METROLÓGIA V ŠKOLSKOM STRAVOVANÍ
METROLÓGIA V ŠKOLSKOM STRAVOVANÍ
Aké povinnosti majú zariadenia školského stravovania? Skladujete potraviny a používate určené a povinne kalibrované meradlá v súlade s platnou legislatívou?
POUŽÍVANIE URČENÝCH A POVINNE KALIBROVANÝCH MERADIEL
Legislatíva
- Zákon č. 157/2018 Z.z. o metrológii a o zmene a doplnení niektorých zákonov (ďalej len „ zákon o metrológii“)
Prijatím zákona o metrológii boli na zabezpečenie správnosti a jednotnosti merania v zariadeniach školského stravovania zadefinované povinne používané meradlá
v §8 písm. c) určené meradlá a povinne kalibrované meradlá.
Z uvedeného ustanovenia vyplýva, že na zabezpečenie správnosti merania v zariadeniach školského stravovania sa nepoužívajú informatívne meradlá.
Čo je určené meradlo ?
O zaradení meradla do skupiny určených meradiel rozhoduje účel jeho použitia a používanie, ide o meradlá, ktoré súvisia s platbami alebo kde nesprávne výsledky merania môžu poškodiť záujmy fyzických osôb, právnických osôb alebo spoločnosti.
V zariadení školského stravovania sa na meranie hmotnosti potravín na prípravu pokrmov a meranie hmotnosti vydávaných porcií stravníkom používa určené meradlo– mechanické váhy alebo elektronické váhy s neautomatickou činnosťou a závažia.
Používanie určeného meradla § 16
Určené meradlo je možné používať, len ak má platné overenie
- prvotné overenie pri uvedení na trh a
- následné overenie, pravidelne každé dva roky alebo po servise meradla ( pôvodne „ciachovanie“).
Povinnosťou používateľa určeného meradla je
- udržiavať používané určené meradlo v technickom stave, pre jeho správne používanie;
- predkladať každé používané určené meradlo na metrologickú kontrolu;
- používať určené meradlo podľa účelu , na ktorý je určený;
- viesť evidenciu každého používaného určeného meradla s uvedeným miestom jeho používania a dátumom jeho overenia;
- uchovávať doklad o každej oprave určeného meradla.
Overovanie určeného meradla vykonáva Slovenský metrologický ústav alebo Slovenská legálna metrológia.
Čo je povinne kalibrované meradlo ?
O zaradení meradla do skupiny kalibrovaných meradiel rozhoduje účel jeho použitia, ide o meradlá, ktoré majú priamy vplyv na zabezpečenie kvality potravín pri ich skladovaní, výrobe a výdaji pokrmov.
Povinne kalibrované meradlo v zariadení školského zariadenia – teplomer a vlhkomer. Teplomer môže byť elektronický, bezkontaktný alebo bimetalový.
Používanie povinne kalibrovaného meradla § 17
Ak sa meranie v zariadení školského stravovania nevykonáva určeným meradlom, musí sa vykonať meradlom kalibrovaným.
Povinne kalibrované meradlo musí
- vyhovovať na príslušný účel merania svojimi technickými a metrologickými charakteristikami
- byť kalibrované v meracom rozsahu vhodnom na príslušný účel merania.
Povinnosťou používateľa kalibrovaného meradla je
- udržiavať povinne kalibrované meradlo v technickom stave, ktorý zabezpečí jeho správne používanie,
- predkladať povinne kalibrované meradlo na kalibráciu,
- viesť evidenciu každého používaného povinne kalibrovaného meradla s uvedením miesta jeho používania a dátum jeho kalibrácie
- uchovávať doklad o kalibrácii.
Kalibráciu povinne kalibrovaného meradla vykonáva Slovenský metrologický ústav alebo Slovenská legálna metrológia.
_________________________________________________________________________
SKLADOVANIE POTRAVÍN V ZARIADENÍ ŠKOLSKÉHO STRAVOVANIA
Legislatíva
- Vyhláška č. 533/2007 Z. z. o podrobnostiach o požiadavkách na zariadenia spoločného stravovania v znení vyhlášky č. 102/2019 Z. z. (ďalej len „vyhláška č. 533/2007 Z. z.“) s účinnosťou od 01.05.2019
§ 3vyhláška č. 533/2007 Z. z.
- Zariadenie školského stravovania musí mať na skladovanie potravín zriadený stavebne oddelený sklad.
- Sklady podľa druhu potravín
a) suchý sklad s teplotou podľa druhu potravín a s relatívnou vlhkosťou najviac 70 %,
– s teplotou spravidla okolo 18°C až 24°C, slúži na skladovanie suchého tovaru
- múka, soľ, cukor, olej, strukoviny, ryža, ocot, koreniny, konzervy, a pod.
b) chladný, ktorým je sklad s teplotou 8°C až 10°C a s relatívnou vlhkosťou 80 % až 90 %,
- slúži na skladovanie ovocia a zeleniny, zemiakov, vajec a pod., môže byť nahradený chladničkou.
c) chladený, ktorým je sklad s teplotou 2°C až 6°C a s relatívnou vlhkosťou 80 % až 90 %,
- prevažne chladnička alebo chladiaci box na skladovanie všetkých potravín, ktoré sa pri vyšších teplotách rýchlo kazia, - mäso, mäsové výrobky, mliečne výrobky, tuky, vajcia a pod.
d) mraziarenský, ktorým je sklad s teplotou -18°C a nižšou.
- prevažne mraznička alebo mraziaci box používajú sa na dlhodobejšie skladovanie všetkých surovín, ktoré boli dodané do zariadenia v zmrazenom stave.
3) Sklad musí byť vybavený meracím zariadením pre dodržanie a kontrolu podmienok skladovania potravín.
4) Chladený a mraziarenský sklad možno nahradiť chladničkou a mrazničkou. Teplota v chladničke a mrazničke musí byť monitorovaná povinne kalibrovaným meradlom.
Faktory ovplyvňujúce zdravotnú bezpečnosť a kvalitu skladovaných potravín
- teplota vzduchu
- vlhkosť vzduchu
- spôsob uloženia surovín
- čistota skladových priestorov.
- Potraviny sa skladujú uložené na hygienicky vyhovujúcich podložkách, v regáloch alebo zavesením – to znamená , že ich nemožno skladovať priamo na podlahe.
Pri skladovaní je potrebné zabezpečiť prúdenie vzduchu okolo uložených potravín - nesmú sa dotýkať stien.
Pri manipulácii s potravinami a pri kontrole ich zdravotnej neškodnosti musí byť zabezpečený bezpečný a ľahký prístup.
V prípade narušenia celistvosti obalu potravín – otvorenia je potrebné ich ponechať v originálnom balení, obal po použití dobre uzavrieť, aby sa potraviny nezhodnotili, aby nedošlo k sekundárnej kontaminácii potravín (vplyv vonkajšieho prostredia - vlhkosť, prach, hmyz, teplota). Rozbalené potraviny musia byť označené dátumom otvorenia, u rýchlo kaziacich potravín je potrebné uviesť aj dátum najneskoršej spotreby.
Otvorené potraviny je možné presypať, alebo vložiť do nádoby, ktorá sa dá uzatvoriť, s uložením údajov uvedených na obale výrobku a označením dátumu otvorenia. Zabránime ich zvlhnutiu a potraviny si zachovajú vôňu, chuť a zabezpečíme ich zdravotnú bezpečnosť.
______________________________________________________________________
KALIBRÁCIA MERADIEL V ZARIADENÍ ŠKOLSKÉHO STRAVOVANIA
1. Teplomery pri skladovaní potravín
Na meranie a monitorovanie teploty skladovacích podmienok potravín sa používa, umiestnený v každom sklade a v každom skladovacom zariadení (chladnička, mraznička, box), certifikovaný teplomer, kalibrovaný v požadovaných teplotných bodoch podľa druhu skladovanej potraviny.
Na meranie a monitorovanie relatívnej vlhkosti v skladovacích priestoroch (v skladoch) sa používa vlhkomer, kalibrovaný v požadovaných vlhkostných bodoch.
Poznámka: V chladničkách a mrazničkách nemeriame vlhkosť!
Druh skladu |
Teplomer kalibrácia v bodoch |
Vlhkomer kalibrácia v bodoch |
Suchý sklad | +18°C; +24°C | 70% |
Chladný sklad | +8°C; +10°C | 80%; 90% |
Chladený sklad (chladnička) | +2°C; +10 °C | ---------------- |
Mraziarenský sklad (mraznička) | -21°C; -18°C | --------------- |
Chladničky v zariadení školského stravovania podľa druhu:
- chladnička na čerstvé mäso a rozmrazovanie hydiny a rýb;
- chladnička na mlieko, mliečne a mäsové výrobky, vzorky pokrmov;
- chladnička na vajcia (ak nie sú skladované v chladnom sklade);
- chladnička na zeleninu a ovocie (v zariadení nie je chladný sklad).
2. Teplomery pri príprave a výdaji pokrmov
Na meranie a monitorovanie teploty pokrmov počas ich prípravy a výdaja sa používa vpichový teplomer, kalibrovaný v teplotných bodoch:
+60°C |
teplota hutných pokrmov pred a počas výdaja |
+65°C |
teplota tekutých pokrmov pred a počas výdaja |
+70°C |
teplota v jadre hutných pokrmov pri príprave (t.j. mäso pripravované v celku a zapekané pokrmy s obsahom vajec) |
+180°C |
teplota tuku pri vyprážaní |
Teplomery, ktoré prichádzajú do priameho kontaktu s pokrmom je potrebné udržiavať tak , aby bola zabezpečená ich zdravotná bezpečnosť. Po použití opláchnuť a uložiť hygienicky vyhovujúcim spôsobom.
- Interval kalibrácie teplomerov stanovuje výrobca meradla, alebo je stanovený v certifikáte o kalibrácii.
- Všetky používané meradlá v zariadení školského stravovania musia mať zavedenú Kartu meradla a sú vedené v Evidencii meradiel v zmysle vypracovanej príručky HACCP.
- Po zavedení používania kalibrovaných teplomerov vo všetkých skladovacích priestoroch, už nie je potrebné vykonávať INTERNÚ KONTROLU MERADIEL a viesť o kontrole evidenciu F18 príručky HACCP.
Diskusia (4x)
Rudolf Košťál napísal/a 21 júl 2020
Jedalne.sk napísal/a 08 aug 2019
Vzorové tlačivá pre vedenie správnej výrobnej praxe sú v prílohe č. 1 Príručky systému HACCP pre zariadenia školského stravovania. Vypracovanie príručky a vedenie tejto evidencie je záväzné pre všetky zariadenia školského stravovania.
Príručka HACCP je zverejnená na stránke ministerstva školstva ako Zásady správnej výrobnej praxe (e-model HACCP a prevádzkový poriadok – revízia 2013).
Nech sa páči link na stránku: https://www.minedu.sk/8009-sk/skolske-stravovanie/
Andrea Hirschnerova napísal/a 08 aug 2019
vedúca ŠJ napísal/a 08 aug 2019
Pridať komentár k článku