Sme prví! Jedalne.sk získali akreditáciu MŠVV a M SR Vzdelávanie zamestnancov školského stravovania teraz s oficiálnou garanciou kvality.

Povinne kalibrované meradlá

Tyčový digitální teploměr - na vaření

Povinne kalibrované meradlá

1989 13 apr 2022

Povinne kalibrované meradlá súvisia s ochranou zdravia fyzickej osoby, právnickej osoby alebo verejnosti.
Kalibrovanými teplomermi sa overujú hodnoty teplôt priestorov na uskladnenie potravín a teploty pokrmov vo fáze ich prípravy a výdaja.

Podľa vyhlášky č. 533/2007 Z. z. o podrobnostiach o požiadavkách na zariadenia spoločného stravovania sa na skladovanie potravín zriaďuje sklad:

  • suchý s teplotou podľa druhu skladovaných potravín s relatívnou vlhkosťou najviac 70%,
  • chladný s teplotou 8 oC až 10 oC a s relatívnou vlhkosťou 80 % až 90 %,
  • chladený s teplotou 2 oC až 6 oC a s relatívnou vlhkosťou 80 % až 90 %,
  • mraziarenský, ktorým je sklad s teplotou -18 °C a nižšou.

Každý sklad musí byť vybavený meracím zariadením, ktoré umožní dodržanie a kontrolu podmienok skladovania potravín.

Chladený a mraziarenský sklad možno podľa kapacity zariadenia spoločného stravovania nahradiť chladničkou a mrazničkou, ktoré musia spĺňať metrologické požiadavky rovnaké ako sklad. Na základe uvedeného je povinnosťou prevádzkovateľa vybaviť suchý a studený sklad povinne kalibrovaným meradlom - certifikovaným teplomerom a vlhkomerom; v chladničkách a mrazničkách zabezpečiť meranie teploty kalibrovaným teplomerom s certifikátom.

Prečo je potrebná kalibrácia meradla?

Cieľom kalibrácie je vytvorenie vzťahu medzi hodnotami indikovanými meradlom a hodnotami reprezentovanými etalónom príslušnej veličiny. S takto získaného vzťahu je následne možné stanoviť korekcie výsledkov meraní, nameraných kalibrovaným meradlom.

Metrologický slovník OIML V 2-200 (VIM) definuje kalibráciu takto: kalibrácia meradla je operácia, ktorá za určených podmienok v prvom kroku stanovuje vzťah medzi hodnotami veličiny s neistotami merania, poskytovanými etalónmi a príslušnými údajmi meradla s príslušnými neistotami merania, a v druhom kroku používa tieto informácie na určenie vzťahu pre získanie výsledku merania z údaja meradla.

Zjednodušene:

Ide o stanovenie teplotných a vlhkostných bodov u teplomerov a vlhkomerov, ktoré vychádzajú z popisu kontrolných kritických bodov uvedených v príručke systému HACCP.

Stanovenie teplotných a vlhkostných bodov meradiel v skladovacích priestoroch

Sklad suchý- teplomer kalibrovaný v bodoch 18°C a 24°C, vlhkomer 70%

Sklad chladný- teplomer kalibrovaný v bodoch 8°C a 10°C, vlhkomer 90%

Sklad chladený - teplomer kalibrovaný v bodoch 2°C a 6°C, vlhkomer 90%

Chladnička - teplomer kalibrovaný v bodoch 2°C a 10°C

Mraznička - teplomer kalibrovaný v bodoch -21°C a - 18°C.

Podľa zákona č. 355/2007 Z. z. o ochrane, podpore a rozvoji verejného zdravia je prevádzkovateľ zariadenia školského stravovania povinný pri výrobe pokrmov a nápojov postupovať podľa zásad správnej výrobnej praxe, dodržiavať pracovné postupy a kontrolovať miesta technologických procesov, ktoré sú kritické pri zabezpečovaní zdravotnej neškodnosti pokrmov.

To znamená, pri tepelnom opracovaní vareného, pečeného, duseného mäsa v celku a pokrmov s obsahom vaječnej zložky je povinný kontrolovať teplotu vpichovým teplomerom v jadre mäsa alebo pokrmu, ktorá musí dosiahnuť min. 70°C.

Pre zabezpečenie zdravotnej bezpečnosti vydávaných pokrmov, nesmie teplota

  • u tekutých pokrmov počas výdaja klesnúť pod +65°C
  • u hutných pokrmov počas výdaja klesnúť pod +60°C
  • u studených hotových pokrmov dosiahnuť najviac +10°C
  • oleja pri vyprážaní presiahnuť +180°C.
Stanovenie teplotných bodov vpichového meradla pri kalibrácii + 60°C, + 65°C, + 70°C, + 180°C.

Vedúci zariadenia školského stravovania zodpovedá za:

  • používanie meradiel podľa účelu, na ktoré sú určené;
  • udržiavanie meradiel v náležitom technickom stave;
  • vedenie evidencie používaných meradiel;
  • predkladanie používaných meradiel na overovanie a kalibráciu.

Overenie určeného meradla vykonáva Slovenský metrologický ústav, Slovenská legálna metrológia, n. o. alebo autorizovaná osoba, ktorá je Úradom pre normalizáciu, metrológiu a skúšobníctvo SR autorizovaná na overovanie predmetného druhu určených meradiel. Metrologickú kontrolu vykonáva ústav a vo vymedzenom rozsahu aj organizácia určená úradom (ďalej len „určená organizácia“) a podnikatelia alebo iné právnické osoby, ktoré boli rozhodnutím úradu autorizované podľa § 24 (ďalej len „autorizovaná osoba“).

Kalibráciu vykonáva

  • ústav,
  • určená organizácia,
  • akreditované kalibračné laboratórium,
  • kalibračné laboratórium, ktoré má preukázateľne zabezpečenú nadväznosť etalónov na národné etalóny, ostatné etalóny alebo na etalóny zahraničných subjektov s porovnateľnou metrologickou úrovňou.

Nechcete prísť o žiadnu užitočnú informáciu? Zaregistrujte sa k odberu noviniek

Odosláním súhlasím so Zásadami ochrany osobných údajov.

Naši partneri
JAZ
Savencia
KRR
VIS
Kema
Ailos
Kobra kefy
HACCP Bakošová
Zdravýživka
Pán Zemiak
vzdelávanie 21. storočia je spolufinancované
partner-eu partner-plan-obnovy

Vzdelávacia inštitúcia bola dňom 23.07.2025 zapísaná do registra certifikovaných vzdelávacích inštitúcií, ktorý vedie a spravuje Ministerstvo školstva, výskumu, vývoja a mládeže SR (ďalej iba „ministerstvo školstva“) v Informačnom systéme vzdelávania dospelých: https://isvd.iedu.sk/ViewCertifiedEducationalInstitutionsRegistry

Pomôžeme vám nájsť článok