Školský obed za hranicami Slovenska
Školský obed za hranicami Slovenska
Stravovanie ako také sa líši od miesta k miestu a inak tomu nie je ani v oblasti verejného stravovania. Pre zaujímavosť vám prinášame aj pohľad na zvyklosti v oblasti školského stravovania v iných krajinách.
Rozdiely týkajúce sa stravy sú samozrejme spojené s tradíciami a obyčajmi konkrétnej krajiny, no viažu sa aj na systém zabezpečovania verejného stravovania. Momentálne nahliadneme na to, ako je to so stravovaním v škôlkach a školách v Rumunsku. Táto krajina je v našom ponímaní často opradená mnohými predsudkami, čo sa však potravín týka, domáca výroba je bohatá a ak je možné, strava obsahuje prevažne lokálne produkty.
Školský stravovací systém je iný, ako na Slovensku a líši sa už v tom bode, že v Rumunsku, vo väčšine prípadov, nemajú škôlky a školy vlastné školské jedálne, ktoré by pripravovali denne žiakom obedy. Obedy si nosia žiaci z domu, v podobe šalátov, ovocia, zeleniny, alebo obložených chlebov, prípadne si rodičia priplácajú stravu, ktorú školám a škôlkam denne zabezpečujú cateringové spoločnosti. Bežné menu pozostáva z polievky a hlavného jedla, tak, ako tomu je aj u nás. Každé jedlo je varené v deň dovozu do škôlky, alebo školy a pripravované musí byť z čerstvých surovín, v ideálnom prípade lokálnych. Pri príprave jedál pre školské a predškolské zariadenie je potrebné dodržiavať zásady vzťahujúce sa na výživu detí školského a predškolského veku, ktoré sú odporúčané ministerstvom zdravotníctva. Škôlky, ktoré dokážu zabezpečiť deťom prípravu jedla vo vlastnej kuchyni sú zatiaľ výnimkou a ide len o škôlky súkromného typu, kde sa berú do úvahy aj rôzne špecifické potreby detí, ako alergie, či intolerancie, prípadne varenie bez pridania cukru a soli. Súkromné škôlky zostavujú týždenný jedálny lístok pod vedením výživového poradcu v spolupráci so súkromnými klinikami zameranými na zdravú výživu.
Bežné obedové menu škôlky/školy:
Polievka: zeleninová polievka, hovädzia polievka na rumunský spôsob, kuracia polievka, paradajková krémová polievka, polievka s mäsovými guľkami a zeleninou na kyslý spôsob...
Hlavné jedlo: Plnená paprika s jogurtom, losos s kus - kusom a zeleninou, cestoviny so zeleninou a paradajkovou omáčkou, kuracie mäso na prírodný spôsob so zeleninou a oblohou, polenta s jogurtom...
Súčasťou stravovania je aj sezónne, lokálne ovocie.
Desiata je pre všetky deti zabezpečovaná vo forme balíčkov, ktoré dostáva každý deň, každé dieťa, od štátu. Kým po iné roky dostávali na desiatu deti prevažne mliečne produkty (biely jogurt, krabičkové mlieko, prípadne biely rohlík bez oblohy a keksík) dnes dostávajú balíček, ktorý pozostáva z obloženej žemle (maslo, saláma, šunka, syr, zelenina), ovocia a krabičkového mlieka. Podobne, ako u nás, aj tu trápi zamestnancov školy a rodičov fakt, že často nájdu pred školou zničené potraviny, ktoré miesto žalúdka končia rozšliapané na ulici. Vyzerá to napokon tak, že v každej krajine, aj keď sa líši spôsobom stravovania a potravinami, sa nájdu spoločné problémy, ktoré by bolo dobré, priam žiaduce, vyriešiť šibnutím čarovného prútika.