Materiálno – spotrebné normy a receptúry pre diétne stravovanie

Materiálno – spotrebné normy a receptúry pre diétne stravovanie
Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu SR (ďalej len „MŠVVaŠ SR) s cieľom zabezpečiť pre deti a žiakov, pri ktorých podľa posúdenia ošetrujúceho lekára si zdravotný stav žiaka alebo dieťaťa vyžaduje osobitné stravovanie, vydalo podľa § 140 zákona č. 245/2008 Z. z. o výchove a vzdelávaní v znení neskorších predpisov s účinnosťou od 01. 09. 2023
Materiálno-spotrebné normy a receptúry pre diétne stravovanie (revízia 2023) č.2023/12087:1-A2100.
MŠVVaŠ SR vydanými receptúrami poskytuje možnosť stravovania detí a žiakov so zdravotnými obmedzeniami v zariadeniach školského stravovania tak, aby ich pobyt v školách a školských zariadeniach počas výchovno-vzdelávacieho procesu bol rovnocenný s ostatnými deťmi a žiakmi.
Materiálno-spotrebné normy a receptúry pre diétne stravovanie sú rozdelené do 3 skupín diétnych receptúr na základe 3 druhov diét:
- šetriaca - pri choreniach tráviaceho traktu, pri obezite,
- diabetická - pri zvýšenej hladine krvného cukru – cukrovke,
- bezgluténová (bezlepková) – pri poruche vstrebávania lepku – celiakii.
Zariadenie školského stravovania pripravuje diétne jedlá a nápoje so súhlasom zriaďovateľa školy a školského zariadenia. Diétne stravovanie sa poskytuje pre deti a žiakov podľa lekárom určenej diagnózy (lekár so špecializáciou v špecializačnom odbore pediatria alebo lekár so špecializáciou v príslušnom špecializačnom odbore), ktorá si vyžaduje osobitné stravovanie a to v čase ich pobytu v škole, podľa odporúčaných výživových dávok, materiálno-spotrebných noriem pre diétne stravovanie, podľa vekových skupín stravníkov, zásad pre zostavovanie jedálnych lístkov a finančných príspevkov na nákup potravín podľa finančného pásma B.
Zariadenie školského stravovania, ktoré poskytuje diétne stravovanie pre deti a žiakov má:
- vydané rozhodnutie MŠVVaŠ SR o zaradení školského zariadenia do siete škôl a školských zariadení SR;
- zriaďovaciu listinu vydanú zriaďovateľom;
- vypracovaný prevádzkový poriadok;
- stanovené finančné pásmo na nákup potravín pre diétne stravovanie;
- zabezpečené vhodné materiálnotechnické podmienky;
- dostatočný počet vyškolených zamestnancov.
Materiálno-spotrebné normy a receptúry pre diétne stravovanie (revízia 2023) majú záväzný charakter pre zariadenia školského stravovania, ktoré rozhodnutím zriaďovateľa poskytujú diétne stravovanie a garantujú prípravu zdravotne bezpečných pokrmov pre potreby osobitného stravovania detí a žiakov.
Informácie k príprave diétneho stravovania
Normy na stiahnutie nájdete TU.