METROLÓGIA V ŠKOLSKOM STRAVOVANÍ

Kuchárka s teplomerom shutterstock_1509647657

METROLÓGIA V ŠKOLSKOM STRAVOVANÍ

3418
17 okt 2019

Aké povinnosti majú zariadenia školského stravovania? Skladujete potraviny a používate určené a povinne kalibrované meradlá v súlade s platnou legislatívou?

POUŽÍVANIE URČENÝCH A POVINNE KALIBROVANÝCH MERADIEL

Legislatíva

  • Zákon č. 157/2018 Z.z. o metrológii a o zmene a doplnení niektorých zákonov (ďalej len „ zákon o metrológii“)

Prijatím zákona o metrológii boli na zabezpečenie správnosti a jednotnosti merania v zariadeniach školského stravovania zadefinované povinne používané meradlá

§8 písm. c) určené meradlá a povinne kalibrované meradlá.

Z uvedeného ustanovenia vyplýva, že na zabezpečenie správnosti merania v zariadeniach školského stravovania sa nepoužívajú informatívne meradlá.

Čo je určené meradlo ?

O zaradení meradla do skupiny určených meradiel rozhoduje účel jeho použitia a používanie, ide o meradlá, ktoré súvisia s platbami alebo kde nesprávne výsledky merania môžu poškodiť záujmy fyzických osôb, právnických osôb alebo spoločnosti.

V zariadení školského stravovania sa na meranie hmotnosti potravín na prípravu pokrmov a meranie hmotnosti vydávaných porcií stravníkom používa určené meradlomechanické váhy alebo elektronické váhy s neautomatickou činnosťou a závažia.

Používanie určeného meradla § 16

Určené meradlo je možné používať, len ak má platné overenie

  • prvotné overenie pri uvedení na trh a
  • následné overenie, pravidelne každé dva roky alebo po servise meradla ( pôvodne „ciachovanie“).

Povinnosťou používateľa určeného meradla je

  • udržiavať používané určené meradlo v technickom stave, pre jeho správne používanie;
  • predkladať každé používané určené meradlo na metrologickú kontrolu;
  • používať určené meradlo podľa účelu , na ktorý je určený;
  • viesť evidenciu každého používaného určeného meradla s uvedeným miestom jeho používania a dátumom jeho overenia;
  • uchovávať doklad o každej oprave určeného meradla.

Overovanie určeného meradla vykonáva Slovenský metrologický ústav alebo Slovenská legálna metrológia.

Čo je povinne kalibrované meradlo ?

O zaradení meradla do skupiny kalibrovaných meradiel rozhoduje účel jeho použitia, ide o meradlá, ktoré majú priamy vplyv na zabezpečenie kvality potravín pri ich skladovaní, výrobe a výdaji pokrmov.

Povinne kalibrované meradlo v zariadení školského zariadenia – teplomer a vlhkomer. Teplomer môže byť elektronický, bezkontaktný alebo bimetalový.

Používanie povinne kalibrovaného meradla § 17

Ak sa meranie v zariadení školského stravovania nevykonáva určeným meradlom, musí sa vykonať meradlom kalibrovaným.

Povinne kalibrované meradlo musí

  • vyhovovať na príslušný účel merania svojimi technickými a metrologickými charakteristikami
  • byť kalibrované v meracom rozsahu vhodnom na príslušný účel merania.

Povinnosťou používateľa kalibrovaného meradla je

  • udržiavať povinne kalibrované meradlo v technickom stave, ktorý zabezpečí jeho správne používanie,
  • predkladať povinne kalibrované meradlo na kalibráciu,
  • viesť evidenciu každého používaného povinne kalibrovaného meradla s uvedením miesta jeho používania a dátum jeho kalibrácie
  • uchovávať doklad o kalibrácii.

Kalibráciu povinne kalibrovaného meradla vykonáva Slovenský metrologický ústav alebo Slovenská legálna metrológia.

 

_________________________________________________________________________

SKLADOVANIE POTRAVÍN V ZARIADENÍ ŠKOLSKÉHO STRAVOVANIA

Legislatíva

  • Vyhláška č. 533/2007 Z. z. o podrobnostiach o požiadavkách na zariadenia spoločného stravovania v znení vyhlášky č. 102/2019 Z. z. (ďalej len „vyhláška č. 533/2007 Z. z.“) s účinnosťou od 01.05.2019
     

§ 3vyhláška č. 533/2007 Z. z.

  1. Zariadenie školského stravovania musí mať na skladovanie potravín zriadený stavebne oddelený sklad.

  1. Sklady podľa druhu potravín

a) suchý sklad s teplotou podľa druhu potravín a s relatívnou vlhkosťou najviac 70 %,

– s teplotou spravidla okolo 18°C až 24°C, slúži na skladovanie suchého tovaru

- múka, soľ, cukor, olej, strukoviny, ryža, ocot, koreniny, konzervy, a pod.

b) chladný, ktorým je sklad s teplotou 8°C až 10°C a s relatívnou vlhkosťou 80 % až 90 %,

  • slúži na skladovanie ovocia a zeleniny, zemiakov, vajec a pod., môže byť nahradený chladničkou.

c) chladený, ktorým je sklad s teplotou 2°C až 6°C a s relatívnou vlhkosťou 80 % až 90 %,

  • prevažne chladnička alebo chladiaci box na skladovanie všetkých potravín, ktoré sa pri vyšších teplotách rýchlo kazia, - mäso, mäsové výrobky, mliečne výrobky, tuky, vajcia a pod.

d) mraziarenský, ktorým je sklad s teplotou -18°C a nižšou.

  • prevažne mraznička alebo mraziaci box používajú sa na dlhodobejšie skladovanie všetkých surovín, ktoré boli dodané do zariadenia v zmrazenom stave.

3) Sklad musí byť vybavený meracím zariadením pre dodržanie a kontrolu podmienok skladovania potravín.

4) Chladený a mraziarenský sklad možno nahradiť chladničkou a mrazničkou. Teplota v chladničke a mrazničke musí byť monitorovaná povinne kalibrovaným meradlom.

Faktory ovplyvňujúce zdravotnú bezpečnosť a kvalitu skladovaných potravín

  1. teplota vzduchu
  2. vlhkosť vzduchu
  3. spôsob uloženia surovín
  4. čistota skladových priestorov.

  1. Potraviny sa skladujú uložené na hygienicky vyhovujúcich podložkách, v regáloch alebo zavesením – to znamená , že ich nemožno skladovať priamo na podlahe.

Pri skladovaní je potrebné zabezpečiť prúdenie vzduchu okolo uložených potravín - nesmú sa dotýkať stien.

Pri manipulácii s potravinami a pri kontrole ich zdravotnej neškodnosti musí byť zabezpečený bezpečný a ľahký prístup.

V prípade narušenia celistvosti obalu potravín – otvorenia je potrebné ich ponechať v originálnom balení, obal po použití dobre uzavrieť, aby sa potraviny nezhodnotili, aby nedošlo k sekundárnej kontaminácii potravín (vplyv vonkajšieho prostredia - vlhkosť, prach, hmyz, teplota). Rozbalené potraviny musia byť označené dátumom otvorenia, u rýchlo kaziacich potravín je potrebné uviesť aj dátum najneskoršej spotreby.

Otvorené potraviny je možné presypať, alebo vložiť do nádoby, ktorá sa dá uzatvoriť, s uložením údajov uvedených na obale výrobku a označením dátumu otvorenia. Zabránime ich zvlhnutiu a potraviny si zachovajú vôňu, chuť a zabezpečíme ich zdravotnú bezpečnosť.

 

______________________________________________________________________

KALIBRÁCIA MERADIEL V ZARIADENÍ ŠKOLSKÉHO STRAVOVANIA

1. Teplomery pri skladovaní potravín

Na meranie a monitorovanie teploty skladovacích podmienok potravín sa používa, umiestnený v každom sklade a v každom skladovacom zariadení (chladnička, mraznička, box), certifikovaný teplomer, kalibrovaný v požadovaných teplotných bodoch podľa druhu skladovanej potraviny.

Na meranie a monitorovanie relatívnej vlhkosti v skladovacích priestoroch (v skladoch) sa používa vlhkomer, kalibrovaný v požadovaných vlhkostných bodoch.

Poznámka: V chladničkách a mrazničkách nemeriame vlhkosť!

Druh skladu

Teplomer

kalibrácia v bodoch

Vlhkomer

kalibrácia v bodoch

Suchý sklad +18°C; +24°C 70%
Chladný sklad +8°C; +10°C 80%; 90%
Chladený sklad (chladnička) +2°C; +10 °C ----------------
Mraziarenský sklad (mraznička) -21°C; -18°C ---------------


Chladničky v zariadení školského stravovania podľa druhu:

  • chladnička na čerstvé mäso a rozmrazovanie hydiny a rýb;
  • chladnička na mlieko, mliečne a mäsové výrobky, vzorky pokrmov;
  • chladnička na vajcia (ak nie sú skladované v chladnom sklade);
  • chladnička na zeleninu a ovocie (v zariadení nie je chladný sklad).

2. Teplomery pri príprave a výdaji pokrmov

Na meranie a monitorovanie teploty pokrmov počas ich prípravy a výdaja sa používa vpichový teplomer, kalibrovaný v teplotných bodoch:

+60°C

teplota hutných pokrmov pred a počas výdaja

+65°C

teplota tekutých pokrmov pred a počas výdaja

+70°C

teplota v jadre hutných pokrmov pri príprave (t.j. mäso pripravované v celku a zapekané pokrmy s obsahom vajec)

+180°C

teplota tuku pri vyprážaní

Teplomery, ktoré prichádzajú do priameho kontaktu s pokrmom je potrebné udržiavať tak , aby bola zabezpečená ich zdravotná bezpečnosť. Po použití opláchnuť a uložiť hygienicky vyhovujúcim spôsobom.

  • Interval kalibrácie teplomerov stanovuje výrobca meradla, alebo je stanovený v certifikáte o kalibrácii.
  • Všetky používané meradlá v zariadení školského stravovania musia mať zavedenú Kartu meradla a sú vedené v Evidencii meradiel v zmysle vypracovanej príručky HACCP.
  • Po zavedení používania kalibrovaných teplomerov vo všetkých skladovacích priestoroch, už nie je potrebné vykonávať INTERNÚ KONTROLU MERADIEL a viesť o kontrole evidenciu F18 príručky HACCP.

Diskusia (4x)

Rudolf Košťál napísal/a 21 júl 2020

Text obsahuje niekoľko mylných informácií. Kalibrovať povinne kalibrované meradlá nemusí len Slovenský metrologický ústava a Slovenská legálna metrológia ale ktorákoľvek organizácia, ktorá je na túto činnosť akreditovaná,. Takých je vioacero, napr. Pyrotherm, Metrologia Holding, SRMi a mnohé ďalšie. Omylom je aj informácia, že je kalibračný interval uvedený v kalibračnom liste. Norma EN 17025 nedovoľuje akreditovaným kalibračným laboratóriám určovať kalibračný interval.

Jedalne.sk napísal/a 08 aug 2019

Vzorové tlačivá pre vedenie správnej výrobnej praxe sú v prílohe č. 1 Príručky systému HACCP pre zariadenia školského stravovania. Vypracovanie príručky a vedenie tejto evidencie je záväzné pre všetky zariadenia školského stravovania.

Príručka HACCP je zverejnená na stránke ministerstva školstva ako Zásady správnej výrobnej praxe (e-model HACCP a prevádzkový poriadok – revízia 2013).

Nech sa páči link na stránku: https://www.minedu.sk/8009-sk/skolske-stravovanie/

Andrea Hirschnerova napísal/a 08 aug 2019

Dobry deň mala by som k Vám otázku prosbu kde na internete môžem nájsť na stiahnutie tabuľky na zapisovanie skladových teplôt odpadu a na zapisovanie sanitacie jednotlivých úsekov v školskej kuchyne ďakujem veľmi krasne

vedúca ŠJ napísal/a 08 aug 2019

Pokiaľ máte vypracovanú príručku HACCP, tak nie je o čom hovoriť-písať

Pridať komentár k článku

Nechcete prísť o žiadnu užitočnú informáciu? Zaregistrujte sa k odberu noviniek

Odosláním súhlasím so Zásadami ochrany osobných údajov.

Naši partneri
KRR
Rational
VIS
Kema
AG Foods
Robot Coupe
Ailos
Granuldisk
LogIQ
Liebherr
Irinox
Scanbox
Metos
Espik
Kobra kefy
HACCP Bakošová
Zdravýživka
AŠKOS
Pán Zemiak
Ryba Handlová
Pomôžeme vám nájsť článok