Povinnosti zamestnancov zariadení školského stravovania

Povinnosti zamestnancov zariadení školského stravovania
1517
28 nov 2023
Často sa nás pýtate čo je a čo nie je povinnosťou pracovníkov školskej jedálne.
Prinášame Vám prehľad povinností.
- zabezpečovať prípravu, výdaj jedál a nápojov pre deti, žiakov a zamestnancov škôl v čase ich pobytu v škole (zákon č. 245/2008 Z. z. o výchove a vzdelávaní (školský zákon) a o zmene a doplnení niektorých zákonov);
- pri výrobe jedál dodržiavať platné Materiálno-spotrebné normy pre školské stravovanie a Materiálno-spotrebné normy pre diétne stravovanie vydané Ministerstvom školstva vedy výskumu a športu SR (vyhláška č. 330/ 2009 Z. z. o zariadení školského stravovania);
- zabezpečovať výrobu jedál a nápojov podľa vopred zostaveného jedálneho lístka v zmysle „Zásad pre zostavovanie jedálnych lístkov“ (príloha č. 1 k vyhláške č. 330/2009 Z. z.);
- sledovať výživovú hodnotu podávaných jedál podľa vekovej skupiny stravníkov a mesačne vyhodnocovať plnenie výživových faktorov podľa Odporúčaných výživových dávok pre obyvateľstvo v SR (vyhláška 533/2007 Z. z. o podrobnostiach o požiadavkách na zariadenia spoločného stravovania);
- zaručiť zdravotnú bezpečnosť pripravovaných jedál a nápojov, zachovávať ich výživovú a zmyslovú hodnotu, vylučovať nežiaduce vplyvy z technologického postupu prípravy pokrmov (zákon č. 355/2007 Z. z. o ochrane, podpore a rozvoji verejného zdravia);
- podieľať sa na príprave, revízii a overovaní receptúr a technologických procesov podľa najnovších poznatkov v oblasti výživy a diferencovaného režimu stravovania;
- postupovať pri výrobe pokrmov a nápojov podľa zásad správnej výrobnej praxe (Systém HACCP), monitorovať dodržiavanie kritických kontrolných bodov na zabezpečenie bezpečných postupov prípravy a odstránenie hygienických rizík (zákon č. 355/2007 Z. z. o ochrane, podpore a rozvoji verejného zdravia);
- sledovať pohyby cien potravín na trhu, zabezpečovať dodávateľsko-odberateľské vzťahy pri nákupe potravín v zmysle platnej legislatívy (zákon č. 343/2015 Z. z. o verejnom obstarávaní), obstarávať potraviny v zodpovedajúcej kvalite, využívať priame dodávky a ponuky od prvovýrobcov v súlade so Zásadami pre zvýšenie bezpečnosti a kvality nakupovaných potravín pre hromadné stravovanie (UV SR č. 68/2016), vykonávať vstupnú kvalitatívnu a senzorickú kontrolu dodávok potravín;
- viesť dokumentáciu zariadenia školského stravovania o príprave jedál, o správnej výrobnej praxi vrátane evidencie odberu vzoriek z hotových jedál, o evidencii stravníkov a o finančných transakciách spojených s prípravou jedál (§ 3 ods. 9 vyhlášky č. 339/2023 Z. z. o pedagogickej dokumentácii a ďalšej dokumentácii);
- pripravovať podklady pre poskytnutie dotácie na podporu výchovy k stravovacím návykom dieťaťa (zákon č. 544/2010 Z. z. o dotáciách v pôsobnosti MPSVaR SR);
- uplatňovať zásady pri nakladaní s odpadom, zber, preprava, zhodnocovanie a zneškodňovanie odpadu (zákon č. 79/2015 Z. z. o odpadoch);
- zabezpečovať samostatnú ekonomiku hospodárenia, rozpočtovania a financovania na úseku školského stravovania,
- spravovať finančné prostriedky zákonných zástupcov detí a žiakov a dospelých stravníkov určených na úhradu nákladov na stravovanie, zodpovedať za hospodárne nakladanie so zinkasovanými finančnými prostriedkami od stravníkov a za vzniknuté finančné rozdiely, sledovať stav čerpania finančného limitu na nákup potravín.
- zodpovedať za hospodárne a efektívne spravovanie verejného majetku, finančných prostriedkov určených na prevádzkové náklady zariadenia školského stravovania, viesť evidenciu majetku, finančných prostriedkov, vypracúvať celoročné a mimoriadne inventarizácie;
- zabezpečovať personálnu politiku, vzdelávanie odborných zamestnancov a ich odborný rast;
- uskutočňovať vstupné, pravidelné a mimoriadne školenia, školenia k systému HACCP, bezpečnosti a ochrany zdravia pri práci a ostatných právnych predpisov platných pre zamestnancov zariadenia školského stravovania,
- zabezpečovať materiálno technické vybavenie stravovacieho zariadenia, starostlivosť o technickú úroveň kuchynských zariadení, revízie, prehliadky a údržbu;
- zodpovedať za plnenie povinností vyplývajúcich z pracovného poriadku, za plnenie úloh uložených internými predpismi, informačnými listami, príkazmi, nariadeniami a legislatívnymi predpismi;
- zabezpečovať vedenie štatistiky a výkazníctva v súlade s príslušnými predpismi.
- zodpovedať za evidovanie, tvorbu, ukladanie, ochranu registratúrnych záznamov, prístup k nim a ich vyraďovanie podľa registratúrneho poriadku a registratúrneho plánu školy alebo školského zariadenia.
- održiavať predpisy o bezpečnosti a ochrany zdravia pri práci a predpisov na ochranu pred požiarmi.
- uplatňovať záujmy stravníkov vo vzťahu k činnosti zariadenia školského stravovania, zabezpečovať plynulý chod školskej jedálne aby nebol narušený denný režim detí a žiakov stravujúcich sa v zariadení školského stravovania;
- sledovať najnovšie poznatky z oblasti zdravej výživy detí a žiakov, zapájať sa do propagácie zásad zdravej výživy.