Ktorá krajina má najlepšie školské obedy?
Ktorá krajina má najlepšie školské obedy?
Nahliadnite do zahraničných jedální a rozhodnite, z ktorej krajiny by sme si mohli brať príklad.
Nenahraditeľná funkcia
Školské jedálne majú dôležitú úlohu pri poskytovaní stravy žiakom a školskej komunite, rovnako sú i neoddeliteľnou súčasťou školského prostredia. Strava poskytovaná prostredníctvom školskej jedálne môže pri každodennej konzumácii tvoriť tretinu z celkového denného príjmu žiaka a mať tak významný vplyv na jeho zdravie a výživu. Vďaka výživným potravinám pomáhame deťom lepšie sa sústrediť a učiť. Všetci si vážime, že existuje takáto možnosť. Zamysleli ste sa ale niekedy nad tým, ako to vyzerá v školských jedálňach v zahraničí? Poďme ukojiť svoju zvedavosť, inšpirovať sa alebo naopak – poučiť sa z ich verzie.
Spojené kráľovstvo
Rybie koláčiky, ružičkový kel, kapusta, ryža s hráškom a jogurt s bobuľovým ovocím. Pochutili by si na tom vaše deti?
Francúzsko
Vo Francúzsku si deti pochutnávajú na vzácnych steakoch a syre Brie, čo je kráľ francúzskych syrov. Okrem toho ich potešia zelené fazuľky, mrkva, kiwi či jablká.
Ukrajina
Ukrajinský tanier tvorí boršč – cviklová polievka, kyslá kapusta, klobásy na zemiakovej kaši a sladká palacinka. Láka vás?
Grécko
Pečené kura s orzom (druh cestovín), plnené hroznové listy, uhorkový a paradajkový šalát, jogurt, semienka z granátového jablka a klementínky (odroda mandariniek). Vysoký pomer ovocia a zeleniny je úctyhodný.
Španielsko
Španielsky tanier hrá všetkými farbami. Postaral sa o to chlieb, krevety s hnedou ryžou, gazpačo – studená paradajková polievka, paprika a pomaranč.
Brazília
Dá sa niečo vytknúť takémuto školskému obedu? Ryža s čiernou fazuľou, pečený plantain (druh banánu), bravčové mäso s červenou paprikou a koriandrom, zelený šalát a žemľa.
Fínsko
Hrachová polievka, mrkva, cviklový šalát, žemľa a sladká palacinka s lesným ovocím. Presvedčil vás takýto obed alebo by boli po ňom deti rýchlo hladné?
Taliansko
Typický taliansky obed sa odráža aj v jedálni. Ryba, cestoviny, dva druhy šalátu s bagetou a s červeným hroznom.
Južná Kórea
Tento tanier by našim slovenským stravníkom asi neulahodil, no v Južnej Kórei sú na kombináciu brokolice, papriky, vyprážanej ryže s tofu, kvasenej kapusty a rybacej polievky absolútne zvyknutí.
Spojené štáty americké
Na americkom tanieri sa podľa odborníkov nachádza príliš veľa priemyselne spracovaných potravín. Popcorn kurča vymyslel známy obchod s rýchlym občerstvením. Ide o malé kúsky kuracieho mäsa, ktoré sa obalia a vyprážajú. K tomu zemiaková kaša, kečup, zelený hrášok z konzervy. Zavárané ovocie a sladké sušienky to celé len podčiarkujú.
Každá krajina má vlastnú kultúru a iné domáce, sezónne potraviny. Po týchto fotografiách sme dostali chuť sa do niektorých ihneď presťahovať, niektoré sú porovnateľné s našou slovenskou stravou a sú aj také, ktoré by si mohli brať príklad skôr od nás než my od nich.
Aký je váš názor? Ktoré školské obedy vás najviac zaujali a chceli by ste ich pre svoje dieťa? Budeme radi, ak sa podelíte o názor v diskusii alebo na našom facebooku.
Autor: Zuzana Horvath
Za fotografie ďakujeme reťazcu zdravých potravín Sweetgreen.
Diskusia (1x)
Tonka napísal/a 10 máj 2022
Pridať komentár k článku