Ktorá krajina má najlepšie školské obedy?

Deti palec hore shutterstock_234585034

Ktorá krajina má najlepšie školské obedy?

1036
09 máj 2022

Nahliadnite do zahraničných jedální a rozhodnite, z ktorej krajiny by sme si mohli brať príklad.

Nenahraditeľná funkcia

Školské jedálne majú dôležitú úlohu pri poskytovaní stravy žiakom a školskej komunite, rovnako sú i neoddeliteľnou súčasťou školského prostredia. Strava poskytovaná prostredníctvom školskej jedálne môže pri každodennej konzumácii tvoriť tretinu z celkového denného príjmu žiaka a mať tak významný vplyv na jeho zdravie a výživu. Vďaka výživným potravinám pomáhame deťom lepšie sa sústrediť a učiť. Všetci si vážime, že existuje takáto možnosť. Zamysleli ste sa ale niekedy nad tým, ako to vyzerá v školských jedálňach v zahraničí? Poďme ukojiť svoju zvedavosť, inšpirovať sa alebo naopak – poučiť sa z ich verzie.

Spojené kráľovstvo

Rybie koláčiky, ružičkový kel, kapusta, ryža s hráškom a jogurt s bobuľovým ovocím. Pochutili by si na tom vaše deti?

Francúzsko

Vo Francúzsku si deti pochutnávajú na vzácnych steakoch a syre Brie, čo je kráľ francúzskych syrov. Okrem toho ich potešia zelené fazuľky, mrkva, kiwi či jablká.

Ukrajina

Ukrajinský tanier tvorí boršč – cviklová polievka, kyslá kapusta, klobásy na zemiakovej kaši a sladká palacinka. Láka vás?

Grécko

Pečené kura s orzom (druh cestovín), plnené hroznové listy, uhorkový a paradajkový šalát, jogurt, semienka z granátového jablka a klementínky (odroda mandariniek). Vysoký pomer ovocia a zeleniny je úctyhodný.

Španielsko

Španielsky tanier hrá všetkými farbami. Postaral sa o to chlieb, krevety s hnedou ryžou, gazpačo – studená paradajková polievka, paprika a pomaranč.

Brazília

Dá sa niečo vytknúť takémuto školskému obedu? Ryža s čiernou fazuľou, pečený plantain (druh banánu), bravčové mäso s červenou paprikou a koriandrom, zelený šalát a žemľa.

Fínsko

Hrachová polievka, mrkva, cviklový šalát, žemľa a sladká palacinka s lesným ovocím. Presvedčil vás takýto obed alebo by boli po ňom deti rýchlo hladné?

Taliansko

Typický taliansky obed sa odráža aj v jedálni. Ryba, cestoviny, dva druhy šalátu s bagetou a s červeným hroznom.

Južná Kórea

Tento tanier by našim slovenským stravníkom asi neulahodil, no v Južnej Kórei sú na kombináciu brokolice, papriky, vyprážanej ryže s tofu, kvasenej kapusty a rybacej polievky absolútne zvyknutí.

Spojené štáty americké

Na americkom tanieri sa podľa odborníkov nachádza príliš veľa priemyselne spracovaných potravín. Popcorn kurča vymyslel známy obchod s rýchlym občerstvením. Ide o malé kúsky kuracieho mäsa, ktoré sa obalia a vyprážajú. K tomu zemiaková kaša, kečup, zelený hrášok z konzervy. Zavárané ovocie a sladké sušienky to celé len podčiarkujú.

Každá krajina má vlastnú kultúru a iné domáce, sezónne potraviny. Po týchto fotografiách sme dostali chuť sa do niektorých ihneď presťahovať, niektoré sú porovnateľné s našou slovenskou stravou a sú aj také, ktoré by si mohli brať príklad skôr od nás než my od nich.

Aký je váš názor? Ktoré školské obedy vás najviac zaujali a chceli by ste ich pre svoje dieťa? Budeme radi, ak sa podelíte o názor v diskusii alebo na našom facebooku.

Autor: Zuzana Horvath
Za fotografie ďakujeme reťazcu zdravých potravín Sweetgreen.

 

Diskusia (1x)

Tonka napísal/a 10 máj 2022

Veľmi zaujímavé, niektoré sú úúúúúžasné. (Ale ten americký, to je strašne nezdravé.)

Pridať komentár k článku

Nechcete prísť o žiadnu užitočnú informáciu? Zaregistrujte sa k odberu noviniek

Odosláním súhlasím so Zásadami ochrany osobných údajov.

Naši partneri
KRR
Rational
VIS
Kema
AG Foods
Robot Coupe
Ailos
Granuldisk
LogIQ
Liebherr
Irinox
Scanbox
Metos
Espik
Kobra kefy
HACCP Bakošová
Zdravýživka
AŠKOS
Pán Zemiak
Ryba Handlová
Pomôžeme vám nájsť článok