Aktuálne zmeny v zákone o ochrane, podpore a rozvoji verejného zdravia

cleanliness

Aktuálne zmeny v zákone o ochrane, podpore a rozvoji verejného zdravia

1733 11 sep 2020

Jednotlivé ustanovenia zákona  sú komplexne  zamerané  na  prevenciu, ochranu  a podporu  verejného zdravia.

Čo zmeny znamenajú pre prax školských jedální?

Znenie zákona č. 355/2007 Z.z. o ochrane, podpore a rozvoji verejného zdraviaje v zariadeniach školského stravovania všeobecne známe. Jednotlivé ustanovenia zákona sú komplexne zamerané na prevenciu, ochranu a podporu verejného zdravia.

Ustanovuje:

a) organizáciu a výkon verejného zdravotníctva,

b) vykonávanie prevencie ochorení a iných porúch zdravia,

c) zriaďovanie a činnosť komisií na preskúšanie odbornej spôsobilosti,

d) požiadavky na odbornú spôsobilosť a vydávanie osvedčení o odbornej spôsobilosti,

e) požiadavky na zdravé životné podmienky a zdravé pracovné podmienky,

f) opatrenia orgánov štátnej správy na úseku verejného zdravotníctva (ďalej len „orgány verejného zdravotníctva“) pri ohrození verejného zdravia,

g) povinnosti fyzických osôb a právnických osôb pri ochrane, podpore a rozvoji verejného zdravia,

h) výkon štátneho zdravotného dozoru,

i) priestupky a iné správne delikty na úseku verejného zdravotníctva.

Celé znenie zákona nájdete TU

V §26ustanovuje pre zariadenia spoločného stravovania, ktoré poskytujú stravovacie služby spojené s výrobou, prípravou a podávaní pokrmov alebo nápojov na pracoviskách, v školských zariadeniach, školách, zariadeniach sociálnych služieb, zdravotníckych zariadeniach, prevádzkach verejného stravovania a iných zariadeniach s predajom pokrmov a nápojov požiadavky na zdravé životné a pracovné podmienky a povinnosti ich prevádzkovateľov (TU).

Povinnosťou vybraných prevádzok bolo podľa uvedeného zákona vypracovať a predložiť na schválenie RÚVZ prevádzkový poriadok, t. j. súhrn opatrení na ochranu zdravia zamestnanca a na ochranu verejného zdravia v zariadení, v ktorom existuje riziko poškodenia zdravia.

Prijatou novelou zákona sa v § 26 ods. 4 písm. m) vypúšťajú slová „na schválenie, ako aj návrh na jeho zmenu

a nahrádza ho nové znenie

„Vypracovať prevádzkový poriadok a predložiť ho regionálnemu úradu verejného zdravotníctva“.

V praxi to znamená, že zariadenia školského stravovania po vypracovaní prevádzkového poriadku už nemusia predkladať žiadosť o jeho schválenie na príslušný regionálny úrad verejného zdravotníctva, ale povinnosť jeho predkladania zostáva naďalej zachovaná.

Uvedenou zmenou nedôjde k zníženiu ochrany verejného zdravia, nakoľko tieto prevádzky budú naďalej kontrolované príslušným orgánom verejného zdravotníctva v rámci výkonu štátneho zdravotného dozoru.

Podľa zákona č. 355/2007 Z. z. sa schvaľovanie prevádzkových poriadkov a návrhy na ich zmenu viaže len na prevádzkovateľov zariadení sociálnych služieb.

Nechcete prísť o žiadnu užitočnú informáciu? Zaregistrujte sa k odberu noviniek

Odosláním súhlasím so Zásadami ochrany osobných údajov.

Naši partneri
Savencia
KRR
VIS
Kema
AG Foods
Robot Coupe
Ailos
Liebherr
Irinox
Kobra kefy
HACCP Bakošová
Zdravýživka
Pán Zemiak
Ryba Handlová
Bidfood
Pomôžeme vám nájsť článok