Sme prví! Jedalne.sk získali akreditáciu MŠVV a M SR Vzdelávanie zamestnancov školského stravovania teraz s oficiálnou garanciou kvality.

METROLÓGIA V ŠKOLSKOM STRAVOVANÍ

Kuchárka s teplomerom shutterstock_1509647657

METROLÓGIA V ŠKOLSKOM STRAVOVANÍ

4218
17 okt 2019

Aké povinnosti majú zariadenia školského stravovania? Skladujete potraviny a používate určené a povinne kalibrované meradlá v súlade s platnou legislatívou?

POUŽÍVANIE URČENÝCH A POVINNE KALIBROVANÝCH MERADIEL

Legislatíva

  • Zákon č. 157/2018 Z.z. o metrológii a o zmene a doplnení niektorých zákonov (ďalej len „ zákon o metrológii“)

Prijatím zákona o metrológii boli na zabezpečenie správnosti a jednotnosti merania v zariadeniach školského stravovania zadefinované povinne používané meradlá

§8 písm. c) určené meradlá a povinne kalibrované meradlá.

Z uvedeného ustanovenia vyplýva, že na zabezpečenie správnosti merania v zariadeniach školského stravovania sa nepoužívajú informatívne meradlá.

Čo je určené meradlo ?

O zaradení meradla do skupiny určených meradiel rozhoduje účel jeho použitia a používanie, ide o meradlá, ktoré súvisia s platbami alebo kde nesprávne výsledky merania môžu poškodiť záujmy fyzických osôb, právnických osôb alebo spoločnosti.

V zariadení školského stravovania sa na meranie hmotnosti potravín na prípravu pokrmov a meranie hmotnosti vydávaných porcií stravníkom používa určené meradlomechanické váhy alebo elektronické váhy s neautomatickou činnosťou a závažia.

Používanie určeného meradla § 16

Určené meradlo je možné používať, len ak má platné overenie

  • prvotné overenie pri uvedení na trh a
  • následné overenie, pravidelne každé dva roky alebo po servise meradla ( pôvodne „ciachovanie“).

Povinnosťou používateľa určeného meradla je

  • udržiavať používané určené meradlo v technickom stave, pre jeho správne používanie;
  • predkladať každé používané určené meradlo na metrologickú kontrolu;
  • používať určené meradlo podľa účelu , na ktorý je určený;
  • viesť evidenciu každého používaného určeného meradla s uvedeným miestom jeho používania a dátumom jeho overenia;
  • uchovávať doklad o každej oprave určeného meradla.

Overovanie určeného meradla vykonáva Slovenský metrologický ústav alebo Slovenská legálna metrológia.

Čo je povinne kalibrované meradlo ?

O zaradení meradla do skupiny kalibrovaných meradiel rozhoduje účel jeho použitia, ide o meradlá, ktoré majú priamy vplyv na zabezpečenie kvality potravín pri ich skladovaní, výrobe a výdaji pokrmov.

Povinne kalibrované meradlo v zariadení školského zariadenia – teplomer a vlhkomer. Teplomer môže byť elektronický, bezkontaktný alebo bimetalový.

Používanie povinne kalibrovaného meradla § 17

Ak sa meranie v zariadení školského stravovania nevykonáva určeným meradlom, musí sa vykonať meradlom kalibrovaným.

Povinne kalibrované meradlo musí

  • vyhovovať na príslušný účel merania svojimi technickými a metrologickými charakteristikami
  • byť kalibrované v meracom rozsahu vhodnom na príslušný účel merania.

Povinnosťou používateľa kalibrovaného meradla je

  • udržiavať povinne kalibrované meradlo v technickom stave, ktorý zabezpečí jeho správne používanie,
  • predkladať povinne kalibrované meradlo na kalibráciu,
  • viesť evidenciu každého používaného povinne kalibrovaného meradla s uvedením miesta jeho používania a dátum jeho kalibrácie
  • uchovávať doklad o kalibrácii.

Kalibráciu povinne kalibrovaného meradla vykonáva Slovenský metrologický ústav alebo Slovenská legálna metrológia.

 

_________________________________________________________________________

SKLADOVANIE POTRAVÍN V ZARIADENÍ ŠKOLSKÉHO STRAVOVANIA

Legislatíva

  • Vyhláška č. 533/2007 Z. z. o podrobnostiach o požiadavkách na zariadenia spoločného stravovania v znení vyhlášky č. 102/2019 Z. z. (ďalej len „vyhláška č. 533/2007 Z. z.“) s účinnosťou od 01.05.2019
     

§ 3vyhláška č. 533/2007 Z. z.

  1. Zariadenie školského stravovania musí mať na skladovanie potravín zriadený stavebne oddelený sklad.

  1. Sklady podľa druhu potravín

a) suchý sklad s teplotou podľa druhu potravín a s relatívnou vlhkosťou najviac 70 %,

– s teplotou spravidla okolo 18°C až 24°C, slúži na skladovanie suchého tovaru

- múka, soľ, cukor, olej, strukoviny, ryža, ocot, koreniny, konzervy, a pod.

b) chladný, ktorým je sklad s teplotou 8°C až 10°C a s relatívnou vlhkosťou 80 % až 90 %,

  • slúži na skladovanie ovocia a zeleniny, zemiakov, vajec a pod., môže byť nahradený chladničkou.

c) chladený, ktorým je sklad s teplotou 2°C až 6°C a s relatívnou vlhkosťou 80 % až 90 %,

  • prevažne chladnička alebo chladiaci box na skladovanie všetkých potravín, ktoré sa pri vyšších teplotách rýchlo kazia, - mäso, mäsové výrobky, mliečne výrobky, tuky, vajcia a pod.

d) mraziarenský, ktorým je sklad s teplotou -18°C a nižšou.

  • prevažne mraznička alebo mraziaci box používajú sa na dlhodobejšie skladovanie všetkých surovín, ktoré boli dodané do zariadenia v zmrazenom stave.

3) Sklad musí byť vybavený meracím zariadením pre dodržanie a kontrolu podmienok skladovania potravín.

4) Chladený a mraziarenský sklad možno nahradiť chladničkou a mrazničkou. Teplota v chladničke a mrazničke musí byť monitorovaná povinne kalibrovaným meradlom.

Faktory ovplyvňujúce zdravotnú bezpečnosť a kvalitu skladovaných potravín

  1. teplota vzduchu
  2. vlhkosť vzduchu
  3. spôsob uloženia surovín
  4. čistota skladových priestorov.

  1. Potraviny sa skladujú uložené na hygienicky vyhovujúcich podložkách, v regáloch alebo zavesením – to znamená , že ich nemožno skladovať priamo na podlahe.

Pri skladovaní je potrebné zabezpečiť prúdenie vzduchu okolo uložených potravín - nesmú sa dotýkať stien.

Pri manipulácii s potravinami a pri kontrole ich zdravotnej neškodnosti musí byť zabezpečený bezpečný a ľahký prístup.

V prípade narušenia celistvosti obalu potravín – otvorenia je potrebné ich ponechať v originálnom balení, obal po použití dobre uzavrieť, aby sa potraviny nezhodnotili, aby nedošlo k sekundárnej kontaminácii potravín (vplyv vonkajšieho prostredia - vlhkosť, prach, hmyz, teplota). Rozbalené potraviny musia byť označené dátumom otvorenia, u rýchlo kaziacich potravín je potrebné uviesť aj dátum najneskoršej spotreby.

Otvorené potraviny je možné presypať, alebo vložiť do nádoby, ktorá sa dá uzatvoriť, s uložením údajov uvedených na obale výrobku a označením dátumu otvorenia. Zabránime ich zvlhnutiu a potraviny si zachovajú vôňu, chuť a zabezpečíme ich zdravotnú bezpečnosť.

 

______________________________________________________________________

KALIBRÁCIA MERADIEL V ZARIADENÍ ŠKOLSKÉHO STRAVOVANIA

1. Teplomery pri skladovaní potravín

Na meranie a monitorovanie teploty skladovacích podmienok potravín sa používa, umiestnený v každom sklade a v každom skladovacom zariadení (chladnička, mraznička, box), certifikovaný teplomer, kalibrovaný v požadovaných teplotných bodoch podľa druhu skladovanej potraviny.

Na meranie a monitorovanie relatívnej vlhkosti v skladovacích priestoroch (v skladoch) sa používa vlhkomer, kalibrovaný v požadovaných vlhkostných bodoch.

Poznámka: V chladničkách a mrazničkách nemeriame vlhkosť!

Druh skladu

Teplomer

kalibrácia v bodoch

Vlhkomer

kalibrácia v bodoch

Suchý sklad +18°C; +24°C 70%
Chladný sklad +8°C; +10°C 80%; 90%
Chladený sklad (chladnička) +2°C; +10 °C ----------------
Mraziarenský sklad (mraznička) -21°C; -18°C ---------------


Chladničky v zariadení školského stravovania podľa druhu:

  • chladnička na čerstvé mäso a rozmrazovanie hydiny a rýb;
  • chladnička na mlieko, mliečne a mäsové výrobky, vzorky pokrmov;
  • chladnička na vajcia (ak nie sú skladované v chladnom sklade);
  • chladnička na zeleninu a ovocie (v zariadení nie je chladný sklad).

2. Teplomery pri príprave a výdaji pokrmov

Na meranie a monitorovanie teploty pokrmov počas ich prípravy a výdaja sa používa vpichový teplomer, kalibrovaný v teplotných bodoch:

+60°C

teplota hutných pokrmov pred a počas výdaja

+65°C

teplota tekutých pokrmov pred a počas výdaja

+70°C

teplota v jadre hutných pokrmov pri príprave (t.j. mäso pripravované v celku a zapekané pokrmy s obsahom vajec)

+180°C

teplota tuku pri vyprážaní

Teplomery, ktoré prichádzajú do priameho kontaktu s pokrmom je potrebné udržiavať tak , aby bola zabezpečená ich zdravotná bezpečnosť. Po použití opláchnuť a uložiť hygienicky vyhovujúcim spôsobom.

  • Interval kalibrácie teplomerov stanovuje výrobca meradla, alebo je stanovený v certifikáte o kalibrácii.
  • Všetky používané meradlá v zariadení školského stravovania musia mať zavedenú Kartu meradla a sú vedené v Evidencii meradiel v zmysle vypracovanej príručky HACCP.
  • Po zavedení používania kalibrovaných teplomerov vo všetkých skladovacích priestoroch, už nie je potrebné vykonávať INTERNÚ KONTROLU MERADIEL a viesť o kontrole evidenciu F18 príručky HACCP.

Diskusia (4x)

Rudolf Košťál napísal/a 21 júl 2020

Text obsahuje niekoľko mylných informácií. Kalibrovať povinne kalibrované meradlá nemusí len Slovenský metrologický ústava a Slovenská legálna metrológia ale ktorákoľvek organizácia, ktorá je na túto činnosť akreditovaná,. Takých je vioacero, napr. Pyrotherm, Metrologia Holding, SRMi a mnohé ďalšie. Omylom je aj informácia, že je kalibračný interval uvedený v kalibračnom liste. Norma EN 17025 nedovoľuje akreditovaným kalibračným laboratóriám určovať kalibračný interval.

Jedalne.sk napísal/a 08 aug 2019

Vzorové tlačivá pre vedenie správnej výrobnej praxe sú v prílohe č. 1 Príručky systému HACCP pre zariadenia školského stravovania. Vypracovanie príručky a vedenie tejto evidencie je záväzné pre všetky zariadenia školského stravovania.

Príručka HACCP je zverejnená na stránke ministerstva školstva ako Zásady správnej výrobnej praxe (e-model HACCP a prevádzkový poriadok – revízia 2013).

Nech sa páči link na stránku: https://www.minedu.sk/8009-sk/skolske-stravovanie/

Andrea Hirschnerova napísal/a 08 aug 2019

Dobry deň mala by som k Vám otázku prosbu kde na internete môžem nájsť na stiahnutie tabuľky na zapisovanie skladových teplôt odpadu a na zapisovanie sanitacie jednotlivých úsekov v školskej kuchyne ďakujem veľmi krasne

vedúca ŠJ napísal/a 08 aug 2019

Pokiaľ máte vypracovanú príručku HACCP, tak nie je o čom hovoriť-písať

Pridať komentár k článku

Nechcete prísť o žiadnu užitočnú informáciu? Zaregistrujte sa k odberu noviniek

Odosláním súhlasím so Zásadami ochrany osobných údajov.

Naši partneri
JAZ
Savencia
KRR
VIS
Kema
Ailos
Kobra kefy
HACCP Bakošová
Zdravýživka
Pán Zemiak
vzdelávanie 21. storočia je spolufinancované
partner-eu partner-plan-obnovy

Vzdelávacia inštitúcia bola dňom 23.07.2025 zapísaná do registra certifikovaných vzdelávacích inštitúcií, ktorý vedie a spravuje Ministerstvo školstva, výskumu, vývoja a mládeže SR (ďalej iba „ministerstvo školstva“) v Informačnom systéme vzdelávania dospelých: https://isvd.iedu.sk/ViewCertifiedEducationalInstitutionsRegistry

Pomôžeme vám nájsť článok