Materiálno – spotrebné normy a receptúry pre diétne stravovanie

gluten-free-food-various-pasta-bread-snacks-wooden-background-from-top-view-healthy-diet-c

Materiálno – spotrebné normy a receptúry pre diétne stravovanie

1849 06 aug 2023

Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu SR (ďalej len „MŠVVaŠ SR) s cieľom zabezpečiť pre deti a žiakov, pri ktorých podľa posúdenia ošetrujúceho lekára si zdravotný stav žiaka alebo dieťaťa vyžaduje osobitné stravovanie, vydalo podľa § 140 zákona č. 245/2008 Z. z. o výchove a vzdelávaní v znení neskorších predpisov s účinnosťou od 01. 09. 2023

Materiálno-spotrebné normy a receptúry pre diétne stravovanie (revízia 2023) č.2023/12087:1-A2100.

MŠVVaŠ SR vydanými receptúrami poskytuje možnosť stravovania detí a žiakov so zdravotnými obmedzeniami v zariadeniach školského stravovania tak, aby ich pobyt v školách a školských zariadeniach počas výchovno-vzdelávacieho procesu bol rovnocenný s ostatnými deťmi a žiakmi.

Materiálno-spotrebné normy a receptúry pre diétne stravovanie sú rozdelené do 3 skupín diétnych receptúr na základe 3 druhov diét:

  • šetriaca - pri choreniach tráviaceho traktu, pri obezite,
  • diabetická - pri zvýšenej hladine krvného cukru – cukrovke,
  • bezgluténová (bezlepková) – pri poruche vstrebávania lepku – celiakii.

 

Materiálno-spotrebné normy a receptúry a Informácie k príprave diétneho stravovania sú zverejnené na webovom sídle ministerstva školstva.

Zariadenie školského stravovania pripravuje diétne jedlá a nápoje so súhlasom zriaďovateľa školy a školského zariadenia. Diétne stravovanie sa poskytuje pre deti a žiakov podľa lekárom určenej diagnózy (lekár so špecializáciou v špecializačnom odbore pediatria alebo lekár so špecializáciou v príslušnom špecializačnom odbore), ktorá si vyžaduje osobitné stravovanie a to v čase ich pobytu v škole, podľa odporúčaných výživových dávok, materiálno-spotrebných noriem pre diétne stravovanie, podľa vekových skupín stravníkov, zásad pre zostavovanie jedálnych lístkov a finančných príspevkov na nákup potravín podľa finančného pásma B.

Zariadenie školského stravovania, ktoré poskytuje diétne stravovanie pre deti a žiakov má:

  • vydané rozhodnutie MŠVVaŠ SR o zaradení školského zariadenia do siete škôl a školských zariadení SR;
  • zriaďovaciu listinu vydanú zriaďovateľom;
  • vypracovaný prevádzkový poriadok;
  • stanovené finančné pásmo na nákup potravín pre diétne stravovanie;
  • zabezpečené vhodné materiálnotechnické podmienky;
  • dostatočný počet vyškolených zamestnancov.

Materiálno-spotrebné normy a receptúry pre diétne stravovanie (revízia 2023) majú záväzný charakter pre zariadenia školského stravovania, ktoré rozhodnutím zriaďovateľa poskytujú diétne stravovanie a garantujú prípravu zdravotne bezpečných pokrmov pre potreby osobitného stravovania detí a žiakov.

 

Informácie k príprave diétneho stravovania

Normy na stiahnutie nájdete TU.

 

Zdroj obrázku:  <a href="https://www.freepik.com/free-photo/gluten-free-food-various-pasta-bread-snacks-wooden-background-from-top-view-healthy-diet-concept_10249076.htm#query=gluten-free%20diet&position=1&from_view=search&track=ais">Image by master1305</a> on Freepik

 

 

 

Nechcete prísť o žiadnu užitočnú informáciu? Zaregistrujte sa k odberu noviniek

Odosláním súhlasím so Zásadami ochrany osobných údajov.

Naši partneri
Savencia
KRR
VIS
Kema
AG Foods
Robot Coupe
Ailos
Liebherr
Irinox
Kobra kefy
HACCP Bakošová
Zdravýživka
Pán Zemiak
Ryba Handlová
Bidfood
Pomôžeme vám nájsť článok