Sme prví! Jedalne.sk získali akreditáciu MŠVV a M SR Vzdelávanie zamestnancov školského stravovania teraz s oficiálnou garanciou kvality.

Nedostatok financií v školskom stravovaní – ako z toho von

shutterstock_1455613916

Nedostatok financií v školskom stravovaní – ako z toho von

157 15 okt 2025

V nadväznosti na článok o nedostatku financií v školskom stravovaní a o tom, aká je situácia kritická, prinášame iný uhol pohľadu na túto problematiku. 

Jedna vec je tá, že určite sú potrebné legislatívne zmeny, ale sami vidíme, že zatiaľ sa na tomto poli nič nedeje a že kým sa začne diať, tak to môže trvať ešte pomerne dlho. 

Chápeme rozčarovanie pracovníkov školských jedální a súhlasíme s tým, že si zaslúži oveľa lepšie odmeny. 

Na druhej strane si myslíme, že nie je úplne rozumné iba čakať, kým sa štát rozhodne situáciu skutočne riešiť, pretože v tej chvíli už by mohlo byť neskoro. 

A tu my prinášame možné cesty riešenia, pretože toto riešenie existuje. Zaiste to nie je jednoduché. Určite to vyžaduje ochotu situáciu riešiť na všetkých úrovniach. To znamená, že je potrebné, aby sa spojil zriaďovateľ, vedenie školy, vedenie jedálne a v podstate všetci pracovníci školy aj jedálne

Pokiaľ sa rozhodnete, že urobíte jeden tím, ktorý sa naozaj pobije o to, aby u vás to školské stravovanie mohlo fungovať ďalej a ideálne ešte lepšie ako teraz, tak k tomu cesty vedú. Existujú cesty, ako v školskej jedálni nájsť financie. Existujú cesty, ako ušetriť financie. Existujú cesty, ako ďalšie financie navyše získať

Úprimne, je k tomu dlhá cesta. Nie je jednoduchá, ale existuje. Máme na to dôkazy. Už sú aj na Slovensku jedálne, ktoré nečakali na to, až ich niekto zachráni zhora. Začali to riešiť po svojej osi a vidia už prvé výsledky. Zároveň pár kilometrov za hranicami, hoci len pol hodinky cesty od slovenských hraníc sú české jedálne v plnej kondícii. 

Minulý mesiac sme vzali skupinu zloženú zo zástupcov zriaďovateľov, riaditeľov škôl, vedúcich školských jedální na výlet, aby sa na vlastné oči presvedčili, že to, čo vlastne my vám tu už roky hovoríme a ukazujeme v teoretickej rovine, môže v praxi krásne fungovať. S obmedzeným počtom ľudí v kuchyni, pre obrovský počet stravníkov, vo veľmi vysokej kvalite. Vo veľkej pohode a navyše sa „to samo“ ufinancuje. A ešte to prináša financie navyše, napríklad aj na odmeny, áno. 

Nerozprávam Vám tu rozprávku, veľmi blízko od vás sa to deje. A tie kroky, ktoré k tomu vedú, sú reálne aj na Slovensku. To nie sú úplné zázraky. To nie je o tom, že v Česku je to inak. Áno, v Česku inak premýšľame a možno sme niektoré kroky urobili skôr, ale tie kroky sa teraz dajú vziať a zduplikovať. Pre vás je v konečnom dôsledku výhoda, že už niekto túto cestu prešliapal pred vami. 

 

Takže, aké sú reálne možnosti? 

  

1. Ukázané platí.

Pokiaľ to chcete vidieť na vlastné oči, ak chcete načerpať inšpiráciu, napíšte nám na e-mail info@jedalne.sk a môžete sa 25. novembra prísť presvedčiť na vlastné oči. Vezmeme vás opäť na výlet za hranice Slovenska do prevádzok školského stravovania, ktoré fungujú a generujú financie

 

2. Zistite si, s akými kartami hráte.

Často narážame na situáciu, že vlastne nikto nevie, ako si konkrétna jedáleň reálne stojí. Financie jedálne, hlavne v tej nákladovej stránke, sa nedajú úplne jednoducho spočítať, vystopovať, hlavne energie sa nedajú jednoducho rozdeliť na školu a jedáleň. Máme skúsenosť, že sa to často rozdeľuje zle. 

Na začiatku je teda potrebné si zmapovať kompletne situáciu, a to nielen po finančnej stránke, ale aj po personálnej, technologickej, s mnohými ďalšími súvislosťami. Na začiatku koncepčnej zmeny stojí komplexná analýza súčasného stavu, aby sme presne zistili, s akými kartami sa hrá. 

A potom, keď toto vieme, môžeme ponúknuť niekoľko možných ciest, ako z toho von. Ale to už záleží individuálne na situácii každej jedálne, každého mesta, každej obce. 

 

Posolstvo na záver: 

Situácia je kritická, určite je potrebná systémová zmena, aby to dlhodobo mohlo fungovať.

ALE je potrebné zdôrazniť, že na tú zmenu nemusíte čakať, pretože je možné, že by ste sa jej nedočkali v takej kondícii, v akej by ste chceli, pokiaľ vôbec. 

Nečakajte na to, až sa stane zázrak. Vezmite budúcnosť vašej jedálne do vlastných rúk. Spojte sa so zástupcami zriaďovateľa, s vedením školy. A pokiaľ nájdete len trošku zhodu v tom, že chcete sa pokúsiť z vašej jedálne urobiť životaschopný a finančne projekt, tak sa nám ozvite a môžeme vám ukázať cesty. 

 

Mgr. Eva Feketová, garantka projektu Jedáleň 21. storočia

Nechcete prísť o žiadnu užitočnú informáciu? Zaregistrujte sa k odberu noviniek

Odosláním súhlasím so Zásadami ochrany osobných údajov.

Naši partneri
JAZ
Savencia
KRR
VIS
Kema
Ailos
Kobra kefy
HACCP Bakošová
Zdravýživka
Pán Zemiak
vzdelávanie 21. storočia je spolufinancované
partner-eu partner-plan-obnovy

Vzdelávacia inštitúcia bola dňom 23.07.2025 zapísaná do registra certifikovaných vzdelávacích inštitúcií, ktorý vedie a spravuje Ministerstvo školstva, výskumu, vývoja a mládeže SR (ďalej iba „ministerstvo školstva“) v Informačnom systéme vzdelávania dospelých: https://isvd.iedu.sk/ViewCertifiedEducationalInstitutionsRegistry

Pomôžeme vám nájsť článok