov škôl v čase ich pobytu v škole (zákon č. 245/2008 Z. z. o výchove a vzdelávaní (školský zákon) a o zmene a doplnení niektorých zákonov);
  • pri výrobe jedál dodržiavať platné Materiálno-spotrebné normy pre školské stravovanie a Materiálno-spotrebné normy pre diétne stravovanie vydané Ministerstvom školstva vedy výskumu a športu SR (vyhláška č. 330/ 2009 Z. z. o zariadení školského stravovania);
  • zabezpečovať výrobu jedál a nápojov podľa vopred zostaveného jedálneho lístka v zmysle „Zásad pre zostavovanie jedálnych lístkov“ (príloha č. 1 k vyhláške č. 330/2009 Z. z.);
  • sledovať výživovú hodnotu podávaných jedál podľa vekovej skupiny stravníkov a mesačne vyhodnocovať plnenie výživových faktorov podľa Odporúčaných výživových dávok pre obyvateľstvo v SR (vyhláška 533/2007 Z. z. o podrobnostiach o požiadavkách na zariadenia spoločného stravovania);
  • zaručiť zdravotnú bezpečnosť pripravovaných jedál a nápojov, zachovávať ich výživovú a zmyslovú hodnotu, vylučovať nežiaduce vplyvy z technologického postupu prípravy pokrmov (zákon č. 355/2007 Z. z. o ochrane, podpore a rozvoji verejného zdravia);
  • podieľať sa na príprave, revízii a overovaní receptúr a technologických procesov podľa najnovších poznatkov v oblasti výživy a diferencovaného režimu stravovania;
  • postupovať pri výrobe pokrmov a nápojov podľa zásad správnej výrobnej praxe (Systém HACCP), monitorovať dodržiavanie kritických kontrolných bodov na zabezpečenie bezpečných postupov prípravy a odstránenie hygienických rizík (zákon č. 355/2007 Z. z. o ochrane, podpore a rozvoji verejného zdravia);
  • sledovať pohyby cien potravín na trhu, zabezpečovať dodávateľsko-odberateľské vzťahy pri nákupe potravín v zmysle platnej legislatívy (zákon č. 343/2015 Z. z. o verejnom obstarávaní), obstarávať potraviny v zodpovedajúcej kvalite, využívať priame dodávky a ponuky od prvovýrobcov v súlade so Zásadami pre zvýšenie bezpečnosti a kvality nakupovaných potravín pre hromadné stravovanie (UV SR č. 68/2016), vykonávať vstupnú kvalitatívnu a senzorickú kontrolu dodávok potravín;
  • viesť dokumentáciu zariadenia školského stravovania o príprave jedál, o správnej výrobnej praxi vrátane evidencie odberu vzoriek z hotových jedál, o evidencii stravníkov a o finančných transakciách spojených s prípravou jedál (§ 3 ods. 9 vyhlášky č. 339/2023 Z. z. o pedagogickej dokumentácii a ďalšej dokumentácii);
  • pripravovať podklady pre poskytnutie dotácie na podporu výchovy k stravovacím návykom dieťaťa (zákon č. 544/2010 Z. z. o dotáciách v pôsobnosti MPSVaR SR);
  • uplatňovať zásady pri nakladaní s odpadom, zber, preprava, zhodnocovanie a zneškodňovanie odpadu (zákon č. 79/2015 Z. z. o odpadoch);
  • zabezpečovať samostatnú ekonomiku hospodárenia, rozpočtovania a financovania na úseku školského stravovania,
  • spravovať finančné prostriedky zákonných zástupcov detí a žiakov a dospelých stravníkov určených na úhradu nákladov na stravovanie, zodpovedať za hospodárne nakladanie so zinkasovanými finančnými prostriedkami od stravníkov a za vzniknuté finančné rozdiely, sledovať stav čerpania finančného limitu na nákup potravín.
  • zodpovedať za hospodárne a efektívne spravovanie verejného majetku, finančných prostriedkov určených na prevádzkové náklady zariadenia školského stravovania, viesť evidenciu majetku, finančných prostriedkov, vypracúvať celoročné a mimoriadne inventarizácie;
  • zabezpečovať personálnu politiku, vzdelávanie odborných zamestnancov a ich odborný rast;
  • uskutočňovať vstupné, pravidelné a mimoriadne školenia, školenia k systému HACCP, bezpečnosti a ochrany zdravia pri práci a ostatných právnych predpisov platných pre zamestnancov zariadenia školského stravovania,
  • zabezpečovať materiálno technické vybavenie stravovacieho zariadenia, starostlivosť o technickú úroveň kuchynských zariadení, revízie, prehliadky a údržbu;
  • zodpovedať za plnenie povinností vyplývajúcich z pracovného poriadku, za plnenie úloh uložených internými predpismi, informačnými listami, príkazmi, nariadeniami a legislatívnymi predpismi;
  • zabezpečovať vedenie štatistiky a výkazníctva v súlade s príslušnými predpismi.
  • zodpovedať za evidovanie, tvorbu, ukladanie, ochranu registratúrnych záznamov, prístup k nim a ich vyraďovanie podľa registratúrneho poriadku a registratúrneho plánu školy alebo školského zariadenia.
  • održiavať predpisy o bezpečnosti a ochrany zdravia pri práci a predpisov na ochranu pred požiarmi.
  • uplatňovať záujmy stravníkov vo vzťahu k činnosti zariadenia školského stravovania, zabezpečovať plynulý chod školskej jedálne aby nebol narušený denný režim detí a žiakov stravujúcich sa v zariadení školského stravovania;
  • sledovať najnovšie poznatky z oblasti zdravej výživy detí a žiakov, zapájať sa do propagácie zásad zdravej výživy.

Nechcete prísť o žiadnu užitočnú informáciu? Zaregistrujte sa k odberu noviniek

Odosláním súhlasím so Zásadami ochrany osobných údajov.

Naši partneri
Savencia
KRR
VIS
Kema
AG Foods
Robot Coupe
Ailos
Liebherr
Irinox
Kobra kefy
HACCP Bakošová
Zdravýživka
Pán Zemiak
Ryba Handlová
Bidfood
Pomôžeme vám nájsť článok