Povinne kalibrované meradlá

Povinne kalibrované meradlá
Povinne kalibrované meradlá súvisia s ochranou zdravia fyzickej osoby, právnickej osoby alebo verejnosti.
Kalibrovanými teplomermi sa overujú hodnoty teplôt priestorov na uskladnenie potravín a teploty pokrmov vo fáze ich prípravy a výdaja.
Podľa vyhlášky č. 533/2007 Z. z. o podrobnostiach o požiadavkách na zariadenia spoločného stravovania sa na skladovanie potravín zriaďuje sklad:
- suchý s teplotou podľa druhu skladovaných potravín s relatívnou vlhkosťou najviac 70%,
- chladný s teplotou 8 oC až 10 oC a s relatívnou vlhkosťou 80 % až 90 %,
- chladený s teplotou 2 oC až 6 oC a s relatívnou vlhkosťou 80 % až 90 %,
- mraziarenský, ktorým je sklad s teplotou -18 °C a nižšou.
Každý sklad musí byť vybavený meracím zariadením, ktoré umožní dodržanie a kontrolu podmienok skladovania potravín.
Chladený a mraziarenský sklad možno podľa kapacity zariadenia spoločného stravovania nahradiť chladničkou a mrazničkou, ktoré musia spĺňať metrologické požiadavky rovnaké ako sklad. Na základe uvedeného je povinnosťou prevádzkovateľa vybaviť suchý a studený sklad povinne kalibrovaným meradlom - certifikovaným teplomerom a vlhkomerom; v chladničkách a mrazničkách zabezpečiť meranie teploty kalibrovaným teplomerom s certifikátom.
Prečo je potrebná kalibrácia meradla?
Cieľom kalibrácie je vytvorenie vzťahu medzi hodnotami indikovanými meradlom a hodnotami reprezentovanými etalónom príslušnej veličiny. S takto získaného vzťahu je následne možné stanoviť korekcie výsledkov meraní, nameraných kalibrovaným meradlom.
Metrologický slovník OIML V 2-200 (VIM) definuje kalibráciu takto: kalibrácia meradla je operácia, ktorá za určených podmienok v prvom kroku stanovuje vzťah medzi hodnotami veličiny s neistotami merania, poskytovanými etalónmi a príslušnými údajmi meradla s príslušnými neistotami merania, a v druhom kroku používa tieto informácie na určenie vzťahu pre získanie výsledku merania z údaja meradla.
Zjednodušene:
Ide o stanovenie teplotných a vlhkostných bodov u teplomerov a vlhkomerov, ktoré vychádzajú z popisu kontrolných kritických bodov uvedených v príručke systému HACCP.
Stanovenie teplotných a vlhkostných bodov meradiel v skladovacích priestoroch
Sklad suchý- teplomer kalibrovaný v bodoch 18°C a 24°C, vlhkomer 70%
Sklad chladný- teplomer kalibrovaný v bodoch 8°C a 10°C, vlhkomer 90%
Sklad chladený - teplomer kalibrovaný v bodoch 2°C a 6°C, vlhkomer 90%
Chladnička - teplomer kalibrovaný v bodoch 2°C a 10°C
Mraznička - teplomer kalibrovaný v bodoch -21°C a - 18°C.
Podľa zákona č. 355/2007 Z. z. o ochrane, podpore a rozvoji verejného zdravia je prevádzkovateľ zariadenia školského stravovania povinný pri výrobe pokrmov a nápojov postupovať podľa zásad správnej výrobnej praxe, dodržiavať pracovné postupy a kontrolovať miesta technologických procesov, ktoré sú kritické pri zabezpečovaní zdravotnej neškodnosti pokrmov.
To znamená, pri tepelnom opracovaní vareného, pečeného, duseného mäsa v celku a pokrmov s obsahom vaječnej zložky je povinný kontrolovať teplotu vpichovým teplomerom v jadre mäsa alebo pokrmu, ktorá musí dosiahnuť min. 70°C.
Pre zabezpečenie zdravotnej bezpečnosti vydávaných pokrmov, nesmie teplota
- u tekutých pokrmov počas výdaja klesnúť pod +65°C
- u hutných pokrmov počas výdaja klesnúť pod +60°C
- u studených hotových pokrmov dosiahnuť najviac +10°C
- oleja pri vyprážaní presiahnuť +180°C.
Stanovenie teplotných bodov vpichového meradla pri kalibrácii + 60°C, + 65°C, + 70°C, + 180°C.
Vedúci zariadenia školského stravovania zodpovedá za:
- používanie meradiel podľa účelu, na ktoré sú určené;
- udržiavanie meradiel v náležitom technickom stave;
- vedenie evidencie používaných meradiel;
- predkladanie používaných meradiel na overovanie a kalibráciu.
Overenie určeného meradla vykonáva Slovenský metrologický ústav, Slovenská legálna metrológia, n. o. alebo autorizovaná osoba, ktorá je Úradom pre normalizáciu, metrológiu a skúšobníctvo SR autorizovaná na overovanie predmetného druhu určených meradiel. Metrologickú kontrolu vykonáva ústav a vo vymedzenom rozsahu aj organizácia určená úradom (ďalej len „určená organizácia“) a podnikatelia alebo iné právnické osoby, ktoré boli rozhodnutím úradu autorizované podľa § 24 (ďalej len „autorizovaná osoba“).
Kalibráciu vykonáva
- ústav,
- určená organizácia,
- akreditované kalibračné laboratórium,
- kalibračné laboratórium, ktoré má preukázateľne zabezpečenú nadväznosť etalónov na národné etalóny, ostatné etalóny alebo na etalóny zahraničných subjektov s porovnateľnou metrologickou úrovňou.